Een retourtje Habbo Hotel graag

Beeld: Beeld: Roos de Wijs

7 februari 2021, 13:00

Auteur: Roos de Wijs

Een retourtje Habbo Hotel graag

Beeld: Beeld: Roos de Wijs

7 februari 2021, 13:00

Auteur: Roos de Wijs

Nu het voortbestaan van Habbo Hotel bedreigd wordt, keert redacteur Roos de Wijs na vijftien jaar terug om te kijken wat er van de oude charmes van het spel overgebleven is.

Dag in dag uit sprak ik mijn virtuele vrienden op Habbo Hotel. Vrienden die voor mij lange tijd ‘echter’ voelden dan die waar ik mee naar school ging. De verslavende werking van het spel zat in het sociale contact. Op Habbo Hotel speelden mijn virtuele vrienden en ik samen spelletjes, bouwden we kamers en hadden we soms zelfs Habbo-verkering. Net als in De Sims was het mogelijk je etablissement te bouwen en in te richten en kon je je poppetje van top tot teen stylen. Habbo had dan misschien geen ingebouwde mogelijkheid om een gezin te stichten, maar in een wereld vol fantasierijke leeftijdsgenoten konden we dat gemakkelijk samen spelen. Voor lange tijd was Habbo Hotel voor mij en vele anderen een onmisbare wereld.

Deze virtuele wereld is nu in gevaar. ‘Na 25 jaar stopt Flash Player en daarmee tienduizenden online games’ kopt de NOS. Omdat veel oude internetspellen op Flash draaien, zullen veel van deze spellen samen met Flash in de prullenbak belanden. Zo dreigt Habbo Hotel hier ook door te verdwijnen. Het spel heeft gedwongen moeten overstappen naar Unity: een vervanger van Flash. Op de Nederlandse variant van het spel waren jarenlang op elk moment duizenden jongeren te vinden. In verschillende landen, waaronder Nederland, werd de hashtag #SaveHabbo trending. Op dit moment bestaat Habbo Hotel nog steeds, maar het is onduidelijk voor hoelang. Tijd om een bezoekje te brengen en erachter te komen in hoeverre het spel de afgelopen jaren is veranderd.

Inchecken in het hotel

Hoewel het spel lange tijd onmisbaar voor mij was, ben ik er uiteindelijk mee gestopt. Mijn virtuele vriendengroep kwam steeds minder vaak online en de vriendschappen die ik in het hotel had opgedaan, verwaterden. Vijftien jaar nadat ik voor het laatst ingelogd heb, keer ik terug naar de site.

Dat niet alles vlekkeloos loopt zonder Flash is meteen duidelijk

Hier aangekomen staat er op de homepage meteen een opvallend artikel over de huidige Habbo-ontwikkelingen. Sinds de Unity-versie zijn intrede heeft gedaan, zijn ze achter de schermen hard bezig het spel in een meer speelbare en stabiele staat te krijgen. Een aantal Habbo’s lopen nu tegen problemen aan: zij die een 32-bits besturingssysteem gebruiken kunnen niet voorbij het laadscherm komen en is er een breed scala aan problemen met de weergave van meubi (Habbo-term voor meubilair). De kleuren en de stijl van de site ogen verder nog gelijk met die uit mijn herinnering, en de inlogknop staat nog altijd op dezelfde plek.

In mijn eigen kamer rent mijn Habbo-hond ‘sweety’ me meteen vrolijk tegemoet met de tekst: “Fijn je weer te zien ouwe ;).” De tijd lijkt te hebben stilgestaan: notities op de muur met teksten van oude Habbo-vrienden zijn nog intact, en mijn spulletjes staan nog precies op dezelfde plek. Dat niet alles vlekkeloos loopt zonder Flash is meteen duidelijk: ik kan geen meubi oppakken of verplaatsen en niet alle briefjes aan de muur zijn te lezen. Ik zie dat geen van mijn oude vrienden online zijn. Aangezien het hotel zijn charmes onder andere aan zijn sociale element ontleende, besluit ik op zoek te gaan naar Habbo’s die wel online zijn.

#SaveHabbo – Ministerie van Defensie
Beeld: Roos de Wijs

Op ontdekkingstocht

Habbo Hotel bestaat uit vele verschillende kamers, sommige persoonlijk en andere publiek. Het dreigende einde van het hotel leeft sterk onder haar bewoners: op ontdekkingstocht door het hotel blijkt dat vele kamers #SaveHabbo in de titel hebben staan. In ‘#SaveHabbo – Ministerie van Defensie’ komen de meubi door de technische problemen langzaam één voor één tevoorschijn. Als alles eenmaal is geladen is het onmiddellijk duidelijk dat er wel degelijk van alles is veranderd. Het is een enorme ruimte vol met chique meubi en de Habbo’s dragen opvallende en unieke kledingstukken. Ik herken weinig van de oude meubi en kleding uit mijn eigen tijd. In het ‘Koffiehuis’, dat een stuk kleiner en overzichtelijker is, ontmoet ik ‘Mitchelstoer128’. Hij zegt wel zin te hebben om een paar vragen te beantwoorden.

Beeld: Roos de Wijs

Aangekomen in mijn kamer vertelt hij dat hij 16 jaar oud is en al tien jaar actief op Habbo Hotel . Wanneer ik doorvraag over zijn ervaringen met Habbo Hotel lijkt er toch sprake van een misverstand. “Wat is dit voor dom interview? Ik dacht dat je wat anders wilde, iets met sx ofzo,” typt Mitchelstoer128, en vrijwel direct daarna verlaat hij mijn kamer. Ook dit soort interacties herken ik nog van vroeger: er zijn altijd mensen online die meer willen dan een leuk gesprek, net als in het echte leven.

Juist nu sociale kringen in het ‘echte’ leven in tijden van corona verkleinen, is Habbo voor veel spelers nog belangrijker geworden

In gesprek

Er zijn gelukkig ook nog Habbo’s die er wel voor in zijn om een beetje te kletsen. ‘KoenjoBMC’ (26) heeft een account uit 2005. Sinds de lockdown is hij uit verveling teruggekeerd naar het hotel. Eén van zijn oude Habbo-vrienden was online en sindsdien heeft hij weer regelmatig contact met deze vriend en een aantal andere spelers. Hij komt vooral online om een beetje te chatten en heeft onlangs nog een kamertje gebouwd met spullen die hij nog had van vroeger. Hij vertelt dat Habbo Hotel beroerd werkt sinds Flash Player ermee is gestopt. “Er kunnen niet eens meer meubi geruild worden.” Of het goed komt weet hij niet, maar hij hoopt het wel. Het sociale component van het hotel speelt een grote rol voor KoenjoBMC, net als voor mij destijds. Juist nu sociale kringen in het ‘echte’ leven in tijden van corona verkleinen, is Habbo voor veel spelers nog belangrijker geworden. KoenjoBMC en andere spelers, wier sociale leven zich grotendeels in Habbo afspeelt, maken zich dan ook veel zorgen over het mogelijke verdwijnen van het hotel.

Voor mij is het toch weer tijd om uit te checken, ik vind mijn ‘echte’ vrienden inmiddels toch wat interessanter. Wel hoop ik dat Habbo Hotel blijft bestaan, zodat de optie altijd open blijft om over vijftien jaar mijn hondje nog eens te bezoeken.

Met medewerking van Piet Ruig.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.