Verjonging in Den Haag II: jonge kandidaat-Kamerleden Daan de Kort en Rens Raemakers over hun politieke plannen

Beeld: Beeld: Berend van der Hijden

16 maart 2021, 12:00

Auteur: Maurits van Egdom

Verjonging in Den Haag II: jonge kandidaat-Kamerleden Daan de Kort en Rens Raemakers over hun politieke plannen

Beeld: Beeld: Berend van der Hijden

16 maart 2021, 12:00

Auteur: Maurits van Egdom

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst,’ wordt weleens gezegd. Ook in politiek Den Haag proberen partijen jonge kiezers te trekken, onder meer door zelf jonge kandidaat-Kamerleden hoog op hun lijst te plaatsen. Politiek redacteur Maurits van Egdom ging voor dit tweeluik in gesprek met twee jonge kandidaat-Kamerleden, die kansrijk zijn voor een plek in de Tweede Kamer.

Daan de Kort (28): nummer 28 op de lijst van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

Wethouder Daan de Kort (28) maakt zich klaar voor het echte werk. Als het aan hem ligt, verruilt hij binnenkort de Veldhovense politiek voor de Haagse. De Kort werd in 2018 wethouder Economische Zaken, Onderwijs en Sport in Veldhoven. Voorheen was hij lijsttrekker. Als wethouder drukte hij direct zijn stempel op de politiek. De Kort werd in Veldhoven de jongste wethouder ooit. Bovendien is hij met zijn 28ᵉ plek op de lijst de hoogst genoteerde VVD-kandidaat uit Zuidoost-Brabant. Aan ambities ontbreekt het dus niet. “Als wethouder heb ik de afgelopen jaren ontdekt dat het mogelijk is om het verschil te maken voor mensen.” Met dat in het achterhoofd, werkt hij toe naar de verkiezingen van 17 maart.

Er is een reële kans dat de Kort straks in de Tweede Kamer komt en dus Veldhoven moet verlaten. Waarom die switch op politiek gebied? “Ik vind het belangrijk dat de kwesties die voor studenten en jongeren relevant zijn nog meer op de Haagse agenda moeten komen.”

‘Iedereen moet zijn of haar talenten kunnen blijven ontwikkelen’

Wanneer gevraagd wordt naar die specifieke kwesties waar hij zich straks voor wil inzetten, mocht hij worden verkozen als Kamerlid, heeft hij zijn antwoorden snel klaarliggen. De Kort ligt ze toe ‘in een nieuw, innovatief jasje’. “Ten eerste wil ik mij inzetten voor meer betaalbare woningen voor starters. Ik hoor vaak van vrienden hoe moeilijk het is om een betaalbare woning te vinden en te kopen. Dit kan niet langer wachten, want een aanpak van dit probleem is écht hoognodig.” Daarnaast zet hij zich in voor meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Als geen ander weet de Kort hoe leven met een beperking is. Toen hij in 2008 plotseling visueel beperkt werd, moest hij naar een andere middelbare school, terwijl hij dat helemaal niet wilde. “Ik wilde de keuzevrijheid hebben om daar zelf over te beslissen.” Dat was ook de reden waarom hij voor de VVD koos en met dit onderwerp aan de slag ging. “Zodat iedereen zijn of haar talenten kan blijven ontwikkelen.”

Ondanks de coronacrisis, waar jongeren juist die keuzevrijheid missen, blijft de Kort optimistisch. “Iedereen is beperkt door deze crisis maar als er één generatie is die ondanks al deze beperkingen creatief is en blijft, dan zijn het de jongeren wel. Ik geloof in hun kracht om hier sterker uit te komen en te leren van deze moeilijke tijd.” Hij blijft in contact met zijn generatiegenoten, via sociale media. De nieuwe manier van campagne voeren.

Als laatste maatregel noemt hij een betere aansluiting van het onderwijs op de toekomstige arbeidsmarkt. “Naast dat ik zie hoe moeilijk het is om een betaalbare woning te vinden, is het ook lastig om een vast contract te krijgen. Je ziet gewoon steeds meer jongeren met een tijdelijk contract.” Binnen de VVD zal de Kort opkomen voor deze issues die belangrijk zijn voor onze generatie. Daarnaast gelooft hij in de kracht van studenten en jongeren die zich inzetten voor Nederlandse innovatie en de technische ontwikkelingen die van wereldformaat zijn. “Als studenten en jongeren gekoppeld zijn aan ondernemers ontstaan er een bepaalde vernieuwing. Dat is voor mij ‘de economie van de toekomst’ en dat is wat de nodig hebben”, besluit hij. 

Rens Raemakers (29): nummer 19 op de lijst van de Democraten 66 (D66)

D66 – Kandidaten TK2021 Foto: Jeroen Mooijman

Vier jaar geleden werd de toen 25-jarige Rens Raemakers als D66-raadslid in de gemeente Leudal door de op dat moment voormalige fractievoorzitter Alexander Pechtold gevraagd zich kandidaat te stellen voor de Kamer. Hij kwam uiteindelijk op 17e plek en haalde 7.500 stemmen. Raemakers maakte in 2017 zijn intrede in de Tweede Kamer als het jongste Kamerlid. “Vooralsnog,” haast Raemakers zich daarbij lachend te zeggen. “Misschien neemt iemand het stokje over na de verkiezingen van 17 maart.”

Raemakers is optimistisch over zijn afgelopen vier jaar als nieuw Kamerlid, ook al was het vaak met de coalitie meestemmen. “Ik heb de afgelopen periode als heel eervol ervaren, een periode waar ik veel heb geleerd en heb gedaan.” Ondanks de prettige ervaring heeft hij ook de ‘coalitiedruk’ van dichtbij mogen ervaren. “Het plan om toentertijd de dividendbelasting af te schaffen, een plan van de VVD, was een moment waar ik met buikpijn in de zaal heb gezeten. We moesten wel met de coalitie meestemmen, omdat dat nou eenmaal in het regeerakkoord stond.” Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Toen Raemakers in het najaar van 2018 een initiatiefwet over vaccineren in de kinderopvang indiende, werd zijn vaccinatiewet door de Tweede Kamer aangenomen.

‘Jongeren en studenten moeten het gevoel krijgen dat ze gehoord worden in de Tweede Kamer’

Na een korte herstelperiode vanwege een burn-out, kondigde Raemakers in september vorig jaar zijn terugkeer aan. Een interne campagne zorgde ervoor dat hij hoger op de lijst kwam. “Deze uitslag is natuurlijk iets waar ik heel blij mee ben. Jeugd en zorg blijven mijn portefeuilles, waarvoor ik mij wil blijven inzetten. Nu komt dat steeds dichterbij.” Wanneer gevraagd wordt naar zijn plannen, mocht hij herkozen worden als Kamerlid, is Raemakers standvastig.

“Er moet meer geld naar de jeugdzorg. Daarnaast wil ik de leeftijdsgrens voor jeugdhulp verleggen naar 21 jaar, zodat er meer ruimte en aandacht vrijkomt voor de behandeling van psychische stoornissen- en aandoeningen.” Daarnaast wil hij een studietoeslag voor studenten met een beperking. “Deze studenten kunnen geen bijbaantje hebben vanwege hun ziekte of medische beperking. Een oneerlijke strijd. Ik wil deze studenten tegemoet komen en compenseren.” Een plan dat overigens gelukt is, geeft Raemakers aan. “Komend jaar gaat er op landelijk niveau een regeling in die ervoor zorgt dat studenten met een beperking een minimumbedrag krijgen van driehonderd euro.”

Ook gaat Raemakers het gesprek aan met jongeren en studenten tijdens zijn bezoeken aan diverse scholen en jeugdzorginstellingen. “Een belangrijk uitgangspunt”, zegt de onverzettelijke Raemakers, “want anders kom ik niet. Een gesprek met een directeur is voor mij niet genoeg. De jongeren en studenten zijn mijn doelgroepen. Daar doe ik het voor.” Maar naast de vraag of alles goed geregeld is, creëert hij ook een soort bewustwording onder jongeren en studenten. “Door te praten over drugs, alcohol en anticonceptie, belangrijke thema’s voor jongeren, hoop ik dat ze de politiek niet saai gaan vinden, maar dat ze juist het besef krijgen dat de politiek er ook voor hen is. Ik vind het namelijk ontzettend belangrijk dat jongeren en studenten, dé toekomst van Nederland, het gevoel krijgen dat ze gehoord worden in de Tweede Kamer”, sluit hij.

Met medewerking van Danielle Kliwon.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.