Volt: hoe een politieke start-up Europa én Nederland wil hervormen

Beeld: Illustratie: Roos Vervelde

6 maart 2021, 14:15

Auteur: Peer van Tetterode en Piet Ruig

Volt: hoe een politieke start-up Europa én Nederland wil hervormen

Beeld: Illustratie: Roos Vervelde

6 maart 2021, 14:15

Auteur: Peer van Tetterode en Piet Ruig

Op 17 maart kun je stemmen op Volt. Deze partij noemt zich de eerste échte Europese partij. Maar wat houdt dat precies in? Redacteuren Piet Ruig en Peer van Tetterode spraken over de Volt-visie met campagneleider Itay Garmy en met oprichter en Volt-Europarlementariër Damian Boeselager.

Volt omschrijft zichzelf als een Europese partij. Wat betekent dat? En waarom doet een Europese partij mee aan de Nederlandse verkiezingen?

Garmy: “Er zijn verschillende redenen om mee te doen. Ten eerste denk ik dat het belangrijk is dat het Europese geluid overal te horen zal zijn. Dat mensen begrijpen dat de uitdagingen van de 21ste eeuw Europese oplossingen nodig hebben. En ons politiek stelsel is op dit moment op zo’n manier opgebouwd dat je eigenlijk overal vertegenwoordigd moet zijn om dat Europese geluid te kunnen laten horen om tot Europese oplossingen te komen.

“Daarbij zijn politici tijdens debatten in de Tweede Kamer vaak erg negatief over de EU, terwijl uit onderzoek blijkt dat Nederlanders juist veel positiever over Europa zijn. Daarom is het heel belangrijk dat we het geluid dat je in de samenleving hoort ook in Den Haag horen. Er wordt zoveel in ons dagelijks leven op Europees niveau geregeld, het is heel maf dat we daar zo weinig over horen in Nederland.”

Boeselager: “Wij zijn een politieke start-up en ons businessmodel is totaal uniek. Er is geen andere partij die is begonnen op Europees niveau en vanaf daar in alle Europese lidstaten en op meerdere niveaus aan de politiek is gaan meedoen.

Wij zijn een politieke start-up en ons businessmodel is uniek

“Als je een groot probleem serieus neemt, moet je dat op meerdere bestuurlijke niveaus aanpakken. Dat principe geldt voor zowel klimaatverandering als migratie of technologische innovatie. Alleen zo kun je weerstand bieden tegen oprukkend rechts populisme en nationalisme.

“Daarnaast lijkt de Europese politiek erg ver weg voor de kiezers. Het is belangrijk dat je als kiezer dezelfde ideeën en hetzelfde beleid terugziet op zowel lokaal en nationaal als Europees niveau. Als een echte Europese partij kun je ook makkelijker problemen oplossen die grensoverschrijdend zijn.

“Om zulke problemen op te lossen, wisselen de vertegenwoordigers van de Voltpartijen constant ideeën met elkaar uit. Tegelijkertijd is er een centraal manuscript voor de Voltbeweging: de Mapping of policies. Een document van 280 pagina’s, onze bijbel, dat we in overleg hebben samengesteld. Hoewel nationale en lokale vertakkingen van Volt enigszins verschillen naargelang het plaatselijke politieke klimaat, spreken lokale beleidsvoorstellen dit document nooit tegen.”

Er is veel overlap tussen de standpunten van Volt en de andere progressieve partijen in Nederland, zoals GroenLinks en D66. Wat is er anders aan Volt?

Boeselager: “Volt past niet echt in een hokje als liberaal of progressief, of links of rechts. Wij zijn geen partij die alles omver wil gooien, maar we zijn een ambitieuze hervormingspartij die als het moet de grenzen oprekt. Als je jezelf een label opplakt in het ene Europese land, wordt het verkeerd opgevat in het andere.

“Nee, waar het om gaat is wat we doen. De beleidsvoorstellen die we doen. Bovendien worden wij gedreven door de ambitie om bij te dragen aan een duurzamere, innovatievere en rechtvaardigere samenleving. Als andere partijen dat ook willen, vind ik dat alleen maar goed.”

Op campagne zei laatst iemand: Het lijkt net alsof LinkedIn zijn eigen partij heeft opgericht

Garmy: “Wij geloven dat we verder moeten kijken dan enkel naar wind- en zonne-energie als we willen dat Nederland klimaatneutraal is in 2040. Je ziet nu al dat wanneer er niet genoeg wind is we voor onze elektriciteit gebruikmaken van Duitse kolencentrales. Daarom moeten we naar de mogelijkheden van kernenergie kijken, en vooral ook kijken naar hoe andere Europese landen omgaan met de energietransitie. Een van de kernwaardes bij Volt is dat we kijken naar wat er werkt in andere landen, en hoe we dat hier kunnen toepassen. Wij hebben in ons programma bijvoorbeeld drugsbeleid overgenomen uit Portugal, of gratis collegegeld en ouderschapsverlof volgens een Scandinavisch model.

