VOC-pepernoten

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

24 november 2019, 10:43

Auteur: Florian Teufer

VOC-pepernoten

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

24 november 2019, 10:43

Auteur: Florian Teufer

In het rijk van Rutte is het verleden de sleutel tot het heden. Maar niemand wil bij een rijk horen dat zelf niet weet waar het mee bezig is, schrijft columnist Florian Teufer.  

Mark Rutte is een sluwe kleuter in een ieder-voor-zich-samenleving. Niks kan hem echt schelen, zolang er om zes uur stipt aardappelen, vlees en jus op tafel staan. Niemand die zeurt dat hij zijn bord leeg moet eten. Nee, het liefst kiepert-ie de helft net zo makkelijk in de prullenbak. Daar liggen de restjes dan te rotten naast een lege plastic verpakking pepernoten – VOC-pepernoten, Hollandser krijg je ze niet. Geen zeurende vriendin die vertelt dat recyclen een beter mens maakt en dat je vlees echt niet elke dag hoeft te eten. Geen zeurende ouders die vertellen dat te veel snoepen het lichaam onrustig maakt. 

Nooit eerder kwam Mark in ruzies terecht met zijn ouders. Deed hij iets verkeerd? Dan schoot hij linea recta in de historische verdediging. Zo was zijn moeder eens heel kwaad dat Mark niet was komen opdagen op school. ‘Ja maar, mama…’ begon Mark. ‘Napoleon bedacht liever zijn eigen regels en hij was keizer.’ Had-ie gewoon z’n gelijk gekregen. Er tegenin gaan kon ze niet. En dan voegde Mark eraan toe, om zijn moeder beter te laten voelen: ‘Wel sorry hoor, het was écht vervelend van mij om niet naar school te gaan. Toch lijkt het een betere oplossing.’

Het verleden erbij halen om het heden te verbloemen werd een kunst. Een rode lijn trekken tussen moordlustige vikingen en ons uit elkaar vallende zorgstelsel? ‘De vikingen zeurden niet en overleefden ook gewoon.’ Wil je argumenten omtrent uitgezette asielkinderen de kop indrukken? Lul je toch gewoon over hoe Dzjengis Khan de halve wereld overnam en niet moeilijk deed over asielkinderen. ‘Die stak hij gewoon dood, kon er ook niemand wraak nemen of er wat van vinden.’

Maar slavernij, zegt iemand dan

De meeste affiniteit heeft Mark toch wel echt met de VOC en de Gouden Eeuw. Het is voor Mark heel makkelijk om de VOC ergens in te fietsen. Zwarte Piet weg? ‘Tijdens de VOC deed niemand moeilijk over Zwarte Piet en toen was Nederland hartstikke welvarend.’ Maar slavernij, zegt iemand dan. ‘Deden ze toen niet moeilijk over, hoorde bij de handel. Waarom nu wel moeilijk doen?’ Maar tijden zijn veranderd, zegt iemand weer, en Zwarte Piet is niet meer van deze tijd. ‘Doe niet zo flauw, politiek leiders praten niet over kinderfeesten, dat deed Lenin ook niet.’

Welke uitspraak mij nog steeds het meest intrigeert, is die over het Romeinse Rijk. Aanloop EU-verkiezingen, Rutte wordt aan de tand gevoeld over de toenemende stroom van vluchtelingen. Zijn antwoord, geheel in historisch kader: ‘Grote rijken storten in als de grenzen niet goed worden beschermd.’ Doelde Rutte hiermee op cultuurgrenzen? Het Romeinse Rijk was een veelzijdig rijk en een van acceptatie. Ze omarmden verschillende culturen en zagen ze als een verrijking. In de tijd dat het goed ging met de Romeinen, sloten volkeren zich graag bij hen aan. Ze wilden lid zijn van een vooruitstrevend, democratisch bestuurd rijk. 

Toen de politieke macht binnen het Romeinse Rijk steeds onduidelijker werd en elke willekeurige generaal wel wilde regeren, is het rijk uit elkaar gevallen. Normen en waarden botsten, volkeren verklaarden zich zelfstandig, oorlogen ontstonden, kennis ging verloren. 

Omdat niemand bij een rijk wilde horen dat zelf niet wist waar het mee bezig was. 


[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.