Schijn bedriegt: de waarheid achter Armie Hammer

Beeld: Beeld: still uit de film Rebecca op Netflix / Beeldredactie: Judith Glimmerveen

26 februari 2021, 14:00

Auteur: Liselotte Glerum

Schijn bedriegt: de waarheid achter Armie Hammer

Beeld: Beeld: still uit de film Rebecca op Netflix / Beeldredactie: Judith Glimmerveen

26 februari 2021, 14:00

Auteur: Liselotte Glerum

In korte tijd is het imago van acteur Armie Hammer veranderd van gentleman in een kannibaal. Filmredacteur Liselotte Glerum zoekt uit of er een verband is tussen deze perverse voorkeuren en de roem die misschien naar zijn hoofd is gestegen.

Er hangt iets magisch rondom Hollywood en haar beroemdheden. Het is een wereld die fascineert, met het oneindige showbizz-nieuws en de realitysoaps op tv. Maar het is ook een wereld waar eenzaamheid en machtsmisbruik op de loer liggen.

Denk aan Britney Spears die in 2008 voor een groep paparazzi een mental breakdown kreeg en plotseling haar haar afschoor, of aan Michael Jackson die zijn babyzoontje over het balkon liet bungelen om aan de paparazzi te laten zien. En laten we het schandaal rondom filmproducent Harvey Weinstein niet vergeten, die veroordeeld werd voor seksueel misbruik van tientallen vrouwen en aanleiding was voor de hele #MeToo-beweging. Ontsporingen lijken in deze wereld onvermijdelijk. Is het de beroemdheid, het geld of bovenal de druk van buitenaf die dit gedrag veroorzaakt?

Hammer zou meermaals hebben gezegd dat hij haar ribben wilde breken om deze op de barbecue te grillen en op te eten

Kannibalisme

De afgelopen maand stond het showbizz-nieuws vol met Armie Hammer, toen hij werd beschuldigd van seksueel geweld en seksuele fantasieën over kannibalisme. Ex-vriendin Courtney Vucekovich omschreef op de Amerikaanse roddelwebsite Page Six haar romance met Hammer als daten met een “wannabe Hannibal Lecter. Hammer zou meermaals hebben gezegd dat hij haar ribben wilde breken om deze op de barbecue te grillen en op te eten. Daarnaast zoog en likte hij aan haar wondjes, aldus Vucekovich.

Het verhaal werd nog vreemder toen 23-jarig model en YouTuber Paige Lorenze met een foto kon aantonen aan de Britse krant Daily Mail dat Hammer met een mes zijn initiaal boven haar vrouwelijke geslachtsdeel had gekerfd.

Wie is deze Armie Hammer eigenlijk? Filmliefhebbers zullen hem kennen van zijn grote debuut in de veelgeprezen film over de start van Facebook, The Social Network. Verder speelde Hammer ook naast Johnny Depp in de western The Lone Ranger, maar het grote publiek behaalde hij pas toen bekend werd dat hij een homoseksueel karakter zou spelen in coming-of-age-film Call Me By Your Name. De arthouse film is enorm succesvol geworden bij het grote publiek en werd zelfs genomineerd voor een Oscar.

Naast het feit dat Armie Hammer bekend stond om zijn goede acteerwerk, werd hij ook gezien als een knappe en charmante man. Hij is vader van twee jonge kinderen en was tot voor kort getrouwd met hun moeder Elizabeth Chambers. Zij heeft via Instagram aangegeven “geshockeerd en kapot te zijn” van de beschuldigingen. Ze schrijft dat ze meeleeft met de slachtoffers en hoopt dat zij goede hulp zullen vinden om het misbruik te verwerken.

De schaduwkant van roem

Nu is natuurlijk de grote vraag: is Armie Hammer altijd al zo geweest of hebben de roem, de aandacht en de adoratie ervoor gezorgd dat hij zulke donkere gedachten kreeg en misbruik maakte van deze vrouwen? Daar is geen duidelijk antwoord op, want we kennen Hammer niet.

Er is echter online een aantal psychologische studies te vinden waarin onderzoek is gedaan naar wat roem met iemand kan doen. Zo schrijft psycholoog William Todd Schultz in Psychology Today dat roem vaak een negatief effect heeft op de mentale gezondheid van beroemdheden. Hij is daarom van mening dat sommige mensen simpelweg ongeschikt zijn om beroemd te worden.

Kans is dat Hammer deze duistere verlangens al had, maar dat macht en geld het makkelijker mogelijk hebben gemaakt om deze gevoelens te uiten

In een ander onderzoek van Saybrook University beschrijft klinisch psycholoog Donna Rockwell roem als iets dat in eerste instantie een geweldig gevoel geeft. Al snel lijkt dit gevoel verslavend te worden. De beroemdheid kan een sterk gevoel van isolatie, wantrouwen en een tekort aan privacy ervaren. Maar het verlangen naar dat geliefde gevoel blijft, waardoor er een soort haat-liefdeverhouding ontstaat met deze roem. Dit klinkt allemaal logisch en begrijpelijk. Maar is dit dan ook een reden om ongebruikelijke seksuele kinks te hebben? Daar is geen directe aanleiding voor. Kans is dat Hammer deze duistere verlangens al had, maar dat macht en geld het makkelijker mogelijk hebben gemaakt om deze gevoelens te uiten.

Armie Hammer heeft zelf bij roddelsite E! News aangegeven aan dat alle beschuldigingen vals zijn en dat hij niet in wil gaan op deze onzin. Ondanks dat er genoeg bewijs is, zie ook zijn onthullende privé-account op Instagram, houdt hij zijn poot stijf en lijkt hij zich nergens iets van aan te trekken. Ondertussen moet Hammer opzoek naar een nieuw management en is hij in ieder geval twee aankomende rollen kwijtgeraakt. De magische zon van Hollywood schijnt niet langer meer op Armie Hammer.

Met medewerking van Pleun Brink.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.