Drukte op Park Somerlust: ‘Mensen hebben openlijk schijt aan de regels’

Beeld: Park Somerlust bij rust | Beeld: Aliya Tanwir

23 augustus 2020, 14:00

Auteur: Paola Leijssen

Drukte op Park Somerlust: ‘Mensen hebben openlijk schijt aan de regels’

Beeld: Park Somerlust bij rust | Beeld: Aliya Tanwir

23 augustus 2020, 14:00

Auteur: Paola Leijssen

Vijf jaar geleden leefde de woonbootbewoner aan de Amstel in Amsterdam nog op een heerlijk rustige plek, waar privacy een grote rol speelde. De plek was toen voor velen onbekend, maar is nu, na de komst van restaurants L’Osteria en George & Marina, nieuwe prachtige woningen en vooral het aangelegde Park Somerlust een enorme hotspot. 

Tijdens de warme zomermaanden lijkt Park Somerlust wel een groot festivalterrein. Je kan vanaf de kant soms wel honderd boten tellen en je ziet het gras nauwelijks meer door alle mensen. En als buurtbewoner word je vaak tot diep in de nacht wakker gehouden door de harde muziek, en schreeuwende mensen.

Bewoners zijn daardoor massaal gaan klagen, waardoor handhaving bijna elke avond optrad. Op 14 augustus vaardigde burgemeester Femke Halsema een vaarverbod uit in Park Somerlust, dat in elk geval tot 30 september van kracht blijft.

Alleen zijn er twee grote problemen, die verdere handhaving beletten. Ten eerste liggen er soms zoveel boten aangemeerd, dat zelfs de handhaving er niet tussenkomt. Daarnaast is het water in beheer van de provincie Noord-Holland, terwijl het grasveld tot de gemeente Amsterdam behoort, waardoor optreden soms tot problemen leidt wat betreft verantwoordelijkheid.

Rustiger in de binnenstad

Lotte Duursma (30) woont drie jaar op een woonboot aan de Omval, met uitzicht op Park Somerlust. In het begin van de coronacrisis heeft de bewoner veel rust meegemaakt. “Met mooie dagen was er helemaal niemand,” vertelt Duursma. Maar nu lijkt het ‘een groot festival’, met vaak zulke harde muziek dat ze niet eens meer televisie kan kijken wanneer ze binnen zit.

‘Als mensen rustig recreëren zonder overlast te geven, is het prima. Alleen wordt er ontzettend veel gedronken en frequent lachgas gebruikt’

“Mensen hebben openlijk schijt aan de regels,” zegt Duursma. “Zo mag een bestuurder van de boot niet drinken, maar dat wordt wel gedaan.” Ook houden mensen zich niet aan de vaarregels.

Duursma blijft vanwege de overlast vaak langer van huis, omdat er in de binnenstad meer rustige plekken zijn. “Het probleem is ook dat de bootjes vaak te ver weg liggen om te zeggen dat ze de muziek zachter moeten zetten,” zegt ze. Wat betreft de coronaregels lijkt het alsof de mensen ze massaal aan hun laars lappen. “Als het maar in de buitenlucht is, kunnen ze alles maken, denken ze. Maar het zou fijn zijn als mensen hun verantwoordelijkheid nemen.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

Zo ziet de drukte op Park Somerlust eruit | Beeld: Privéarchief

Goeden lijden onder de kwaden

Zo denkt Anja Stroomer (66), een andere woonbootbewoner die al meer dan dertig jaar aan de Amstel ligt, er ook over. “Het grootste probleem is het gedrag van de mensen,” zegt Stroomer. “Als mensen rustig recreëren zonder overlast te geven, is het prima. Alleen wordt er ontzettend veel gedronken en frequent lachgas gebruikt.” Vooral in de avonden en de nachten gaan mensen totaal los. “Ze gaan lallen, springen, schreeuwen, zingen en dansen. Ze houden helemaal geen rekening met hun omgeving.” 

Volgens Stroomer worden feestjes georganiseerd omdat de organisatoren denken dat de omgeving dat waardeert. Deze feesten worden via de sociale media gepromoot. Maar die illegale feesten veroorzaken ontzettend veel afval en leiden tot wildplassen. “En het lullige is dat het maar een kleine groep mensen is die zich zo gedraagt en het daardoor verpest voor een hele grote andere groep,” zegt Stroomer. “Er zijn heel veel mensen die gewoon normaal doen, bootjes die niet voor overlast zorgen en gewoon plezier hebben. De goeden lijden onder de kwaden.”

Stroomer hoopt niet dat het tijdelijke vaarverbod alleen de verspreiding van het coronavirus afremt, maar ook de overlast. Maar ook wat betreft de coronaregels schrikt ze enorm. “Mensen denken er totaal niet over na,” zegt ze. “Ik verbaas me erover hoe makkelijk de mensen zijn, ze houden geen afstand en staan allemaal op elkaar. En het lullige is dat de restaurants zich aan allerlei regels moeten houden, maar de mensen dat niet doen.”                                           

‘Zelfs wanneer ik mijn deuren van driedubbelglas dichtdoe en de tv hard aanzet, hoor ik nog steeds muziek, het gegil en geschreeuw’

Stroomer benadrukt dat ze geen politiestaat wil. “Maar de situatie heeft nu te lang doorgekacheld, waardoor het nu volkomen is geëscaleerd. Op dit moment grijpt de politie ook nauwelijks in, maar misschien moeten ze gewoon flink gaan bekeuren.”

Driedubbel glas

Ook Stefan Stok (63) doet zijn verhaal. Hij behoort sinds juni 2016 tot de eerste bewoners van de nieuwe woningen tegenover Park Somerlust. Bij het bouwen van de woningen werd het gebied omschreven als ‘een oase van rust’. Maar niets is minder waar. Ook hij heeft tijdens de warme zomerdagen erg veel last van de feestende mensen op de bootjes en langs de kant in het park. “Zelfs wanneer ik mijn deuren van driedubbelglas dichtdoe en de tv hard aanzet, hoor ik nog steeds muziek, het gegil en geschreeuw,” zegt hij.

Stok heeft er geen enkel probleem mee wanneer mensen een feestje houden en veel plezier hebben, zolang ze maar voor geen overlast zorgen. Hij vindt dat het na 22.00 uur in het park stil moet zijn.

Stok heeft zelf ook vele malen geklaagd, en hijzelf zegt ook dat de buurtbewoners moeten blijven klagen. “Het moet een permanent karakter krijgen,” zegt hij. “Zodat er echt bepaalde regels worden gehanteerd.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

De gemeente heeft regels opgesteld | Beeld: Aliya Tanwir

Schijt aan elkaar

Wat betreft het coronavirus kan Stok zich dan ook boos maken. “Je kan niet alleen maar leunen op mensen hun eigen verantwoordelijkheid,” zegt hij. “Sommigen kunnen dat niet, en daarvoor is juist de handhaving om dan in te grijpen.”

Ook Britta Maria (45), die voor de eerste keer aan het grasveld ligt op de dag voordat het vaarverbod inging, begrijpt de nieuwe regeling wel. Maria woont zelf midden in De Pijp en heeft regelmatig last van feestende mensen. Het is een algemene trend dat mensen een beetje schijt aan elkaar hebben, zegt ze.

De foto’s die voorbijkwamen in de media, waarop te zien was dat mensen de coronaregels aan hun laars lapten, maakten haar nogal boos. “We leven in een klein landje, met veel mensen. Er zijn weinig zwemplekken in Amsterdam en de stad wordt steeds drukker, dus ik begrijp wel dat mensen hier gaan zitten, want het is een prachtige plek. Maar in deze tijd kan dat niet.”

Het tijdelijke vaarverbod maakt de buurtbewoners erg blij. “Wat een heerlijke rust, eindelijk stilte”, zegt een buurman. “Hopelijk wordt Somerlust weer een woonplek waar rust weer te vinden is. Ook op mooie zomerdagen.”

Drukte op het water | Beeld: Privéarchief

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.