Kan de sneltest het nachtleven redden?

Beeld: Beeld: Bibice Piets

12 januari 2021, 15:00

Auteur: Machteld van der Lecq

Kan de sneltest het nachtleven redden?

Beeld: Beeld: Bibice Piets

12 januari 2021, 15:00

Auteur: Machteld van der Lecq

Kunnen we in de nabije toekomst weer eens fatsoenlijk uitgaan? En zo ja, hoe gaat dat eruitzien? Redacteur Machteld van der Lecq zocht het uit.

Zwetend baan je je een weg door een dansende menigte omdat het jouw beurt is om bier te halen. Je schreeuwt je bestelling in het oor van degene achter de bar terwijl je vier vingers omhoog houdt. Na het afrekenen rest je de schone taak om de vers getapte gele rakkers zo vol mogelijk naar de andere kant van de club te krijgen. Eenmaal aangekomen overheerst er blijdschap. Je proost, drinkt en danst met je vrienden. Iedereen is gelukkig.

Inmiddels is het al ruim negen maanden geleden dat bovenstaande situatie nog een onschuldige was. Het is nu lastig voor te stellen dat er zo veel mensen tegelijk in een ruimte aanwezig zijn, en dan ook nog zonder mondkapjes. Voor clubeigenaren zijn de dichte discotheken dagelijks een harde werkelijkheid.  Al sinds maart zitten ze zonder perspectief. Hoe gaat het met ze en hoe ziet hun toekomst eruit?

Postercampagnes en merchandise

Bas Louwers, eigenaar van de Amsterdamse nachtclub Bitterzoet, vult zijn dagen sinds de eerste lockdown met bezigheidstherapie. Er is een postercampagne door de stad verspreid, ze zijn bezig met merchandise voor de nachtclub, en de club wordt hier en daar wat opgeknapt. “Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me redelijk kapot verveel”, laat Louwers weten. “We waren één van de beter lopende clubs in Amsterdam en nu ligt alles al maanden stil. Af en toe is er een filmopname of ander klein evenement waarvoor de club wordt afgehuurd, maar daar houdt het wel bij op.”

Toch hoeven we niet bang te zijn dat Bitterzoet komt te verdwijnen. Financieel houdt de onderneming het nog wel even vol. “Met de buffer die we hadden en met de hulp van de overheid redden we het wel. Helaas hebben we wel veel mensen moeten ontslaan”, zegt Louwers.

Het is tenenkrommend om te zien dat de vliegtuigen vol zitten en dat in bouwmarkten de mensen over elkaar heen rollen

Hoop op sneltesten

Wat vindt de club-eigenaar van het huidige coronabeleid? Louwers: “We staan als Bitterzoet achter het beleid en doen ons best, maar het is natuurlijk tenenkrommend om te zien dat de vliegtuigen vol zitten en dat in bouwmarkten de mensen over elkaar heen rollen, terwijl wij al ruim negen maanden dicht moeten blijven en geen perspectief krijgen. Maar boos zijn heeft geen zin, dus we vestigen de hoop maar op sneltesten.”

De clubeigenaar heeft meer vertrouwen in de komst van sneltesten dan in de vaccinaties. “Onze doelgroep zal waarschijnlijk als laatste aan de beurt komen, dus dat schiet niet echt op. Met een sneltest weet je direct of je coronavrij kunt feesten”, zegt Louwers.

Overleg Amsterdamse Clubs

Net als het merendeel van de Amsterdamse clubs is Bitterzoet onderdeel van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Het OAC werd een jaar of tien geleden opgericht vanwege veranderingen in de openingstijden van Amsterdamse nachtclubs. Sindsdien komen de 25 leden gemiddeld drie keer per jaar samen om gemene delers te bespreken. “Eerst ging het over zaken als het sluiten van rookruimtes. Toen kwam corona en werd het allemaal een stuk ingewikkelder”, vertelt Pieter de Kroon, voorzitter van het OAC en mede-eigenaar van Chicago Social Club.

