Carnaval voor arrogante Amsterdammers

Beeld: Bouke van Balen. Foto: Olivier Overberg

23 februari 2020, 12:20

Auteur: Bouke van Balen
Amsterdamse arrogantie bestaat niet? Ga dan eens carnaval vieren, aldus onze columnist Bouke van Balen.

Een van mijn beste vrienden komt uit Venlo. Vorig jaar vroeg hij of ik mee wilde naar zijn geliefde stad om daar carnaval te vieren. Ik vroeg mezelf af of ik daar zin in had. Eigenlijk wist ik wel zeker dat ik er geen zin in had. Drie dagen lang zingen en zuipen met een geschminkt gezicht in een of ander pakkie; mij niet gezien. En als ik het al zou willen doen hoef ik toch niet helemaal naar Limburg af te reizen? Binnen de ring zijn ook leuke feestjes.

Dit soort gedachtes leven in de hoofden van menig Amsterdammer. De hoofdstad is een plek van openheid, diversiteit en gelijkwaardigheid. Met inwoners die allemaal woke zijn. De ironie is dat deze instelling zich vaak beperkt tot de eigen stadsgrenzen.

Binnen de ring zijn toch ook leuke feestjes?

Ik besloot dus om mee te gaan naar Jocus Riék (de naam van Venlo tijdens carnaval) om even bevestigd te zien wat ik al dacht over carnaval. En om mijn vriend een plezier te doen. Op safari buiten de stad.

Vanaf het moment dat we aankwamen tot het moment dat we weggingen werd ik ondergedompeld in een warm bad. Iedereen was blij dat we er waren en ik werd direct bij alles betrokken. Het was een roes van samen eten, drinken, zingen, dansen, lachen en alles delen. Een weekend waarin alles mag maar niks hoeft. En waarin het niet uitmaakt wie je bent. Niemand trok zich er iets van aan dat ik niet uit Limburg kwam. Ik voelde me doodschuldig over mijn arrogantie.

Daar, in Jocus Riék, werden al mijn vooroordelen ontkracht. Ja, carnaval is een weekend lang verkleed bier drinken. Maar het is veel meer dan dat. Carnaval is paradoxaal genoeg een ritueel dat erom draait dat alle normen even de deur uitgaan. Omdat iedereen eruitziet als een halvegare valt niemand erbuiten. Iedereen is éven anders. En dan vallen alledaagse verschillen niet meer op. Daarmee is carnaval een soort viering van diversiteit en gelijkwaardigheid ineen. Daar kunnen wij woke randstedelingen nog wat van leren. Ik heb er zin in.

[vc_row][vc_column 0=””][vc_separator el_width=”90″][vc_column_text 0=””]Steun ons!
Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je
dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€ 2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€ 10,-) of grotere
investering. Dankjewel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Kop koffie” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-coffee” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F2%2C5|title:Doneer|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Vergadering” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-comments-o” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F10||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Ander bedrag” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-money” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

Bouke van Balen

Bouke (1997) studeert bèta-gamma aan de Universiteit van Amsterdam, en combineert daar neuropsychologie en filosofie. Hij schrijft columns, longreads en co-host de podcast voor Red Pers. Momenteel schrijft hij veel over de maatschappelijke impact van de digitalisering. bouke@redpers.nl
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken