Hoe een bedrijf misbruik maakt van kwetsbare mensen op een moeilijke woningmarkt

Beeld: Beeld door Iris ten Have.

15 april 2020, 11:00

Auteur: Iris ten Have

Hoe een bedrijf misbruik maakt van kwetsbare mensen op een moeilijke woningmarkt

Beeld: Beeld door Iris ten Have.

15 april 2020, 11:00

Auteur: Iris ten Have

Badkamers maandenlang laten lekken, nooit schoonmaken en illegaal stroom aftappen. Verhuurbedrijf Medici Living kan het gewoon doen, want door de grote vraag naar kamers op de internationale woningmarkt grijpt er niemand in.  

Na de studie blijven steeds meer afgestudeerden samenwonen met huisgenoten. Dit zogeheten co-living is een groeiende trend vanwege de stijgende woonkosten in grote steden en een behoefte aan gezelligheid. Verhuurbedrijf Medici Living van Quarters Group speelt in op de grote vraag.  

“Het regelen van de kamer ging soepel, maar zodra je er woont en alles met het contract is geregeld, nemen ze je geld en zeggen ‘zoek het maar uit.’ Als er iets kapot gaat pakken ze onnodig veel geld van je af. Dit gaat niet van je borg af maar komt bovenop je maandelijkse huurbedrag. Verder is het appartement heel vies,” aldus een huurder van een Medici-flat in Berlijn.

Te mooi om waar te zijn

Medici Living, een onderdeel van Quarters Group, adverteert zichzelf als de grootste professionele aanbieder van woongemeenschappen ter wereld. Vooral in Berlijn bieden ze veel woningen aan. Daar wonen ook de vier huurders die geïnterviewd zijn voor dit artikel. Door de huidige woningcrisis is het vinden van een kamer niet eenvoudig. Dit werkt in het voordeel van Medici Living, want zij maken het vinden van een kamer opeens makkelijk. Medici investeert in appartementen en flats en verbouwt deze vervolgens tot betaalbare co-livings voor jonge huurders.  Voor buitenlanders extra handig, want het kost je online maar een paar clicks om een flat te “boeken”. Een van de doelen van Medici Living is het aanmoedigen en faciliteren van sociale interactie tussen de huurders. 

Wat klinkt als een perfecte oplossing voor de problemen van onze tijd, blijkt al snel te mooi om waar te zijn. De “gemeubileerde woongemeenschappen” waar Medici Living het over heeft zijn zo gemeubileerd nog niet. “Onze enige gemeenschappelijke ruimte, de keuken, had geen tafel en geen stoelen,” zegt een huurder uit Mexico. Verder komt het vaak voor dat de flats in slechte staat worden geleverd. Een Ecuadoraanse huurder kwam aan in een amper schoongemaakte kamer met gammele meubels. “De oven en wasmachine waren zo oud dat ze het op een gegeven moment gewoon begaven. De badkamer had een lekkage, waar niemand wat aan deed.” De Medici-flat van een Ierse huurder had een kapotte kookplaat, een kapotte wastafel, een overstroomde keuken en lampen die het niet deden.  

Aan de reacties op dit Facebookbericht is al te zien wat huurders van Medici vinden.

Wat zegt het huurrecht?

Elk land heeft wetten waar huurders en verhuurders zich aan horen te houden. Zo ook Duitsland. Huurdersbelangenverenigingen bieden huurders wettelijke steun. De Berlijnse versie hiervan, Mieterschutzbund Berlin, geeft een overzicht van het Duitse huurrecht. Wie hier weet van heeft kan zijn rechten online controleren en hulp van een advocaat aanvragen indien die niet worden gerespecteerd.

In het Duitse Burgerlijk Wetboek (Bürgerliches Gesetzbuch [BGB]) schikking § 535 paragraaf 1 zin 2 staat dat de verhuurder ‘wettelijk verplicht is om de huurder het huurobject in contractuele staat ter beschikking te stellen en in deze staat te houden.’ Medici heeft dus niet het recht om een niet schoongemaakte kamer of een half gemeubileerde flat te leveren.

Medici Living zegt zelf voor reparaties te zorgen, wanneer die nodig zijn, maar het kan maanden duren voordat ze die noodzakelijke reparaties verrichten. Voordat de oven en wasmachine van de Ecuadoraanse huurder waren gerepareerd gingen er twee maanden voorbij. “We merkten dat onze huiseigenaar tot Black Friday wachtte met het kopen van een nieuwe oven en wasmachine. De huiseigenaar wilde het contract niet respecteren, laat staan ons een vergoeding aanbieden voor extra kosten.” Als vuistregel in het Duitse huurrecht geldt echter dat in geval van schade de verhuurder binnen een redelijke termijn hulp dient te bieden: ‘Hoe ernstiger de schade of hoe gemakkelijker het repareren ervan, hoe korter de tijdslimiet.’ 

De verhuurder is verder verplicht financiële compensatie te bieden in geval van schade: De huurder heeft een onvoorwaardelijk recht op huurvermindering in geval van materiële en juridische gebreken

De pech van de Ecuadoraanse huurder hield nog niet op. “De mensen van Medici Living wisten niet dat de eigenaar gebruik maakte van een illegale elektrische verbinding, dus toen de nieuwe oven geleverd werd, kon deze niet fatsoenlijk in elkaar gezet worden. Deze onbenulligheid rekte onze wachttijd uit tot nog drie extra weken.” Het gebruik van een illegale elektriciteitsbron is vanzelfsprekend niet alleen illegaal, maar kan leiden tot aanzienlijke veiligheidsrisico’s, zoals brand.

Wie controleert de kwaliteit?

De zaken lopen goed bij Medici Living, waarvan de naam binnenkort verandert in Quarters Lite. Het bedrijf begon met honderd kamers in Berlijn en bezit intussen in totaal 1800 kamers, verspreid over Duitsland, de Verenigde Staten en de Nederlandse randstad. Een uitbreiding naar Spanje en Italië staat op het programma. 

En dat terwijl Medici Living zich niet aan het Duitse huurrecht houdt, door essentiële reparaties zo lang mogelijk uit te stellen en beloftes niet na te komen. De lak aan regels is mogelijk doordat de meerderheid van de huurders uit het buitenland komt en de regels van het land waar ze wonen dus niet goed kent. “De kans dat de huurders echt maatregelen nemen door zich te melden bij een huurdersbelangenvereniging, is klein. Ze weten niet dat die bestaan, of het kan hen niet schelen omdat ze over een paar maanden toch het land uit gaan.” 

Er zou een kwaliteitslabel moeten zijn dat duidt op de betrouwbaarheid van een bedrijf

Tijdelijke buitenlandse inwoners van een land vallen makkelijker ten prooi aan veelbelovende contracten die beloftes niet nakomen. Dit komt onder andere door de taalbarrière en door cultuurverschillen. De gebruikers van Medici geloofden in de legitimiteit van het bedrijf. “Het zag er legit uit, en kwam altijd bovenaan m’n browser te staan wanneer ik op zoektocht ging,” zegt een Mexicaanse huurder. Eigenlijk zou er een kwaliteitslabel moeten zijn, zoals in de voedselindustrie, dat duidt op de betrouwbaarheid van een stichting of bedrijf. Vooral het feit dat Medici zo op de voorgrond staat in de co-living vastgoedindustrie, maakt het onacceptabel dat ze wegkomen met hun zeer matige dienstlevering.

Medici stelt zich op de markt op als hulpverlener voor de problemen die millennials tegenkomen tijdens de huidige woningcrisis. Óf ze trekken deze stelling in, óf ze brengen hun zaken op orde. 

N.B. Dit verhaal is ontstaan uit de getuigenissen van vier personen uit vier verschillende Medici-flats. Deze verhalen gaan over Medici in Berlijn. Amsterdamse huurders van Medici-flats hebben ook af en toe te maken met achterstallige reparaties, maar zijn over het algemeen tevreden. Er valt niet uit te sluiten dat dit een lokaal Berlijns probleem is. 


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.