Order!

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

26 mei 2019, 10:00

Auteur: Florian Teufer

Order!

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

26 mei 2019, 10:00

Auteur: Florian Teufer

May is er alweer mee gestopt, wie had dat gedacht? Ik in ieder geval niet. Ik dacht dat dat hele Brexit gebeuren wel los zou lopen. Fluitje van een cent zou je zeggen.  

Het is alsof je man na 47 jaar zegt dat het misschien toch wel anders en beter kan – zonder jou. Dat diezelfde man er dan achter komt dat aan een huwelijk ontbinden nog best wat haken en ogen zitten. Oh no!?

Enfin, ze hebben Boris nog. Die ouwe piraat. Ze zeggen dat zijn voorouders échte piraten waren. Voeren langs de zilvervloot, maar durfden hem niet te belegeren na een boze blik van Piet Hein. Onze lieve Piet Hein. Dat kun je je toch niet voorstellen? Nou, vandaar die wrok jegens Europa dus. Dat zilver wordt nog steeds door Rutte verduisterd en het Verenigd Koninkrijk heeft er geen stuiver van gezien.

Het vereist wat van een mens om zich los te wurmen van haar eigen hoofd: Europa

Ze is onder druk gezet, zeggen ze. Haar ministers hebben haar de deur uitgebonjourd (‘Fuck off you twat’). Zou dat ook bij Halsema gebeuren als ze zo doorgaat? Al die maatregelen van Dijksma doen haar de das om, maar iedereen wijst naar Halsema. We willen minder toerisme, minder monocultuur, minder dooien in de gracht, minder overlast in de binnenstad, minder gekletter in portiekjes, minder op bootjes, minder drinken, minder drugsgebruik, minder hoeren, minder pretpark.

CNN had de mooiste kop: ‘May quits in June’. Ongelooflijk goed. Ze kan die hitsige mannetjes in het Lagerhuis niet aan. (‘Order! Order! Let us please discuss.’) Het vereist wat van een mens om zich los te wurmen van haar eigen hoofd: Europa. Het lichaam blijft nog wel een tijdje rennen, daar is geen twijfel aan.

Als een kip zonder kop gaan ze de toekomst tegemoet. Of ze er nou beter of slechter uitkomen, in ieder geval zonder May.

Theresa, ik wens je heel veel rust en sereniteit toe. Cheerio!

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.