Klimaatangststoornis

Beeld: Bouke van Balen. Foto: Olivier Overberg

16 juni 2019, 10:34

Auteur: Bouke van Balen

Smeltende ijskappen, brullende orkanen, benauwende temperaturen. Dat klimaatverandering gevolgen heeft voor onze planeet, was al een tijdje bekend. Maar de gevolgen lijken verder te rijken dan dat. Tegenwoordig worden we zelf ziek van klimaatverandering. Psychisch ziek.

Als we Psychology Today mogen geloven is er een nieuwe psychische stoornis in opkomst: klimaatangststoornis. Dit ontstaat door de stress die de klimaatverandering met zich meebrengt. We worden overspoeld door alarmistische wetenschappers en hun apocalyptische toekomstbeelden. Dat vraagt nogal wat van onze geest. Klimaatangststoornispatiënten lijden aan paniekaanvallen, obsessieve gedachten, verlies van eetlust en slapeloosheid.

Arme wij. Het wordt ons allemaal even te veel, al die waarschuwingen over het einde van de mensheid. Misschien moeten we maar in therapie, even lekker uithuilen bij een psycholoog. Een zakdoekje en een theetje, misschien verhelpt dat onze angsten wel.

Klimaatangst is niet abnormaal. Het is broodnodige paniek.

Arme wij? Nee, er gaat hier iets grondig mis. Door klimaatangst een stoornis te noemen, impliceren we namelijk dat die angst abnormaal is. Door het af te doen als psychische aandoening, suggereren we daarmee dat het probleem tussen onze oren zit. Maar klimaatangst is geen ziekte van onze geest. Het is de aarde die ziek is. Klimaatangst is niet abnormaal. Het is broodnodige paniek.

Het is zoals de zestienjarige Zweedse superstaker Greta Thunberg zei: “Adults keep saying, we owe it to the young people to give them hope. But I don’t want your hope, I don’t want you to be hopeful, I want you to panic.”

Hoop is niet meer genoeg, onze aarde verkeert in noodweer. Wanhoop is op zijn plaats. Weet je wat gestoord is? Klimaatangst een stoornis noemen. Klimaatapathie is de echte stoornis. Laten we ons voornemen allemaal aan klimaatangst te lijden. Laat dat het nieuwe normaal zijn. Een massale paniekaanval zou ons niet eens slecht uitkomen. Misschien dat we dan eindelijk wat daadkrachtiger worden.

Bouke van Balen

Bouke (1997) studeert bèta-gamma aan de Universiteit van Amsterdam, en combineert daar neuropsychologie en filosofie. Hij schrijft columns, longreads en co-host de podcast voor Red Pers. Momenteel schrijft hij veel over de maatschappelijke impact van de digitalisering. bouke@redpers.nl
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken