Digitale feestjes: het nieuwe hip of nét niet?

1 november 2020, 11:00

Door:

In coronatijd ontstaan er veel initiatieven voor online feesten. Grote evenementen zoals Amsterdam Dance Event worden in een digitaal jasje gestoken. Maar krijgen we de smaak dan wel écht te pakken? Redacteur Roos de Wijs onderzoekt deze nieuwe manier van thuisfeesten.

Waar in het dagelijks leven de focus ligt op hard werken en goed presteren, kan de feestganger hier in de club tijdelijk aan ontsnappen. Feesten vormt voor velen een uitlaatklep voor het dagelijks bestaan. Irene Stengs is hoogleraar antropologie en heeft zich gespecialiseerd in rituelen en populaire cultuur. Zij ziet feesten en rituelen als markeringen van speciale momenten in de tijd, zoals de viering van de geboorte van een kind of bijvoorbeeld Bevrijdingsdag. “De onderbreking van de tijd, en iets willen markeren, is een universele behoefte,” aldus Stengs.

Vieringen hebben daarnaast een groot sociaal aspect: “Jarig zijn heeft bijvoorbeeld alleen betekenis als er andere mensen zijn die ook weten dat je jarig bent. Het niet kunnen vieren met een feest maakt het niet meteen betekenisloos, zolang je er maar wel een sociale aangelegenheid van maakt.”

ADE op je beeldscherm

Voor het coronavirus zijn opmars maakte was iedereen in het weekend vrij om zich op een volle dansvloer te storten, vreemden te knuffelen en op te gaan in de extase van de avond. Velen keken al uit naar de festivals die ze de aankomende zomer zouden bezoeken, de mensen die ze zouden zien en de ervaringen die ze daar zouden opdoen. Inmiddels zijn de clubs al een half jaar dicht en nog altijd lijkt het einde niet in zicht. De restricties naar aanleiding van het coronavirus leggen echter geen stop op het verlangen naar feest: de dansvloer blijft misschien leeg, maar virtueel stroomt deze vol. De 25e editie van ADE vond 21 tot 25 oktober plaats op een online platform. De programmering bood dit jaar een veelvoud aan livestreams waar diverse concerten en shows te zien waren. Kaartjes voor dit digitale platform waren verkrijgbaar voor 75 euro per stuk.

Waar in het dagelijks leven de focus ligt op hard werken en goed presteren, kan de feestganger hier in de club tijdelijk aan ontsnappen

Volgens Stengs zullen manieren om te kunnen feesten hun weg wel blijven vinden. Het is daarom niet vreemd dat feestjes zich nu verschuiven naar een virtuele wereld. Het is, zoals ze zegt, een van de manieren waarop geprobeerd wordt toch wat handen en voeten te geven aan de momenten die belangrijk zijn. Wel benadrukt ze dat online feesten het niet hetzelfde is. Met name ADE lijkt haar heel lastig om in je eentje achter de computer te beleven, ook al weet je dat er heel veel mensen tegelijk meedoen. “Ter vergelijking: het is niet dat porno niet goed werkt voor mensen, maar in het algemeen wil je toch liever echte seks,” legt ze uit.

Ruud van Andel is een trouwe ADE-bezoeker en was dit jaar online aanwezig. “Ik heb met wat vrienden lekker zitten chillen met een livestream op de achtergrond, in de hoop dat we snel weer dat tribal-gevoel op de dansvloer mogen ervaren.” Ruud vertelt dat het hem niet alleen om het dansen en de muziek gaat, maar ook het gevoel er écht te zijn. Online is volgens hem half zo leuk. “Toch is het fijn om alsnog een soort community-gevoel te krijgen en weer nieuwe dingen te horen.” Al met al is Ruud erg tevreden over de organisatie dit jaar. Het enige wat hij miste was meer mogelijkheid tot contact met andere bezoekers. “Iets meer interactie faciliteren tussen online luisteraars was wel leuk geweest. Dat is eigenlijk mijn enige kritiekpuntje.”

‘Als het feest nu niet door kan gaan, is het volgend jaar extra leuk’

Zonder voorpret geen feest

Stengs legt uit dat de voorpret heel belangrijk is bij feestjes. “Mensen creëren als het ware een verwachting over een bepaalde gebeurtenis. De mensen die naar ADE gaan, verheugen zich daarop. Er is een hoop geïnvesteerd, de plek, de DJ’s, de line-up en meer. Dat maakt het feest spannend en leuk en zorgt ervoor dat het gaat borrelen in het hoofd van de feestgangers. Die voorpret heeft invloed op onze verbeeldingskracht.” Ze beaamt dat het goed zou kunnen dat mensen minder uitkijken naar de online feestjes, omdat ze zich er weinig bij kunnen voorstellen. “Dat kan het een beetje kalig maken.”

Voor wie de toekomst somber inziet en niks heeft met dat digitale gefeest, heeft Stengs ook een boodschap. Zorgen maakt ze zich namelijk niet: “Uiteindelijk is corona gewoon weer uit ons leven verdwenen. Als het feest nu niet door kan gaan, is het volgend jaar extra leuk.”

Met medewerking van Melanie Seuren.


Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Lees ook:

Zoeken

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.