Een nieuw seizoen Make America Great Again

3 november 2020, 15:00

Auteur: Bram Emmer

Een nieuw seizoen Make America Great Again

3 november 2020, 15:00

Auteur: Bram Emmer

Columnist Bram Emmer heeft alvast een script geschreven voor de dag na de Amerikaanse verkiezingsdag.

Vandaag gaat het vijfde seizoen van Make America Great Again eindelijk van start. Sinds de première in 2016 zijn we in Nederland compleet in de ban geweest van de charismatische antiheld Donald Trump, zijn trouwe sidekick Mike Pence, en hun avonturen in het turbulente politieke landschap van de VS. Vergelijkingen met House of Cards werden snel gemaakt, en volgens critici is de serie hard op weg een moderne dystopische klassieker te worden.

De serie heeft al meerdere spin-offs voortgebracht, onder meer in Brazilië en Hongarije. In Nederland staat een spin-off nog op de agenda, maar de NPO heeft vooralsnog geen interesse.

Grens tussen fictie en werkelijkheid

Voor het nieuwe seizoen werd gebruik gemaakt van een inventief systeem waarmee Amerikaanse kijkers kunnen stemmen, en zo de uitkomst van het verhaal kunnen beïnvloeden. Zo pogen de makers van het programma, de coproducerende FOX News en CNN, de grens tussen fictie en werkelijkheid te verleggen. Dit concept is, naar men zegt, tot stand gekomen met hulp van een Russisch productiebedrijf dat graag anoniem wil blijven.

Seizoen vier (spoiler alert) eindigde met een ware cliffhanger: een pandemie, natuurgeweld en sociale onrust zetten de spanningen op scherp zoals nooit tevoren. Zal Trumps aartsrivaal Joe Biden, bekend van zijn bijrol in het Nobelprijswinnende Yes We Can, de hoofdrolpositie overnemen? De polls wijzen die kant op.

Nieuw decor

Critici betwijfelen de impact van de leading man op de uiteindelijke verhaallijn, maar de kijkers lijken bij voorbaat massaal aan de buis gekluisterd. Locatiescouts zijn in elk geval gespot bij de New York Upstate Prison, wat voor Trump mogelijk zou kunnen wijzen op een verhuizing vanuit het vertrouwde decor van het Witte Huis.

Of het nieuwe seizoen het succes van vorige seizoenen weet te evenaren of niet, de Trump-show heeft in elk geval een blijvende en unieke stempel op de entertainmentindustrie weten te drukken. Nooit eerder keek heel Nederland zo massaal naar een Amerikaans programma. Gelukkig gaan er geruchten dat de beruchte apprentice tapes binnenkort online zullen verschijnen, speciaal voor die trouwe fans die gewoon even niet meer zonder zouden kunnen.

Seizoen 5 van Make America Great Again begint dinsdag 3 november, en is te zien op FOX News en CNN. De nabeschouwing is zoals gewoonlijk op Twitter, en zal worden gepresenteerd door Kanye West.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.