Daten met autisme: hoe moet dat eigenlijk?

19 februari 2021, 14:30

Auteur: Gastbijdrage

Daten met autisme: hoe moet dat eigenlijk?

19 februari 2021, 14:30

Auteur: Gastbijdrage

De realityserie Love on the Spectrum, waarin mensen met autisme daten, werd lovend ontvangen. Maar hoe werkt het in de praktijk, daten met autisme? In dit deel van haar tweeluik duikt gastauteur Zoë Spaaij in de wereld van de datingapps en datingbureaus die zich speciaal richten op autistische mensen.

Daten is voor iedereen spannend, maar voor mensen met autisme is de uitdaging vaak nog iets groter. Voor hen bestaan er inmiddels verschillende websites en datingapps die speciaal zijn ingericht op de date-behoeften van autistische mensen. Zo zijn er de app Hiki of datingsites als Aspie singles en Capido. Volgens die laatste website hebben mensen met autisme moeite met initiatief nemen, vinden ze het lastig zich in een ander in te leven en snappen ze non-verbale communicatie minder goed. Bovendien raken ze snel overprikkeld.

Daten via een datingsite

Charlotte (27) is sinds een jaar gediagnosticeerd met autisme en vindt daten lastig. “Ik heb moeite met knuffels en aanrakingen. Bovendien heb ik bepaalde verwachtingen van hoe een date eruit moet zien. Ik vind het lastig me open te stellen en geen controle te hebben over hoe de date verloopt. Ik moet ook altijd zeker weten dat er in de buurt een wc is. Ik ben bang dat mijn toekomstige partner mijn handleiding niet snapt.”

Charlotte meldde zich aan bij autisme-dating.nl. “Ik had na een uur al dertig reacties. Een groot deel kwam van mannen buiten mijn leeftijdsgrens of ze woonden te ver weg.” Na veel mismatches was het raak. De date was gezellig, maar een tweede afspraak kwam er niet. “Het eerste wat hij tegen me zei was dat hij geen vrienden heeft. Ik vind sociaal contact ook lastig, mede door mijn autisme, maar daarom heb ik juist iemand nodig die mij uit mijn schulp trekt.” 

Autistische mensen voelen sociale conventies niet altijd even goed aan, waardoor ongemakkelijke gesprekken ontstaan tijdens eerste dates

Daten via een datingbureau

Naast apps en websites zijn er ook datingbureaus met speciale datingcoaches voor mensen met een beperking of autisme. Eén van die datingcoaches is Marieke de Groot van UniekDating. Voor de groep mensen die zij begeleidt ligt het tempo op reguliere datingsites te hoog. De Groot merkt op dat autistische mensen kliekpraat vaak lastig vinden. “En dat is toch wat je tijdens een eerste date meestal doet.”      

Het is haar rol om bij te springen wanneer een gesprek tijdens een date vastloopt. “Vaak leggen wij kaartjes met vragen neer zodat er gespreksstof ontstaat. Daarnaast bereiden wij onze deelnemers voor op hun date en geven we tips. Het aantrekken van schone en nette kleren is voor ons misschien vanzelfsprekend, maar voor onze deelnemers niet per se,” zegt de Groot. 

Autistische mensen voelen sociale conventies niet altijd even goed aan, waardoor ongemakkelijke gesprekken ontstaan tijdens eerste dates. “De vraag of je wilt trouwen of kinderen wilt of hoeveel ex-vriendjes je hebt, stel je normaalgesproken niet op een eerste date.” De vraag is of dit ongemak ook gevoeld wordt door de deelnemers. De Groot erkent: “Soms denk ik dat er tussen deelnemers geen klik is en dan is die er juist wel. Misschien dat zij die ongemakkelijke en vreemde vragen juist heel normaal vinden.”

‘Vrouwen zijn vaak socialer, weten soms niet dat zij autisme hebben en komen daardoor niet bij ons terecht’

Mannenoverschot

Bij UniekDating zitten vooral mannen. “Als een man met autisme zich bij ons aanmeldt zeggen wij altijd dat er wel een tekort is aan vrouwen,” zegt de Groot. “Vrouwen zijn vaak socialer, weten soms niet dat zij autisme hebben en komen daardoor niet bij ons terecht. De mannen die zich bij ons aanmelden klikken gelukkig ook goed met mensen met een andere beperking. Bij ons daten dus niet alleen maar mensen met autisme elkaar.”

Een van de mannen die bij Uniekdating zit is Mitchell Sloof (25). “Ik vind het lastig in te schatten of mensen open staan voor een date en ik heb het gevoel dat het niet normaal is om mensen direct aan te spreken.” Hij is niet per se op zoek naar een vrouw met autisme. “Ze hoeft mij niet direct te begrijpen; je leert elkaar toch pas kennen na een paar dates. Ik wil vooral iemand die mij leert mijn eigen horizon te verbreden.”      

Charlotte en Mitchell gaan door met hun zoektocht naar een maatje. De geplande date van Mitchell via UniekDating ging niet door. Hij moest in quarantaine en zijn date wilde niet videobellen. ‘Dat soort dingen horen helaas bij de tijd waarin we leven,’ appt hij berustend. Ook Charlotte is weer terug bij Tinder, want ook het blind daten werd niet meer georganiseerd. Na lang zoeken is het eindelijk raak. “Ik heb nu al mijn vijfde date achter de rug en nummer zes komt er misschien binnenkort aan.”

Met medewerking van Vera Kurpershoek.

Zoë Spaaij is filosoof, kunsthistorica en beginnend journalist. Bovendien is ze bezig met het afronden van haar research master Cultural analysis. Ze is geïnteresseerd in kunst, cultuur en alles wat mensen in hun dagelijkse leven drijft. Ze schrijft graag over niches in de samenleving en wil met haar verhalen mensen die niet gezien of gehoord worden, een stem geven. 


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.