Do You!

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

9 juni 2019, 10:00

Auteur: Florian Teufer

Do You!

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

9 juni 2019, 10:00

Auteur: Florian Teufer

Iedere ochtend wacht ik af tot de Do You-show op NTS Radio begint. Stipt 10 uur Nederlandse tijd, om 9 uur in Engeland. Althans, dan begint het. Maar of de host Charlie Bones er dan al is, hangt af van zijn humeur.

Ik kan me nog die ene keer herinneren dat-ie later was omdat hij zijn auto (per ongeluk) een winkel in had gereden. Auto stuk, wel gewoon een show draaien en presenteren. Of de keren dat hij telkens te laat kwam omdat zijn boiler stuk was. Stipt 9 uur begon het gezeur over zijn ‘shitty landlord’ en de kapotte boiler. Tot op een dag de boiler gemaakt werd en Charlie warm en lang had kunnen douchen. Vond de luisteraar helemaal niet erg, dat hij te laat kwam.

Wat het is met Charlie. Soms is-ie grappig brak en soms is-ie een beetje vervelend tegen de luisteraars. Altijd is-ie oprecht. Nooit is er vervelend geouwehoer over politiek te horen. Er worden geen jonge artiesten in de zeik genomen omdat ze ergens een mening over hebben. Niemand haalt vervelende grapjes met elkaar uit. Geen mediastunts.

Soms lees ik in de krant dat Nederlandse radio dood is. Dat jongeren niet meer naar de radio luisteren. En dan denk ik: hoe durf je dat te zeggen?

Charlie is er voor de luisteraars. Heb je vragen over de muziek? Stel ze aan Charlie in de Do You-chatbox. Heb je ruzie met je vriendin en wil je het verzoenen? Bel Charlie en vraag dat ene magische nummer aan. Zit je in een busje naar de werkplaats net buiten Manchester? Bel Charlie en zeg dat hij jouw morgen weer heeft gemaakt. Wil je hem in persoon zien en zijn meters lange haar kammen? Ga dan even langs het radiostation in Londen. Alles live.

Iedereen wil een beetje Charlie zijn. Luister maar. Luister naar zijn rustgevende stem die je meevoert door een landschap van muziek. Laat je ontroeren en ontwapenen. Daar is muziek toch voor? Delen, emoties opwekken, erover praten.

Soms lees ik in de krant dat Nederlandse radio dood is. Dat jongeren niet meer naar de radio luisteren. En dan denk ik: hoe durf je dat te zeggen? Zoals Charlie zijn er nog tig radio dj’s die er alles aan doen om de muziek bij de luisteraars te krijgen. Jongeren luisteren naar online radio, zoals NTS of Red Light Radio. Dat is muziek, zonder stom gelul van presentatoren die zichzelf belangrijker vinden.

Tijdens de Do You-show krijg ik het gevoel dat het allemaal niet zo veel uitmaakt. Tegenslagen? Horen erbij. Je fiets gestolen? Kan gebeuren. Net niet die baan gekregen? Er zijn nog zoveel baantjes. Trein gemist? Pak je de volgende toch. Charlie maakt de ochtenden dragelijk.

Wil je weten wat dat gevoel is dat Charlie overbrengt? Luisteren naar de Do You- show, dat doe je tussen 10 en 13 op NTS.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.