Ze zijn tegen het milieu

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

21 oktober 2019, 11:21

Auteur: Florian Teufer

Ze zijn tegen het milieu

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

21 oktober 2019, 11:21

Auteur: Florian Teufer

Iedereen vindt wat van ze. ‘Onze’ boeren en de klimaatactivisten. Ze strijden tegen elkaar om de uitstoot van CO2. Meer of minder? Ook Wilders’ optreden kon niet uitblijven.  Even de situatie samengevat:

De klimaatactivisten. Wat denken we te weten?

Ze zijn tegen klimaatverandering. Ze geloven dat de aarde opwarmt door menselijk toedoen. Ze zijn irritant. Het zijn asociale uitkeringstrekkers. Ze zijn tegen het bedrijfsleven en de landbouw. Ze blokkeren drukke wegen. Ze worden minder hard aangepakt dan ‘onze’ boeren en dat vindt men oneerlijk en dom. Ze zijn allemaal links, dat wordt door ‘werkende’ mensen flink benadrukt. Greta Thunberg is hun autistische kind-leider. Had ik al gezegd dat het domme nietsnutten zijn?

Wat vinden ze er zelf van?

Klimaatactivisten (al dan niet aangesloten bij Extinction Rebellion) willen dat de overheid een ‘klimaatnoodtoestand’ uitroept, de CO2-uitstoot nog sneller terugdringt en een ‘burgerberaad’ betrekt bij nieuwe maatregelen. Vervelend zijn ze zeker, dat is dan ook hun tactiek; zoveel mogelijk arrestaties en daarmee aandacht krijgen. Tenzij de overheid uitkeringen uitdeelt bij protesten, heeft denk ik niet elke activist een uitkering.

Asociaal zijn ze ook niet, want ze scheiden heel netjes hun afval. ‘Onze’ boeren worden minder hard aangepakt, omdat ze gevaarlijke taferelen uithalen op trekkers. Autoriteiten vrezen geweld en weten zich geen raad. Niet alle klimaatactivisten zijn links, overigens. En Greta is maar een meisje, een boegbeeld van deze beweging. Met een boegbeeld is niks mis. Zo hebben ‘onze’ boeren stamppot. Zonder ‘onze’ boeren geen stamppot.

Zelf ben ik liever een activist in een betere wereld, dan een boer met stikstofkoorts

Waarom zijn mensen het niet met de klimaatdrammers eens (en met ‘onze’ boeren wel)?

Wat denkt mevrouw Beentjes uit Drenthe: ‘onze’ cultuur is in gevaar, want ‘onze’ boeren voelen zich bedreigd en mogen hun eeuwenoude werk niet meer doen. Klimaatactivisten zijn terroristen van ‘onze’ cultuur, want ze brengen ‘onze’ boeren in gevaar. Ze weten niet waar ze het over hebben. ‘Onze’ boeren doen geen vlieg kwaad. Dat is gebleken in Groningen en Den Haag. En mensen moeten gewoon werken, dan ga je niet de weg blokkeren. Juist.

Wat hebben de twee gemeen?

Ze blokkeren wegen. Ze staan voor het behoud van hun wereld. Boeren willen groots blijven exporteren naar het buitenland, onder druk van quota en lage prijzen van supermarktconcerns. Klimaatactivisten willen kunnen blijven ademen en kinderen opvoeden in een wereld die niet verkloot is door de industrie. Ze willen allebei serieus genomen worden. Klimaatactivisten willen Nederland duidelijk maken waar ze voor staan: een wereld die niet in vlammen opgaat – en dat geldt voor iedereen. En zelf ben ik liever een activist in een betere wereld, dan een boer met stikstofkoorts.

Nu dat duidelijk is zijn we weer klaar voor de zwartepietendiscussie. Of niet dan?


 

[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.