Mogen millennials dik zijn?

Beeld: Artwork: Roos Vervelde

12 november 2020, 13:55

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Mogen millennials dik zijn?

Beeld: Artwork: Roos Vervelde

12 november 2020, 13:55

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In deze aflevering van de podcast Red de millennial gaan Bouke van Balen en Red Pers-illustrator Roos Vervelde met elkaar in gesprek over millennials en hun lichamen. Is de body positivity-beweging een aanmoediging voor ongezond leven? En hoe inclusief is die beweging?

Afgelopen zomer was er één vol body positivity. Lizzo stond op de cover van de Vogue, en Tess Holiday op de cover van de Cosmopolitan. In ons eigen land stond Linda de Mol in bikini op de cover van haar eigen blad. Millennials lijken de generatie die het meest accepterend zijn over alle soorten lichamen. Sterker nog, ze vieren alle soorten lichamen. Maar is dat ook zo?

Deze zomer doken er ook beelden op van een slanke Adele. En waar men misschien aanmoediging verwachtte voor haar ‘gezondere’ lichaam, werd het haar haast kwalijk genomen. Adele hoorde dik te zijn en liet andere dikke mensen in de steek door af te vallen. Opvallend genoeg kwamen die geluiden kwamen juist uit de ‘body positieve’ hoek. Daar zit meteen een spanning die body positivity met zich meebrengt: leidt het wellicht ook tot een aanmoediging van ongezond leven?

De aflevering

In deze aflevering van Red de millennial hebben we het over millennials en hun lichamen. Dat doen we met Red Pers-illustrator Roos Vervelde, die zelf dik is en zich interesseert in de beweging van body positivity. Het is een persoonlijke aflevering, waarin we het hebben over ons eigen zelfbeeld, hoe dat zo is gekomen, en bovenal waarom body positivity geen aanmoediging van ongezond leven hoeft te zijn. Zoals Roos het mooi verwoordde: “Body positivity is een brede beweging. Het gaat om zelfacceptatie en zelfliefde, van je lichaam leren houden. Daarna kan je er pas vanuit een goede plek voor leren zorgen.”

Geïnteresseerd? Luister dan hier de nieuwste aflevering van Red de Millennial!


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.