Van Dongen en Remarque nieuwe hoofdredactie Red Pers

3 juni 2019, 12:00

Auteur: Joanna den Blijker

Van Dongen en Remarque nieuwe hoofdredactie Red Pers

3 juni 2019, 12:00

Auteur: Joanna den Blijker

Deze zomer zal Madelief van Dongen aantreden als hoofdredacteur van Red Pers. Zij zal worden ondersteund door Charlotte Remarque, die de rol van adjunct-hoofdredacteur op zich neemt. Vrouwen aan de top, maar wie zijn zij eigenlijk?

De huidige hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png, bestaande uit Max van Geuns en Olivier Overberg, verruilt in augustus haar geliefde Amsterdam voor verschillende masters in Kopenhagen. Omdat op afstand een https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png leiden onbegonnen werk is, startte er een zoektocht naar een nieuwe hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png voor het platform dat drie jaar geleden onder hun leiding het levenslicht zag.

Madelief van Dongen, de nieuwe hoofdredacteur van Red Pers. Foto: Haya Yousef

Een nieuwe hoofdredacteur werd dichtbij huis gevonden. Madelief van Dongen is al twee jaar redacteur bij Red Pers, waarvan zij een half jaar als correspondent vanuit Jeruzalem schreef. “Madelief laat zien hoe je als student bij Red Pers kan groeien,” vertelt Van Geuns. “Ze heeft goede stukken geschreven, heeft sterke ideeën en weet wat mensen willen lezen. Het was daarom logisch haar te benaderen voor de positie.”

Daarnaast waren Van Geuns en Overberg op zoek naar een frisse blik. Ze hopen dat zo’n blik van buitenaf nieuwe manieren van aanpak meebrengt die Red Pers verder kunnen brengen. Een https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pnglid tipte hen Charlotte Remarque, met wie zij eerder had samengewerkt. “Een goede tip, zo bleek bij de eerste ontmoeting. Het voelde goed, ik had gelijk vertrouwen in Remarque als lid van de hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png,” zegt Van Geuns.

Zowel Van Dongen en Remarque studeren aan een University College, respectievelijk in Amsterdam en Utrecht. Van Dongen heeft haar journalistieke ervaring vooral opgedaan bij Red Pers, Remarque begon haar journalistieke carrière met een stage bij Het Parool en verzorgde de eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van het studentenblad van haar opleiding.

“We willen meer videoproducties, interactieve verhalen en lokale journalistiek binnen Red Pers.”

“Ik heb heel veel zin om over grotere journalistieke vragen en de groei van het platform na te denken,” vertelt Van Dongen. Remarque sluit zich daarbij aan: “We zijn op kleine schaal eigenlijk bezig met dezelfde journalistieke vragen waar grote media zich ook mee bezig houden, zoals rond het onderwerp diversiteit. Dat vind ik zo leuk aan Red Pers. Maar tegelijkertijd is Red Pers ook heel anders. Het biedt een alternatief voor de gebaande paden naar een carrière in de journalistiek, zoals journalistieke opleidingen.”

Charlotte Remarque, per 1 september adjunct-hoofdredacteur van Red Pers.

Maar gaan de vrouwen het hoofdredacteurschap totaal anders aanpakken dan Van Geuns en Overberg? “Wat zij hebben opgezet willen wij grotendeels voortzetten,” zegt Van Dongen. “De afgelopen tijd zijn er grote stappen gemaakt als het gaat om professionalisering en het opleidingsaspect van het platform. Die stijgende lijn willen we vasthouden.”

Dat betekent uiteraard niet dat Van Dongen en Remarque geen eigen ideeën hebben. “Ik wil experimenteren met andere vormen van verhalen vertellen,” zegt Van Dongen. “Bijvoorbeeld door videoproducties of interactieve verhalen.” Remarque voegt hieraan toe dat ze wil inzetten op meer aandacht voor lokale journalistiek binnen Red Pers.

“Ik denk dat onze belangrijkste taak is laten zien dat Red Pers iets blijvends is, dat het platform kan voortbestaan zonder haar oprichters,” sluit Remarque het gesprek af. Van Dongen voegt toe dat zij en Remarque voor ogen moeten houden wat Red Pers uniek maakt: “We zijn een platform voor en door jongeren, zonder gebonden te zijn aan een opleiding of vakgebied. Hierdoor kunnen we ieder onderwerp aansnijden, en deze als geen ander voor onze doelgroep op de juiste manier belichten.”

Van Geuns en Overberg zullen deze zomer geleidelijk hun taken overdragen op Van Dongen en Remarque, die per 1 september officieel aan het roer staan. De heren blijven wel aan als bestuursleden van Stichting Red Pers. Joey de Gruyl zal binnen de hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png aanblijven in zijn rol als https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngchef en hoofd eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png.

De aftredende hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van Red Pers: Olivier Overberg en Max van Geuns zoeken het ‘hogerop’ in Kopenhagen. Foto: Haya Yousef.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.