Bij Zeeburgia gaan ze ongelijkheid tegen door gratis huiswerkbegeleiding

Beeld: Een student geeft uitleg aan een leerling-voetballer. Foto: Isabelle van Rossen

25 september 2019, 12:00

Auteur: Jasper Knegt

Bij Zeeburgia gaan ze ongelijkheid tegen door gratis huiswerkbegeleiding

Beeld: Een student geeft uitleg aan een leerling-voetballer. Foto: Isabelle van Rossen

25 september 2019, 12:00

Auteur: Jasper Knegt

In de uren tussen school en voetbaltraining geeft voetbalclub Zeeburgia in samenwerking met universiteitsstudenten huiswerkbegeleiding aan de jongere voetballers van de club. “Deze kinderen mogen ook wel eens gezien worden op school,” zegt oprichter Rally Rijkschroeff.

Achter de kantine van voetbalclub Zeeburgia ligt een klein klaslokaal verscholen. Twee kinderen buigen zich er samen met een studentenbegeleider over hun huiswerk. In het lokaal krijgen leerlingen van verschillende scholen uit Amsterdam-Oost gratis huiswerkbegeleiding van universitair studenten onder de noemer ‘Z-AUCoaching’. Hun studiehouding en welzijn wordt gemonitord door Rijkschroeff en de studenten. Bijvoorbeeld of de kinderen wel hebben ontbeten en of ze goed hebben geslapen.

Sinds de oprichting is de huiswerkbegeleiding geliefd bij de leerlingen en hun ouders. De jonge voetballers krijgen hier niet alleen les in kleine groepjes, maar ook veel individuele begeleiding. Ze kunnen in een groepsapp aangeven wat ze willen leren. Op deze manier krijgen de leerlingen begeleiding op maat, wat volgens Rijkschroeff helpt in het verbeteren van de schoolresultaten. Ook de kinderen zelf geven aan baat te hebben bij de huiswerkbegeleiding. “De lesstof wordt hier anders uitgelegd dan in de klas. Het is veel duidelijker en ik kan mij hier beter concentreren, doordat er tijd voor mij wordt vrijgemaakt.”

De invloed van schaduwonderwijs

De voetbalclub heeft de huiswerkbegeleiding opgezet om de invloed van schaduwonderwijs tegen te gaan. Schaduwonderwijs is het fenomeen om als welvermogende ouders de schoolresultaten van je kinderen, door middel van betaalde huiswerkbegeleiding, bij te spijkeren. Door de intensieve, particuliere begeleiding scoren hun kinderen gemiddeld beter op school. Jaarlijks geven ouders meer dan 200 miljoen euro uit aan huiswerkbegeleiding in Nederland.

‘Individuele begeleiding had ik nooit kunnen betalen,” vertelt vader Mohamed. Foto: Isabelle van Rossen

Niet iedere ouder kan zulk schaduwonderwijs betalen. Zo ook Mohamed, wiens zoon huiswerkbegeleiding krijgt via Zeeburgia. “Op zowel persoonlijk vlak als op school is hij enorm gegroeid. Ik had nooit begeleiding voor mijn zoon kunnen betalen, want dat geld heb ik op dit moment niet. Dit biedt een uitkomst.”

Een unieke en open sfeer bij Zeeburgia

Zeeburgia bestaat sinds 1919 en heeft al een groot aantal voetbaltalenten grootgebracht. “Zeeburgia is echt een club met een eigen sfeer binnen Amsterdam,” stelt Rijkschroeff. Deze unieke sfeer vertaalt zich in de openheid tussen voetballers en trainers, de continue begeleiding en de persoonlijke aandacht.

Ik had nooit begeleiding voor mijn zoon kunnen betalen, dus dit biedt een uitkomst

Als Rijkschroeff door de gangen van het complex loopt, spreekt hij een voor een voetballers aan die meedoen met Z-AUCoaching. “Ik heb je al een tijdje niet gezien, zorg dat je er de volgende keer weer bij bent,” zegt hij tegen een van hen. Later vertelt hij dat de jongen vaak thuis moet blijven, omdat hij als enige van zijn gezin de Nederlandse taal beheerst en veel moet regelen binnen het huishouden. De huiswerkbegeleiding schiet er hierdoor soms bij in.

De gangen van de voetbalclub hangen vol met (oud-)voetballers. Foto: Isabelle van Rossen

Volgens Rijkschroeff worden veel van de leerlingen over het hoofd gezien op school.  “Er wordt te weinig rekening gehouden met de culturele achtergrond van de leerlingen en er wordt te veel gestandaardiseerd binnen het onderwijs,” meent Rijkschroeff. “Kinderen met een diverse achtergrond krijgen vanuit hun opvoeding andere culturele normen en waarden mee, waar niet altijd naar wordt gekeken.”

Betrokken studenten

Voor de studentbegeleiders biedt de huiswerkbegeleiding een maatschappelijk betrokken activiteit. “Studenten kunnen de begeleiding gratis geven, zijn gemotiveerd en halen studiepunten,” legt Rijkschroeff uit. Alle begeleiders studeren aan het nabijgelegen Amsterdam University College (AUC). Een van hen vertelt dat ze een gevoel van trots ervaart wanneer de leerlingen een hoog cijfer halen voor een toets. “Ik kwam hier voor mijn studie, maar ben al een aantal maanden blijven hangen. Het is enorm dankbaar werk. De resultaten van de leerlingen gaan omhoog en je bouwt een band met ze op.”

Voor Zeeburgia is alle hulp en betrokkenheid van de studenten, ouders en de leerlingen zelf van essentieel belang. Doordat er zoveel betrokkenheid getoond wordt, kan de huiswerkbegeleiding voortbestaan. Leerlingen die eerst de kans niet hadden om extra bijles te volgen naast school, krijgen deze kans wel bij Zeeburgia. De club zet zich hard in voor deze leerlingen en geeft hen de kans om te groeien net als de kinderen die genieten van schaduwonderwijs.


 

[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.