Samen met onder andere collega’s Pim Evers (voorzitter van de afdeling Amsterdam van Koninklijke Horeca Nederland en eigenaar van o.a. Disco Dolly en de Bloemenbar) en Rob de Jong (eigenaar van Club NYX) heeft De Kroon een protocol aan de gemeente voorgelegd met plannen voor testevenementen in verschillende Amsterdamse clubs. “Er zijn al landelijke plannen voor dit soort testen op grote locaties zoals de Ziggo Dome en de JC Arena, dus wij denken dat er voor de clubs ook mogelijkheden zijn”, zegt De Kroon.

De digitale testuitslag kan door de organisator real time gevalideerd worden op echtheid

Veilig feesten dankzij sneltest

Het voorstel van het OAC is om in een stuk of vier Amsterdamse nachtclubs testevenementen te organiseren met het gebruik van sneltesten. De horeca-ondernemers willen kijken of het ook in Nederland mogelijk is om het uitgaansleven op een veilige manier opnieuw leven in te blazen. In Barcelona werd onlangs al een testevenement georganiseerd met ruim duizend bezoekers. Hierbij raakte niemand besmet, mede dankzij het gebruik van sneltesten.

De plannen van De Kroon en zijn collega’s voor de Amsterdamse testevenementen zijn als volgt. Potentiële feestgangers laten zich voorafgaand aan het evenement testen en krijgen binnen een kwartier de uitslag. Ze tonen hun negatieve uitslag vervolgens aan de deur. De verwachting is dat je na een negatieve uitslag van een sneltest tussen de 48 en 72 uur niet besmettelijk bent. De Kroon: “Het is nog niet duidelijk hoe lang deze periode precies duurt. Ons idee is daarom om voor de zekerheid uit te gaan van een korter tijdsbestek.”

Onderzoek naar betrouwbaarheid

Marit van Kooij, woordvoerder van de Gemeente, geeft in een reactie aan dat de gemeente de wens om sneltesten in te zetten begrijpt. Dit is echter pas mogelijk als deskundigen consensus hebben bereikt over de betrouwbaarheid van deze testen. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Van Kooij: “Dit onderzoek is inmiddels voor twee typen sneltesten met succes afgerond voor mensen met milde klachten. Deze goedgekeurde sneltesten worden nu op een aantal testlocaties op kleine schaal gebruikt. Onderzoek van de betrouwbaarheid van deze testen voor gebruik bij mensen zonder klachten bevindt zich nu in de eindfase.”

Uiteindelijk beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met deskundigen van landelijke overleggen en de Amsterdamse GGD over de kwestie. “Om uit te zoeken wat er nodig is en hoe de sneltesten in de praktijk kunnen werken, kan het nuttig zijn één of meerdere (kleinschalige) testevenementen te organiseren,” aldus Van Kooij.

Testevenementen

De gemeente is aangesloten bij de landelijk aangekondigde experimenten. Deze worden in samenwerking met de Rijksoverheid en Fieldlab Evenementen georganiseerd. Hoewel er nog geen precieze data bekend zijn, is er een plan om tijdens de eerste maanden van dit jaar verschillende ‘fieldlabs’, oftewel testevenementen te organiseren. Hiervoor zijn onder andere de Ziggo Dome en de JC Arena aangewezen als mogelijke locaties.

Op de website van Fieldlab Evenementen is te lezen dat er halverwege december 2020 een praktijktoets heeft plaatsgevonden om digitale corona testuitslagen uit te geven en op echtheid te verifiëren. Deze praktijktoets is tot stand gekomen met medewerking van Stichting uNLock. Zij ontwikkelden een app die testuitslagen aan identiteitsgegevens kan koppelen.

“De digitale testuitslag kan door de organisator real time gevalideerd worden op echtheid. Met de uNLock-oplossing houdt de bezoeker regie over zijn test en ID-gegevens en wordt fraude met testuitslagen voorkomen”, aldus de organisatie. Als na de testevenementen blijkt dat de digitale testuitslagen een veilige en betrouwbare oplossing zijn, kunnen er in de toekomst wellicht weer grote evenementen georganiseerd worden. 

Het lijkt erop dat de club-eigenaren nog wat langer geduld moeten hebben. Allereerst staan er een theatervoorstelling, zakelijk congres en enkele voetbalwedstrijden op het testprogramma. Als dit goed gaat, bestaat er een kans dat we over een tijdje weer een feestje kunnen bouwen in de Bitterzoet of Chicago Social Club.

Met medewerking van Sezen Moeliker.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.