Danique (24) bedacht ‘Tassie.’: de uitkomst voor wie tijdens corona een leuke date wil organiseren

1 februari 2021, 12:26

Auteur: Vera Kurpershoek

Danique (24) bedacht ‘Tassie.’: de uitkomst voor wie tijdens corona een leuke date wil organiseren

1 februari 2021, 12:26

Auteur: Vera Kurpershoek

Toch nog op pad met je date, collega’s of vrienden? Dan is een tasje vol ingrediënten van ‘Tassie.’ de uitkomst. Adjunct-hoofdredacteur Vera Kupershoek sprak met Danique Fennema (24), het brein achter ‘Tassie.’

Daten tijdens corona vergt een beetje extra creativiteit. Datingapps als Hinge en Tinder zagen vorig jaar hun bezoekersaantallen stijgen na de uitbraak van het coronavirus en begin januari was opnieuw een piek te zien in het aantal nieuwe gebruikers. Maar wat als je dan na krampachtig naar rechts swipen een match hebt? De mogelijkheden zijn beperkt, zeker nu we ruim op tijd voor de avondklok moeten beslissen of je scharrel of kwarrel de moeite is om hem of haar een nachtje bij jou thuis te houden. Een ‘kowa’ of ‘lawa’ (korte wandeling, lange wandeling) met je date is inmiddels afgezaagd. 

De 24-jarige Danique Fennema uit Amsterdam bedacht ‘Tassie.’: een tas met daarin een unieke route door Amsterdamse stadsdelen, opdrachten, spelletjes en wijn zodat je je date beter kan leren kennen en tegelijkertijd iets leert over de stad. Inmiddels verkoopt meer dan twintig tassies per dag.

Hey Danique, waarom ben je Tassie. begonnen?
Twee maanden geleden kwam ik op het idee om een creatieve date te ontwikkelen. Het rolde ineens uit mijn mond: “Weet je wat leuk zou zijn? Een tas met daarin een route door de stad, waarbij je elkaar door spelletjes te spelen beter leert kennen, onder het genot van een drankje.” Want wanneer is een date geslaagd? Vaak wanneer je iets leuks gaat doen, grappige gesprekken hebt met elkaar en andere dingen over elkaar te weten komt dan ‘wat studeer je’ en ‘waar kom je vandaan?’. Met een wijntje of een biertje.

Ik heb een maand veel nagedacht over hoe ik het voor me zag en over hoe het voor Amsterdammers aantrekkelijk wordt om een tassie te kopen. Ikzelf zou niet snel met een gids de stad verkennen, en andere Amsterdammers om mij heen ook niet. Als je hier al je hele leven woont doe je dat niet. Maar de stad zit vol mooie verhalen die je waarschijnlijk nog niet kent.

Ik begon met filteren van wat leuk is in de stad. Als ik op de fiets zat en een vet kunstwerk zag waarvan ik niets wist zocht ik het gelijk op. Na die maand heb ik het idee uitgewerkt. Dingen die ik zelf leuk vind, zoals vragenspellen, heb ik met elkaar gecombineerd en in het tassie gestopt. Nu heb ik naast de tassies voor stadsdelen ook een collega-tassie, een Dry January-tassie, een Engels tassie en een speciaal date-tassie.

Een envelop uit het tassie. Foto eigendom van Danique.

Hoe heb je de routes bepaald?
Er moet altijd kunst, een bijzonder initiatief uit de buurt en geschiedenis in zitten. Als je bijvoorbeeld niet van geschiedenis houdt vind je in elk geval de andere vragen en feitjes wel leuk. En ik kijk altijd naar wat kenmerkend is voor de buurt. De Jordaan staat bekend om zijn volkszangers, daar haak ik op in.

Had je zelf behoefte aan meer date-opties toen je het bedacht?
Ik heb een vriend, dus het idee is niet ontstaan omdat ik zelf ergens tegenaan liep. Maar je kan natuurlijk een tassie ook doen met je relatie, met je vrienden en met collega’s. Ik denk dat een derde van de tassies voor een date is en de rest met huisgenoten, vrienden, ouders en collega’s. Voor grote bedrijven kan ik een tassie aanpassen aan hun bedrijfscultuur.

Ik wil offline daten stimuleren

Wil je Tassies. nog uitbreiden?
Ja! Ik heb nu een tassie voor stadsdeel Centrum, Jordaan, Oost, West en ik wil de andere stadsdelen er nog aan toevoegen. Ik wil sowieso een tassie voor andere steden maken, bijvoorbeeld Utrecht en Rotterdam. En een horrortassie, voor als het donker is, met enge verhalen en feitjes over de stad. Aan de Amstel staat Het Huis met de Bloedvlekken, waar oud-burgemeester Coenraad van Beuningen met zijn eigen bloed teksten op de muur heeft gekalkt. Zoiets zou er dan in komen.

Het lijkt me ook heel leuk om een tassie-diner te organiseren in een kerk met van die gigantische tafels en kroonluchters, net als in Harry Potter. Met je vriendengroep meld je je aan en met een tassie word je uiteindelijk met iemand gematched. Ik wil het offline-daten stimuleren.

Ben je ook buiten je werk om een koppelaar?
Zeker! Het is ook heel vaak gelukt.

Soms zie ik mensen wel drie keer terug

Je bent nu sinds begin januari bezig. Slaat het aan?
Het gaat boven verwachting goed. In het begin dacht ik al blij te zijn als ik drie orders per dag zou hebben, maar inmiddels heb ik er dagelijks meer dan twintig. De reacties zijn heel leuk, mensen zijn enthousiast. Ik krijg veel mails van mensen die het hebben gedaan en het nog een keer willen doen en nóg een keer. Soms zie ik mensen wel drie keer terug. Ik krijg verzoeken om tassies voor meer stadsdelen te maken, dat gaat zeker gebeuren.

Of er al veel geslaagde dates zijn uitgekomen weet ik niet, ik krijg meestal een hele uitleg als mensen de tassies ophalen. Een eerste date, een blind-date, een zesde date, iemand die stapelverliefd is op de ander. En op dit moment werk ik samen met iemand die een aanzoek wil doen. Ik hoop dat er ooit een tassie-baby komt die is ontstaan uit een eerste date met mijn tassie, dat is het ultieme doel.

Je klinkt als een ondernemend type.
Ik heb Advanced Business Creation gestudeerd en heb altijd voor mezelf gewerkt. Hiervoor ben ik veel projecten begonnen, maar dit is mijn eerste project dat ik zo heb uitgewerkt tot een lopend bedrijf. Inmiddels ben ik er zeven dagen per week mee bezig.

Met medewerking van Koen de Groot.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.