‘Ik zoek een nieuwe kamer in Amsterdam!’

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

27 maart 2019, 09:37

Auteur: Florian Teufer

‘Ik zoek een nieuwe kamer in Amsterdam!’

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

27 maart 2019, 09:37

Auteur: Florian Teufer

Nee, je blijft gewoon zitten waar je zit. Als jij een fijne kamer en fijne huisgenoten hebt, dan hoef je niet zomaar te vertrekken. “Ja, maar we hebben een jaarcontract en dat loopt af.”

Een huurcontract is niet jaarlijks vernieuwbaar, maar geldt voor onbepaalde duur. Alleen als je de huur weigert te betalen mogen ze je eruit zetten. “Maar ik krijg geen contract, omdat ik de dupe ben van het woningdeelbeleid.” Is dat echt zo?

Ik vind het eeuwig zonde dat studenten denken dat ze hun kamer moeten verlaten en in een jaar tijd zeven keer moeten verhuizen – alsof studeren tegenwoordig niet genoeg stress oplevert.

Wat is er aan de hand?

De regels omtrent woningdelen zijn sinds 2017 veranderd. Destijds bracht de gemeente Amsterdam het woningdeelbeleid in het leven. Dit houdt in dat een woning aan bepaalde minimumeisen moet voldoen wanneer je aan drie of meer mensen een woning verhuurt. De gemeente Amsterdam zag dat destijds als een goede oplossing voor de (vele) studentenwoningen en de daarmee gepaarde overlast.

Daar heeft de gemeente Amsterdam niet helemaal goed over nagedacht. Wat ze over het hoofd gezien hebben is het luidruchtige gebral van een zooitje manipulatieve pandjeseigenaren en uit de stront getrokken makelaars. Op het eerste gezicht is er niks mis met het beleid. Aangescherpte eisen voor woningdelers – zoals betere isolatie – resulteren in minder overlast. Toch is het anders uitgepakt dan verwacht en hebben studenten nu last van het gehijg van irritante pandjesbazen.

Alles in mij schreeuwde dat die vent niet te vertrouwen was

Zelf heb ik wat Roeland Endtz omschreef op AT5 ook meegemaakt. Mijn goed gebruinde pandjesbaas wilde ons, drie huisgenoten, uit het pand hebben met dezelfde reden als die waarmee Roeland werd weggebonjourd. ‘Nieuwe regel, dus oprotten, anders krijg je een boete’ was de boodschap. Ik was de enige met een huurcontract. De andere twee bewoners huurden bij mij onder, omdat de pandjesbaas geen nieuw contract wilde opstellen – pesterijen. Na een schamele oprotpremie aangeboden te hebben gekregen, weigerde ik nog steeds weg te gaan.

Alles in mij schreeuwde dat die vent niet te vertrouwen was. En daarbij had ik nog geen nieuwe kamer en had ik geen tijd om er – tijdens het schrijven van mijn scriptie – een te zoeken. Zoals je wel kan raden vond hij dat niet zo aardig, en dus dreigde hij met uitzetting. Ik ging nergens heen en uiteindelijk is het pand verkocht voor een lagere marktwaarde. Een pand met huurders is minder waard dan een leeg pand.

Is het woningdeelbeleid niet helemaal ideaal voor huurders? Klopt. Maar dat betekent niet dat je als huurder per definitie de dupe bent. Laat je goed inlichten, spreek met mensen die in dezelfde situatie zitten (die zijn in elke kroeg te vinden, beetje zielig doen) en probeer je woning aan te houden.

Hoe meer studenten verhuizen, hoe hoger men de huurprijzen opdrijft. Wat denk je dat die huisbaas doet als jij eruit bent? Die verhuurt het gewoon aan de volgende sukkel zonder contract, totdat-ie een jaar later nog meer huur kan vragen.

Dan is de volgende aan de beurt.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.