Beste afstudeerfilms bekroond op Nederlands Film Festival

3 oktober 2019, 13:30

Auteur: Anna Livia de Kort

Beste afstudeerfilms bekroond op Nederlands Film Festival

3 oktober 2019, 13:30

Auteur: Anna Livia de Kort

Een selectie talentvolle studenten van de Nederlandse audiovisuele opleidingen zijn maandag beloond bij de Talent Award Ceremonie, tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Bij deze uitreiking staan de makers van morgen in de schijnwerpers. Anna Livia de Kort sprak met twee beginnend filmtalenten over hun prijs.

De Talent Award gaat om de Filmprijs van de Stad Utrecht in de debuutcompetitie en drie prijzen in de NFF Studentencompetitie. Daarnaast maakte het Nederlands Filmfonds zijn wildcard-winnaars bekend.

Binnen de NFF Studentencompetitie worden drie prijzen uitgereikt: de prijs voor de beste film, meest onderscheidende crewlid en beste producent.

Tessel Jonkers gaat naar huis als winnaar van de filmproducenten Nederland Award voor beste producent. Hiermee ontving ze een cheque van 5.000 euro ter besteding aan een nieuwe productie. Tessel is dan ook dolblij als ze haar naam tijdens de uitreiking hoort. In 2015 is ze begonnen aan de opleiding Productie aan de Nederlandse Filmacademie. Als producent heeft ze meegewerkt aan de afstudeerfilm Als je later groot bent. “De film beschouwt de mens gedurende een werkdag en geeft een kijkje in de carrière-gedreven samenleving waarin we leven. Regisseur Max Baggerman uitte hierbij zijn zorgen over de huidige maatschappij,” legt Tessel uit. “Ik ben heel trots op het eindresultaat. Bij een ‘normale’ productie begin je met de inhoud en daarna ga je het vormgeven. Hier deden we het andersom. Zo is de film op een opvallende wijze tot stand gekomen. Documentaires bedenken en maken doe ik misschien wel het liefst. Daarnaast vind ik het interessant om me te verdiepen in de inhoud: hoe passen geluid, muziek en camerahoeken bij de film? En wat voegt het eraan toe? Creatief bezig zijn met film doe ik graag.”

Dit had ik echt nooit verwacht

En nu is natuurlijk de vraag: wat gaat Tessel met het geldbedrag doen? Ze wil hier de komende tijd goed over nadenken maar heeft in ieder geval genoeg ideeën. Zo wil ze een fotografiecursus doen om meer over vormgeven te leren. Daarnaast wil ze ook een filosofiecursus volgen, omdat ze hier nooit de ruimte en tijd voor heeft gehad. “Als er dan geld over is, wil ik nog een andere cursus doen want ik vind het belangrijkste om mezelf blijven te ontwikkelen. Dit kan dan ook op verschillende manieren, maar als eerste stap wil ik de focus leggen op het fotograferen.”

In het kader van talentenontwikkeling zijn bovendien de Filmfonds Wildcards 2019 uitgereikt. De winnaars ontvangen 50.000 euro om een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken. Eén van de gelukkigen is Emma Branderhorst. Wanneer ze haar winnende filmpje voorbij ziet komen, loopt ze dansend en springend het podium op.

Emma Branderhorst dolblij met haar wildcard

“Yes, dit had ik echt nooit verwacht,” schreeuwt Emma gelukkig uit. Dat zeggen winnaars wel vaker, maar Emma had de prijs écht niet zien aankomen. “Ik was aan het begin nog aan het twijfelen of ik wel zou gaan. Ik wist bijna zeker dat ik toch niet had gewonnen. Dat ik me had aangemeld, had ik niet eens aan mijn directe omgeving verteld, uit angst voor teleurstelling. Toen ik opeens mijn filmpje voorbij zag komen op het grote scherm, kon ik het haast niet geloven,” vertelt Emma.

De winnaars krijgen de mogelijkheid om één nieuwe film te maken onder begeleiding van een producent en een coach. Hiermee wil het Nederlands Filmfonds de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren om het zijn eerste stappen te laten zetten in het professionele werkveld. “Moeder-dochterrelaties of persoonlijke drama’s vind ik altijd erg interessant. Ik heb al wel wat onderwerpen bedacht, maar nog geen concrete ideeën voor mijn volgende productie.  Daarom ben ik nu heel blij met de wildcard en ga ik er dan ook van uit dat het Filmfonds mij goed gaat begeleiden tijdens het hele filmproces. De eerste stap voor mij nu is om een goed plan te maken.

“Het allermooiste aan film maken vind ik dat je ideeën uiteindelijk tot werkelijkheid komen. Je stopt je hart en ziel in een project en uiteindelijk maak je met mensen om je heen een mooi eindproduct. Dat is iets waar ik dan heel trots op kan zijn,” vertelt Emma.

De winnende films en alle genomineerde films zijn tot en met 4 oktober op het Nederlands Film Festival te zien. Wil je alle winnaars leren kennen? Check dan hier de volledige lijst met winnaars.

 

 

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.