“We merken bij Volt Europa dat we ook heel veel techies aantrekken, juist omdat we continu op zoek zijn naar nieuwe innovatieve oplossingen. We willen bijvoorbeeld digitale participatie-tools inzetten om mensen te betrekken bij nationaal en Europees beleid. Denk aan applicaties waar mensen gemakkelijker hun mening kunnen geven over wetsvoorstellen of problemen in de omgeving.”

Een ander opvallend punt uit het Nederlandse partijprogramma van Volt is dat jullie kritisch zijn op het Europese grensbeleid, maar tegelijkertijd Frontex, de Europese grenswacht, willen versterken. Hoe zit dat?

Garmy: “Het ligt natuurlijk genuanceerder. Wij willen Frontex versterken, maar vooral hervormen en verbeteren. Ja, je hebt natuurlijk nu al dat nieuws over misstanden bij de operaties van Frontex, Damian is daar inderdaad heel kritisch op.

“Veel Europese landen hebben moeite met het beschermen van de buitengrenzen, ze weten niet zo goed hoe ze om moeten gaan met alle vluchtelingen die aankomen. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het gegeven dat andere Europese landen die vluchtelingen niet opnemen. Behalve dat we Frontex willen versterken willen we tegelijkertijd het vluchtelingenbeleid hervormen.”

Over Damian en Itay
Damian Boeselager (34)
is één van de drie oprichters van Volt en wist in 2019 als Duitse lijsttrekker als eerste Volt-politicus het Europees Parlement te bereiken. Hij zit in de fractie samen met de Groenen/Vrije Europese Alliantie.
Itay Garmy (27) staat elfde op de Nederlandse kandidatenlijst en is tevens campagneleider van Volt Nederland. Hij werkt als cyber-security consultant bij Deloitte en coördineerde het beleid rond overheid en democratie.

Boeselager: “Op het gebied van migratie vragen we om een functionerend systeem. Het systeem dat we nu hebben werkt  alleen via een afschrik-principe: vluchtelingen worden ontmoedigd door het ongekende leed in de kampen. Voordat Moria afbrandde leefden daar mensen jarenlang in tentjes waar ze ‘s winters bevroren door de zeewind, en waar overstromingsgevaar de orde van de dag was. Het Europese systeem moet rechtvaardiger. Ik heb me daarom erg ingezet voor nauwkeurigere en strengere controle op Frontex. Geen enkele Europese instantie mag betrokken zijn bij acties als het terugduwen van vluchtelingenboten.”

Net als D66 en GroenLinks heeft Volt last van het imago van een club voor hoogopgeleiden. Wat vinden jullie ervan dat jullie gezien worden als een partij voor enkel Erasmusstudenten en EU-nerds?

Boeselager: “Ik heb de partij opgericht met mensen die zeker de tijd hadden om diep na te denken over beleidsvraagstukken. Dat is waar. Maar dat is nu anders. We trekken steeds meer mensen met verschillende academische achtergronden aan. En dat heeft ook te maken met het feit dat steeds meer mensen reizen en iets van Europa hebben gezien. Daar hoef je al lang geen Erasmusstudent meer voor te zijn.”

Garmy: “Ik kom zelf vanuit de PvdA, en wat mij aantrok was niet per se een voorliefde voor Europa, maar ik vond het heel leuk om bij zo’n nieuwe innovatieve partij te zitten, die niet te veel in dogma’s van links of rechts nadenkt. Het klopt ook wel wat je zegt, net als GroenLinks en D66 hebben we last van zo’n imago.

“Op campagne sprak ik laatst iemand die zei: ‘Het lijkt net alsof LinkedIn zijn eigen partij heeft opgericht.’ Dat vond ik wel een grappige opmerking, maar dat is ook iets waar we aan moeten werken.”

Volt
Volt is een pan-Europese partij, opgezet in 2017 als reactie op de Brexit en de toenemende Euroscepsis in de rest van Europa. De partij pleit voor de herwaardering van de EU en progressieve hervormingen. Volt heeft nationale afdelingen in alle Europese lidstaten, maar staat in Duitsland het sterkst. Daar heeft de partij afgevaardigden in verschillende deelstaten en gemeenteraden, en werd er een Volt-politicus gekozen tijdens de Europese verkiezingen.

Met medewerking van Koen de Groot

[vc_row][vc_column 0=””][vc_separator el_width=”90″][vc_column_text 0=””]Steun ons! Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€ 2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€ 10,-) of grotere investering. Dankjewel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] [vc_row 0=””][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Kop koffie” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-coffee” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F2%2C5|title:Doneer|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Vergadering” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-comments-o” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F10||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Ander bedrag” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-money” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.