De Kwekerij: zingeving voor millennials

Beeld: “Kweker” Ruben Hoekstra (24) en oprichter Guy Wijnen (30). Foto door Lisa Aardewijn.

27 februari 2020, 13:22

Auteur: Jelle Holtzapffel

De Kwekerij: zingeving voor millennials

Beeld: “Kweker” Ruben Hoekstra (24) en oprichter Guy Wijnen (30). Foto door Lisa Aardewijn.

27 februari 2020, 13:22

Auteur: Jelle Holtzapffel

Hoe verhoudt werk zich tot andere vraagstukken in het leven? Hoe om te gaan met liefde en relaties? Het zijn de vragenstukken waar De Kwekerij, volgens de website een ‘bloeiplek voor millennials’, zich op richt. 

Ik ontmoet oprichter Guy Wijnen (30) en ‘Kweker’ Ruben Hoekstra (24) op een donderdagmiddag in het Kwekerijpand aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam. Na een rondleiding door het pand, met verschillende kleine ondernemingen, nemen wij plaats aan een tafel in de binnentuin waar een grote kas omheen staat.

 Allereerst: Wat is De Kwekerij?

Guy: “De Kwekerij is een plek waar jonge mensen op adem kunnen komen en waar zij over belangrijke thema’s van het leven in gesprek kunnen gaan. Die belangrijke thema’s zijn volgens ons: liefde, relaties, persoonlijke ontwikkeling, werk en levensvragen. Bijvoorbeeld: hoe je omgaat met tegenslag, waar je dankbaar voor bent. De grote vragen van het leven. Daarnaast is het ook echt een plek waar jongeren mogen komen aanwaaien. Ze kunnen hier komen om stil te staan, even te twijfelen en krijgen inspirerende hulpmiddelen aangereikt.”

Een van de grootste problemen van onze tijd is dat mensen hun kwetsbaarheid niet durven laten zien

 Voor wie is De Kwekerij bedoeld?

Guy: “Voor jonge mensen, tussen de 18 en 35,  met een zachte grens bij 35. Het is specifiek die groep omdat het de vormende jaren zijn in het leven. Wij zien dat die vormende jaren nu best eenzijdig zijn: je gaat studeren, loopt stage, komt op het pad terecht naar een baan. Toch is het ook de tijd waarin je je vormt in de manier waarop je in het leven wil staan. Bezig zijn met die ontwikkeling is wat veel jongeren die hier komen missen. Ze zoeken naar betekenis. Wat ons betreft kun je daar beter hier samen naar zoeken dan alleen op je kamer.”

Hoe ziet die zoektocht samen er dan uit?

Guy: “Daar hebben we verschillende vormen voor. Allereerst een bloeiklas, wat een workshop is met een leidend thema zoals ‘Liefde en Relaties’.

Oprichter Guy Wijnen: ´Jonge mensen zoeken naar betekenis.´ Foto door Lisa Aardewijn.

Daarnaast zijn er verdiepingstrajecten waarbij je zeven avonden op rij in een kleine groep met een thema aan de slag gaat. Ook is het mogelijk om hier een los gesprek te komen voeren, een kop koffie te drinken en te praten over wat we doen. Recent zijn we begonnen met een team van coaches voor mensen die, nadat ze een workshop hebben bijgewoond, willen doorpraten over thema’s die bij hen spelen.

Waarom is De Kwekerij in de huidige tijd nodig?

Guy: “Sorry Ruben, maar daar moet ik ook wel even antwoord op geven, want het zit me hoog. Ik heb twee keer afgelopen jaar een zelfde soort verhaal gehoord van mensen die het ogenschijnlijk helemaal voor elkaar hebben met een mooie baan, een mooi huis, etc. Die dan toch ’s avonds als ze terugrijden van hun werk enorme depressieve gedachten hebben. Volgens mij is dat een van de grootste problemen van onze tijd, dat mensen daarin hun kwetsbaarheid niet durven laten zien. Ze maken zichzelf en elkaar volledig gek.”

Ruben Hoekstra: `We groeien op met het idee dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk.´ Foto door Lisa Aardewijn.

Ruben: “Het is denk ik een heel structureel probleem dat we tegenwoordig zo opgroeien met het idee dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, dat er een grote druk is op het individu om het zelf te gaan rooien. Daar is voor onzekerheid maar weinig ruimte. Ook via LinkedIn en andere social-mediakanalen is er maar weinig ruimte om de minder succesvolle kant te laten zien.”

 

Jullie noemen ook het wegvallen van religie als een stabiele bron van zingeving voor mensen.

Ruben: “De kerk en religie hebben natuurlijk heel lang een soort framework gegeven aan mensen. Het gaf structuur in de week, een sociaal netwerk en vaste momenten van bezinning. Ik ben positief over het wegvallen van doctrines, maar daarbij komt wel dat er veel zingeving en betekenis is verdwenen.”

Guy: “Ik denk ook dat dat onderdeel is van ons bestaansrecht. De meeste jongeren die ik ken gaan niet meer naar een kerk, maar zingeving is wel iets waar ze behoefte aan hebben. Daarom belichten wij dit. Het is niet zo dat wij constant aansturen op zingeving, maar tijdens onze activiteiten is er wel vaak de mogelijkheid om de diepte in te gaan over een onderwerp.”

Ik ben positief over het wegvallen van doctrines, maar daarbij komt wel dat er veel zingeving en betekenis is verdwenen

Hoe gaat het met jullie eigen zoektocht?

Ruben: “Ik was zelf tijdens mijn studie filosofie al veel bezig met wat ik belangrijk vond en waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ook in mijn opvoeding heb ik dat meegekregen. Ik ben hier gekomen om dat te delen met anderen, die een andere achtergrond hebben. Dat wil echter niet zeggen dat ik er zelf niet mee bezig ben. Voor mij staat een vraag als ‘wat wil ik?’ ook heel centraal. Het is denk ik juist het mooie dat iedereen die hier werkt ook met die vragen bezig is. Door hier te werken word je je bewust van hoe die vragen bij jezelf spelen.”

Guy: “Ze zeggen weleens dat dat de beste remedie is voor je eigen problemen. Ik ben met dit werk ook begonnen uit eigen behoefte. Ik studeerde, deed een bestuursjaar en was volledig gericht op een carrière. Toen ik deelnam aan een workshop met de vraag ‘hoe wil je later herinnerd worden?’, was dat echt een shock. Ik had daar nog nooit over nagedacht! Door die ervaring ben ik begonnen met het geven van trainingen aan jongeren. Dat helpt mij ook om steeds te blijven reflecteren op wat ik doe en voel.”

Ruben Hoekstra en Guy Wijnen. Foto door Lisa Aardewijn.

Waar zou het naartoe moeten met De Kwekerij?

Ruben: “We hebben nu enige bekendheid in en rondom Amsterdam, zijn begonnen in Amstelveen en we gaan workshops geven in Utrecht en Gent. Er is geen vooropgezet plan van wat we zouden moeten worden. Wel heb ik een soort ideaalbeeld waarin we een samenwerking met hogescholen en universiteiten aan zouden gaan. Die organiseren nu al dagen waarop studenten zich bezig kunnen houden met  ontwikkeling en carrière maar de diepere vragen, over wie je bent en wat je zou willen,  komen minder aan bod. Ik zou het heel mooi vinden als wij een plek worden waar studenten naar worden doorverwezen. Dat zij die vragen hier komen bespreken.”

Wat kost een avond bij De Kwekerij mij?

Ruben: “Een bloeiklas bijwonen voor een student kost 15 euro, waarbij je tweeënhalfuur begeleiding krijgt van twee trainers. Eigenlijk is de werkelijk prijs hoger, maar door middel van fondsen en het duurder aanbieden van trainingen aan bedrijven, houden we de prijs voor studenten zo laag mogelijk. Voor hen moet het laagdrempelig zijn.”

[vc_row][vc_column 0=””][vc_separator el_width=”90″][vc_column_text 0=””]Steun ons!
Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je
dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€ 2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€ 10,-) of grotere
investering. Dankjewel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Kop koffie” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-coffee” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F2%2C5|title:Doneer|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Vergadering” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-comments-o” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F10||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Ander bedrag” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-money” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.