Wat doen jongeren dit jaar met oud en nieuw?

Beeld: Shane, Lily en Joanna. Beeld: Aliya Tanwir

30 december 2020, 13:15

Auteur: Thijs Hoekstra

Wat doen jongeren dit jaar met oud en nieuw?

Beeld: Shane, Lily en Joanna. Beeld: Aliya Tanwir

30 december 2020, 13:15

Auteur: Thijs Hoekstra

Redacteur culturele interventies Thijs Hoekstra ging in Amsterdam de straat op en vroeg jongeren – traditiegetrouw – naar hun plannen met oud en nieuw.

Nu alle clubs leegstaan, cafés hun deuren gesloten houden en je ook niet meer kan worden meegezeuld naar zweterige huisfeestjes – waar je ineens in het washok therapeutische gesprekken staat te voeren met de doorgesnoven huisgenoot van je vriendin – lijkt het een saai begin van 2021 te worden. Tot overmaat van ramp is vuurwerk, de oer-Hollandse traditie waarbij je je spaargeld ziet ontploffen in mooie kleuren, inmiddels ook verboden.

Redacteur Thijs Hoekstra ging de straat op om aan jongeren te vragen of er nog iets over is van de feeststemming. Houden ze het, zoals de Rijksoverheid adviseert, bij https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimaal twee bezoekers? Of lappen ze de regels voor één avondje aan hun laars?

Hey! Wat ga jij doen met oud en nieuw?

Daniel (24): “Iets illegaals: ik ga het met tien mensen in één huis vieren. Er is die avond ook iemand jarig, dus dat is dubbel feest. We gaan op de dag zelf allemaal een sneltest doen, dus dat zou het risico enigszins moeten verminderen. Daarnaast hebben we al onze familiebijeenkomsten al gehad, dus we lopen niet het risico iemand te infecteren van boven de vijfentwintig. Maar ja, ik zou het zelf ook afkeuren als iemand mij dit vertelde. Je denkt toch dat een brandhaard alleen begint bij schuurfeesten in Meppel of in een verzorgingshuis, niet in jouw vriendengroep. Ik hoop dat het goed komt. Gezellig zal het in ieder geval wel worden.”

We halen gewoon wat kratten bier en sterke drank, stoffen de Wii af en gaan de hele nacht lekker tennissen: het ultieme recept voor een mooie avond

Shane. Fotograaf: Aliya Tanwir

Shane (34): “Ik ga niet zo veel doen, ben ik bang. Ik wilde naar New York gaan om mijn broer te zien, maar dan hoor je dat ze alle reizen blokkeren uit Europa. Ik kom uit Parijs, waar een avondklok is vanaf acht uur, dus daar is al helemaal niets te doen. En dat terwijl ik vorig jaar in Las Vegas zat. Ik ben normaal gesproken een kosmopoliet! Ik heb veel vrienden en familie in het buitenland. Die nacht in Vegas was krankzinnig. We zaten in een groot vijfsterrenhotel. Er was een club, een restaurant en een casino. Ik heb er alleen niet gegokt omdat ik moslim ben.”

Lily. Fotograaf: Aliya Tanwir.

Lily (24): “Ik ga naar het huis van mijn ouders in Almere en, nou ja, ik ga drinken. Mijn ouders vinden dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen, dus ik ga ook niet naar feestjes ofzo. Je merkt wel dat iedereen er nu echt helemaal klaar mee is. We houden ons dus wel aan de regels, maar we klagen er ook veel over.” Of ze het vuurwerk gaat missen? “Dat deden we sowieso al nooit, maar onze buren hebben wel altijd heel veel vuurwerk. Ze zeggen dat ze niets gaan afsteken, maar dat moet ik eerst nog zien.”

Geert (22): “Ik woon sinds een paar maanden in een studentenhuis in Utrecht, daar ga ik het met mijn vrienden vieren. Ik vind het vervelend dat ik ze de laatste tijd zo weinig zie. Het is natuurlijk niet zo erg als de situatie van een hoop andere mensen, die het écht moeilijk hebben, maar ik vind het wel lastig. De rest van het studentenhuis is gelukkig niet van plan om mensen uit te nodigen, dus het wordt niet heel druk, al zitten we wel boven het limiet. Ik denk dus niet dat Mark Rutte blij is met wat wij gaan doen. Maar ja, we halen gewoon wat kratten bier en sterke drank, stoffen de Wii af en gaan de hele nacht lekker tennissen: het ultieme recept voor een mooie avond.”

Joanna. Fotograaf: Aliya Tanwir.

Joanna (24): “Ik woon hier in het centrum en ik ga gewoon met een kleine groep vrienden wat drinken om het nieuwe jaar te openen. Ik kom oorspronkelijk uit Dublin. Vuurwerk is daar illegaal, dus de gemeente organiseert altijd een grote show waar iedereen naartoe gaat. Maar eerlijk gezegd is oud en nieuw niet zo’n ding in Ierland, kerst is veel groter. Dus om het in Amsterdam te vieren wordt een nieuwe ervaring voor me, al kunnen we niet uitgaan.”

Damian (14): “Ik vier het bij mijn ouders in Groningen. Ik heb wat vuurwerk gekocht uit categorie één. Dat is vuurwerk dat wel afgestoken mag worden: kleine fonteintjes, knetterlint en dat soort spul. Niet super spectaculair dus. Zelfs rotjes mogen niet meer. Mijn ouders zijn wel voorzichtig, maar ze zijn niet heel streng, gelukkig.”

Met samenwerking van Roos Post.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.