Huisman, Beijen en Brink nieuwe hoofdredactie Red Pers

2 juni 2021, 09:00

Auteur: Machteld van der Lecq

Huisman, Beijen en Brink nieuwe hoofdredactie Red Pers

2 juni 2021, 09:00

Auteur: Machteld van der Lecq

De vierde hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van Red Pers, die op 1 september 2021 aantreedt, zal bestaan uit hoofdredacteur Jasmijn Huisman (22), adjunct-hoofdredacteur Marijne Beijen (24) en chef eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png Pleun Brink (22). Wie zijn zij en wat zijn de plannen van dit ambitieuze drietal?

Het enthousiasme van de nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png voor Red Pers is aanstekelijk. Huisman overwoog al een tijdje om voor het platform te gaan schrijven, maar had er steeds geen tijd voor. De vacature voor de nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png kwam precies op het juiste moment en ze ging er dan ook direct voor. “Ik verbaasde me altijd over de kwaliteit van Red Pers. Er verschijnen verhalen die ik mis bij andere media. Het is goed dat hier ruimte is voor stukken die er op een andere https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png misschien niet doorheen zouden komen.”

De nieuwe https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png heeft als geluk dat er komend collegejaar waarschijnlijk een stuk meer mogelijkheden zijn dan de afgelopen periode het geval was. Tijdens de pandemie stond Tahrim Ramdjan aan het hoofd van Red Pers, ondersteund door Vera Kurpershoek als adjunct-hoofdredacteur en Roos Post als chef eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png. Hoewel het door corona niet het jaar was dat ze voor ogen hadden, kijken ze er met een goed gevoel op terug. 

Jubileumfeest

Ramdjan: “Het was heel fijn om zoveel interessante mensen te ontmoeten. Bovendien zijn we als Red Pers enorm gegroeid. Toen ik begon, trof ik 25 redacteuren aan; dat zijn er nu iets meer dan 60. Daar ben ik heel trots op.”

‘Ik wil heel graag naar buiten brengen hoe leuk en belangrijk eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png is. Het is zoveel meer dan enkel de fouten uit een stuk halen’

Ook Kurpershoek heeft ondanks de beperkingen alles uit het afgelopen jaar proberen te halen. “De mogelijkheden als adjunct-hoofdredacteur zijn eindeloos. Dat zou ik mijn opvolger dan ook op het hart willen drukken: kijk naar alle opties en doe wat je kunt, ook op financieel gebied. Zo kunnen we inhalen wat we de afgelopen periode hebben moeten missen.”

Als het aan aantredend adjunct-hoofdredacteur Beijen ligt, komt dat wel goed. Ze begon eind vorig jaar als pr-redacteur bij Red Pers en zit barstensvol nieuwe ideeën voor het platform. Om te beginnen een jubileumfeest als introductie van het aantreden van de nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png.

Taalfouten in de schoolkrant

“We starten in september en dat is ook een feestelijk moment vanwege het vijfjarige bestaan van Red Pers,” aldus Beijen. “Verder denk ik dat het belangrijk om als opleidingsplatform onze redacteuren een toolkit te bieden om als zelfstandige te starten in de journalistiek, omdat deze wereld vaak behoorlijk gesloten kan lijken.”

Rond dezelfde tijd als Beijen, kwam ook Brink de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png versterken. Ze ontdekte haar passie voor eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png op haar dertiende bij het zien van alle taalfouten in de schoolkrant, en voegde zich daarom bij de eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van Red Pers.

“Ik wil heel graag naar buiten brengen hoe leuk en belangrijk eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png is. Mensen zien het vaak alleen als het nakijken van een stuk en de fouten eruit halen, maar het is zoveel meer.” Veelal zijn redacteuren bij Red Pers nog tamelijk onervaren in de journalistiek; eindredacteuren hebben juist al enige ervaring in de professionele media achter de kiezen en vervullen daarmee een begeleidersrol voor onze redacteuren bij hun artikelen, van concept tot uitwerking.

Brink: “Als eindredacteur kun je iemand op weg helpen en van een goed stuk een beter stuk maken. Ik ben dan ook blij dat Red Pers eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png net zo serieus neemt als ik.”

Grenswachter

Daarmee zit Brink op dezelfde lijn als haar voorganger. “We zijn het afgelopen jaar steeds meer gaan inzien hoe belangrijk de rol van de eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png is,” zegt scheidend chef eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png Post. “Als eindredacteur ben je grenswachter tussen het schrijven van een stuk, en de publicatie ervan: jij bepaalt óf, en wanneer, het goed genoeg is om gepubliceerd te worden.”

‘Deze frisse start voelt bijna symbolisch. We zijn klaar voor post-coronajournalistiek!’

De nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png heeft al een indrukwekkende route afgelegd binnen de journalistiek. Zo heeft Huisman stage gelopen bij BNR Nieuwsradio, De Balie en De Volkskrant en schrijft ze nu onder andere voor Volzin. Beijen liep stage bij NOS op 3 en werkt nu als freelance journalist voor onder andere Het Parool. Brink kreeg het https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngwerk met de paplepel ingegoten van haar moeder, die ook eindredacteur is. Daarnaast liep zij stage bij de Theaterkrant.

Max van Geuns, mede-oprichter van Red Pers en hoofd van de stichting, was nauw betrokken bij het selectieproces. “De komende tijd willen we de naam van ons platform echt gaan vestigen in de mediawereld. Uiteindelijk willen we het vaste opleidingsplatform van Nederland worden. We hebben daarom drie mensen aangesteld die boordevol ervaring en enthousiasme zijn. De grote media mogen hun borst natmaken, want we komen eraan.”

De drie dames denken er net zo over. Beijen: “Wij hebben als nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png het voordeel dat we vanaf september waarschijnlijk weer fysiek bij elkaar kunnen komen en dat brengt toch weer een andere dynamiek met zich mee. Deze frisse start voelt bijna symbolisch: we zijn klaar voor post-coronajournalistiek!”


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.