Millennials zijn alleen. Zijn ze ook eenzaam?

Beeld: Artwork: Roos Vervelde

4 december 2020, 15:34

Auteur: Charlotte Remarque

In deze aflevering van de podcast Red de Millennial praten Charlotte Remarque en Bouke van Balen met zelfbenoemde ambassadeur van het alleenzijn Roos Post. Wat is het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid?

Millennials zijn de alleenste generatie. We gaan alleen op reis, wonen in studio’s en hebben geen roots in de vorm van kerk of familie. Zelfstandigheid is het grootste goed. Maar is alleen zijn hetzelfde als zelfstandig zijn? Of zijn we gewoon eenzaam?

Onlangs verscheen er een Volkskrant-artikel over de eenzaamheid onder studenten die is verergerd door de coronacrisis. Ook ging het op de website van de NOS over de woonomstandigheden van studenten: steeds vaker worden woningen gesloopt waar studenten met huisgenoten kunnen wonen, in ruil voor studio’s waar ze in hun eentje wonen.

In deze aflevering spreken we Roos Post, die over soloreizen heeft geschreven en zichzelf ziet als een ambassadeur van alleen zijn.

Roos vertelt over de vrijheid en persoonlijke groei die zij vindt in het alleen zijn. Ook bespreken we in deze aflevering de invloed van het internet op eenzaamheid – volgens sommige onderzoeken bestaat er een verband tussen social mediagebruik en grotere eenzaamheid. Daar heeft psychologe Sherry Turkle een term voor bedacht: alone together.

De kernvraag van deze aflevering: kun je het alleen zijn leren omarmen? Of moeten we de oplossing toch zoeken in meer contact? Luister hier de nieuwste aflevering van Red de Millennial!


Charlotte Remarque

lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken