Deze journalisten leggen uitbuiting op de Nederlandse arbeidsmarkt bloot

9 maart 2020, 11:33

Auteur: Bouke van Balen

Deze journalisten leggen uitbuiting op de Nederlandse arbeidsmarkt bloot

9 maart 2020, 11:33

Auteur: Bouke van Balen

Wat betekent werk anno 2020? En waar gaat het heen? Dat onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge in onze podcastserie. In deze aflevering: twee onderzoeksjournalisten die onzichtbare arbeidsuitbuiting zichtbaar maakten, en laten zien dat uitbuiting tot bijna alle lagen van de arbeidsmarkt doordringt. 

Van biologische paprika’s tot megaslachthuizen, van Chinese restaurants tot de Albert Heijn, en van polaroidfoto’s tot een luxe Rijncruise: in al deze sectoren is sprake van arbeidsuitbuiting. Dat toonde onderzoekscollectief Investico aan in het boek Uitgebuit. Sylvana van den Braak en Emiel Woutersen werkten mee aan het boek en zijn te gast in deze aflevering van de RedCast.

Sylvana ging undercover mee op een Rijncruise, op zoek naar de misstanden die zich benedendeks afspelen. Om arbeidsuitbuiting te zien, moet je je blik verleggen naar de kelders onder de Nederlandse werkvloer die voor de meesten van ons onzichtbaar blijven. Maar we staan er ook vlakbij: als consumenten genieten we allemaal van de lage prijzen die door goedkope arbeid mogelijk worden gemaakt. Weet je bijvoorbeeld onder wat voor omstandigheden Poolse arbeidsmigranten in distributiecentra van supermarkten werken? Je plukt er namelijk dagelijks de vruchten van wanneer je je boodschappenmandje inlaadt.

Het gesprek begint bij de meest schrijnende gevallen van uitbuiting en moderne slavernij, maar we hebben het ook over hoogopgeleide sectoren zoals de wetenschap en onderzoeksjournalistiek. Ook daar wordt arbeid steeds goedkoper en steeds onzekerder. Emiel Woutersen zocht uit hoe het kan dat Nederland Europees kampioen flexwerken is geworden en legt uit welke consequenties dat heeft. Zo werken Sylvana en hij net als veel journalisten noodgedwongen als freelancers.

Wat we hieraan kunnen doen? Dat zullen we hier nog niet weggeven – maar het antwoord zal de trouwe luisteraar van de podcast bekend voorkomen.

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 

[vc_row][vc_column 0=””][vc_separator el_width=”90″][vc_column_text 0=””]Steun ons!
Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€ 2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€ 10,-) of grotere investering. Dankjewel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Kop koffie” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-coffee” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F2%2C5|title:Doneer|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Vergadering” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-comments-o” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F10||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Ander bedrag” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-money” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.