Jeffrey de Zwaan gaat voor winst op WK darten: ‘Ik moet gewoon m’n pijlen gooien’

15 december 2020, 10:00

Auteur: Koen de Groot

Jeffrey de Zwaan gaat voor winst op WK darten: ‘Ik moet gewoon m’n pijlen gooien’

15 december 2020, 10:00

Auteur: Koen de Groot

Vandaag barst het jaarlijkse WK darten los. Jeffrey de Zwaan dingt dit jaar weer mee naar de titel. Redacteur Koen de Groot ging met The Black Cobra in gesprek over darten, corona en zijn kansen op de hoofdprijs.

Geen handen schudden tijdens de walk on, geen fans in uitzinnige uitdossingen en al helemaal geen luid aanmoedigingsgezang. Het WK darten dat vandaag aanvangt, is noodgedwongen ontdaan van alle randverschijnselen die de sport z’n charme geven.

De darters zelf klagen er niet over. Zij zijn al lang blij dat er überhaupt weer publiek aanwezig mag zijn bij hun wedstrijden. Er mogen dan ‘slechts’ duizend fans – in plaats van de gebruikelijke 3500 – Alexandra Palace binnenstromen, alles beter dan te moeten darten in een lege zaal.

‘Ik ben niet zo bezig met tegen wie ik speel. Als je kampioen wil worden, moet je iedereen kunnen verslaan’

Publiek

“Vooral het bandje dat steeds hetzelfde publieksgeluid nabootst ga ik niet missen,” zegt topdarter Jeffrey de Zwaan. De 24-jarige Leidschendammer heeft zich groen en geel geërgerd aan de opgenomen fangeluiden die dartwedstrijden van wat sfeer moesten voorzien de afgelopen maanden. “Voor sommige spelers was het een uitkomst, maar ik werd helemaal gek van telkens hetzelfde geluid. Geef mij maar echt publiek, dat geeft mij vaak een boost als ik het nodig heb.”

Drie maanden lang moest De Zwaan zijn pijlen noodgedwongen laten rusten. Na de uitbraak van de pandemie afgelopen voorjaar schrapte dartsbond PDC alle toernooien. Met zogenaamde home tours, toernooien waarbij darters vanuit huis tegen elkaar speelden, werd de speelkalender enigszins gevuld. De Zwaan deed twee keer mee, maar erg ver reikte hij niet. Een slepende schouderblessure maakte zijn jaar er niet beter op.

The Black Cobra

Een goede prestatie op het WK zou De Zwaans seizoen in één klap goedmaken. The Black Cobra, die zijn bijnaam op jonge leeftijd verwierf toen hij een zwarte cobra zag in Thailand, bereidt zich in alle rust voor op het toernooi.

“Ik heb de mazzel dat ik een eigen dartbaan op mijn werk heb staan. Daar train ik elke middag ongeveer vier uur tussen het werken door.” ‘Daar’ is een magazijn in de Europoort, waar De Zwaan werkzaam is bij Bengi, een bedrijf in scheepsmotoren dat tevens zijn hoofdsponsor is. “Normaal train ik groepsgewijs, samen met onder andere Raymond [van Barneveld, red.], Ron [Meulenkamp, red.] en Martijn [Kleermaker, red.], maar door corona moeten we nu afzonderlijk trainen. M’n coach is er gelukkig wel.” 

Vorig jaar bereikte de goedgemutste darter de laatste zestien van het WK. Dit jaar wil De Zwaan minstens zo ver komen. Dat moet hij doen zonder de aanwezigheid van de dartsgekke Nederlandse fans; slechts Britten zijn dit jaar welkom om in Noord-Londen hun favorieten aan te moedigen. Het kan De Zwaan niet veel deren. “Natuurlijk ontstaat er wel een andere sfeer nu er alleen maar Britten zijn, maar het is lastig te zeggen of dat ook een thuisvoordeel biedt voor de Britse spelers. We zullen zien.”

The Black Cobra stroomt als nummer 23 van de wereld bij de tweede ronde het toernooi in. Waarschijnlijk is Ryan ‘Heavy Metal’ Searle zijn eerste opponent, een lastige loting. “Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo bezig met tegen wie ik speel. Als je kampioen wil worden, moet je iedereen kunnen verslaan.”

De nuchtere sportman heeft daarbij geen uitgekiende tactiek. “Wat ik moet doen om te winnen is gewoon m’n pijlen gooien, en verder niet teveel nadenken. Gewoon goed gooien en ademhalen, dat is het belangrijkst.”


Het WK Darts 2021

Vandaag start het PDC WK Darts 2021, op 3 januari wordt de finale gespeeld.  In totaal doen 96 spelers uit 29 landen mee aan het toernooi, waaronder 11 Nederlanders. Op het toernooi is meer dan 2.500.000 pond aan prijzengeld te winnen. Het startgeld bedraagt 7500 pond, de winnaar van het toernooit strijkt 500.000 pond op. Dat is zo’n 546.000 euro. De kleurrijke Schot Peter Wright is titelhouder.


Met medewerking van Melanie Seuren.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.