Tahrim Ramdjan en Vera Kurpershoek nieuwe hoofdredactie Red Pers

27 mei 2020, 09:55

Auteur: Roos Post

Tahrim Ramdjan en Vera Kurpershoek nieuwe hoofdredactie Red Pers

27 mei 2020, 09:55

Auteur: Roos Post

Vers van de pers presenteren wij u: de nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van Red Pers! Tahrim Ramdjan (21) en Vera Kurpershoek (25) zullen komend collegejaar aan het roer staan.  Ramdjan vervult de functie van hoofdredacteur en Kurpershoek zal hem ondersteunen als adjunct-hoofdredacteur. Wie zijn zij en wat zijn hun ambities?

Tahrim Ramdjan en Vera Kurpershoek zijn het er beiden over eens: meer diversiteit en inclusiviteit zal bij de nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png hoog op het lijstje komen te staan. Een thema waar de huidige hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png, bestaande uit Madelief van Dongen en Charlotte Remarque, de kiem voor legde. “Die diversiteit willen we laten terugzien in de redacteuren die we aannemen én in de stukken die we publiceren,” vertelt Kurpershoek. “Ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden als er meer out of the box geschreven wordt over onderwerpen als gender en seksualiteit. Maar ik zou ook willen dat er wat meer buiten de Randstadbubbel of zelfs de Amsterdambubbel wordt geschreven. Niet alleen wijken als De Pijp en Oost belichten, maar ook juist de wat meer onbekende of achterliggende buurten een podium geven.” 

Afgelopen jaar was Madelief van Dongen verantwoordelijk voor het aansturen van Red Pers – dat inmiddels bestaat uit meer dan veertig redacteuren. Samen met adjunct-hoofdredacteur Charlotte Remarque stond ze aan het roer van het platform. “Ik kijk terug op een hele leuke en leerzame tijd waarin Red Pers grote stappen heeft gemaakt,” vertelt Van Dongen. “Toen wij afgelopen september begonnen als hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png, stond het platform als een huis. Dat gaf ons de mogelijkheid om kritisch te kijken naar wat er nóg beter kon. We hebben duidelijk kunnen bedenken waar we heen willen en dat kunnen vertalen in concrete stappen. Zo hebben we bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de begeleiding van onze redacteuren en het linken van de redacteuren aan grotere, gevestigde platformen.”

Max van Geuns beaamt dat Red Pers grote stappen heeft gemaakt het afgelopen jaar. Hij is mede-oprichter van het podium en tevens voorzitter van Stichting Red Pers. Van Geuns: “Af en aan zijn wij drie jaar lang met Red Pers bezig geweest, dus het was nog een hele klus om het platform uit handen te geven. Achteraf kan ik met zekerheid zeggen dat wij ons geen betere vervangers dan Madelief en Charlotte hadden kunnen wensen. We hadden het volste vertrouwen in ze en alle hoge verwachtingen die wij hadden, hebben zij waargemaakt. Red Pers heeft het afgelopen jaar grote sprongen gemaakt.” Zo wordt het platform volgens Van Geuns serieuzer genomen in de mediawereld. “We worden steeds professioneler. Iets wat de nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png weer kan gaan doorzetten.”

Vera Kurpershoek en Tahrim Ramdjan. Beeld: Bibice Piets

Ramdjan en Kurpershoek zullen volgens Van Geuns een goed duo vormen. “Red Pers richt zich op redacteuren die journalistieke ambities hebben, maar hier niet per definitie een studie in hebben gevolgd. Tahrim en Vera laten zien dat je juist met vakinhoudelijke studies als rechten en antropologie een steengoede journalist kunt worden. Ik denk dat zij daarin een boegbeeld zullen vormen voor onze huidige en toekomstige redacteuren.” Daarnaast benadrukt Van Geuns dat beide hoofdredacteuren een “voor hun leeftijd unieke hoeveelheid ervaring” hebben opgedaan binnen de journalistiek.

Zowel Ramdjan als Kurpershoek hebben dus een indrukwekkend cv en timmeren hard aan de weg om hun journalistieke carrière vorm te geven. Kurpershoek was afgelopen jaar hoofdredacteur van de Duurzame Student. Daarnaast liep ze stage bij AT5 en VICE. Kurpershoek: “Ik heb een goed idee van leidinggeven, mede door mijn ervaring als hoofdredacteur.” Ramdjan is oprichter van jongerenblad INKIJK, liep afgelopen jaar stage bij Het Parool en werkt inmiddels als freelancejournalist voor de krant. Daarnaast schreef hij al stukken voor andere toonaangevende Nederlandse kranten, zoals De Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad. “Ik heb ontzettend veel zin om leiding te geven aan een groep getalenteerde mensen. De journalistiek is een moeilijke wereld om binnen te komen. Het opleidingsaspect maakt Red Pers ontzettend interessant voor redacteuren die de kneepjes van het vak willen leren.”

Hoe zij dit opleidingsaspect willen waarborgen? Met de ideeën zit het wel goed: nog meer interessante workshops aanbieden, een bezoekje brengen aan de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van een grote krant, meer samenwerken met gevestigde media en vaker artikelen uitwisselen met andere platformen. Daarmee hoopt Ramdjan dat Red Pers nog meer verankert in het journalistieke landschap. Maar volgens hem gaat kwaliteit boven kwantiteit. “Laten we goed doen wat we doen. Mijn hoop is dat elke redacteur iets opsteekt en zichzelf ontwikkelt. Uiteindelijk willen we dagelijks een steengoed, exclusief stuk publiceren.”


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.