Meneer Tiran

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

17 maart 2019, 11:07

Auteur: Florian Teufer

Meneer Tiran

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

17 maart 2019, 11:07

Auteur: Florian Teufer

Er is weer zo’n gek – want dat zijn het: gekken – met een geweer het huis van een God binnengelopen. “Laten we eerlijk zijn: dit soort idioten kunnen de diversiteit van de huidige maatschappij niet aan”

Deze rasfantast, en hoogstwaarschijnlijk als kind met de riem geslagen gek, zegt de aanslagen (in de volksmond ook wel terroristische daad genoemd) gepleegd te hebben in de naam van miljoenen Europeanen en andere etnisch-nationalistische volkeren. Waar zijn die miljoenen dan vriend? Ik heb amper duizend vrienden op Facebook. Hoe kan zo’n loser uit een arbeidersfamilie dan miljoenen vertegenwoordigen?

De man die van de duivel de naam Brenton Tarrant kreeg – of voor kort: B, zelfbenoemd Tiran – heeft de ambities van een ongestelde dictator. Zijn medium: het internet. Zijn overtuigingen: extreem manisch.

Laten we eerlijk zijn: dit soort idioten kunnen de diversiteit van de huidige maatschappij niet aan. Ze poepen in hun broek als een man met een kleurtje een kop koffie bestelt. “Niks aan het handje meneer Tiran, iedereen heeft wel eens behoefte aan een kop koffie. Ga jij maar weer op huis aan en doe alsjeblieft wat aan die knikkende knieën van je. Een lieve mevrouw in China denkt nu dat haar huis instort.”

Moeten we niet met deze debielen praten? Ze uitnodigen voor een kop normale Earl Grey-thee en een vanillemuffin zonder chocola?

Veiligheidsdiensten hebben dit soort lijpo’s vast in het oog, kan niet anders. Ik vraag me af: kunnen we hen niet in een soort maatschappelijke quarantaine laten leven? In de ochtend Teletubbies en een aangepast journaal zonder nieuws over immigranten op tv, enkel vrolijke popmuziek (Rick Astley – Never Gonna Give You Up) op de radio en als ze wapens willen bestellen sturen we ze foto’s van Giel Beelen in z’n kleine zwarte zwembroekje. Dan denkt-ie echt wel twee keer na voordat-ie weer een shot gun en wat stiften bestelt.

Als meneer Tiran iets heeft gedaan is dat het vuur van de angst naar verdeeldheid weer aanwakkeren en het excuus zijn van een toekomstige loser met laag zelfvertrouwen en een slecht mensbeeld. Ik weet dat het niet voor de hand ligt, maar moeten we niet met deze debielen praten? Ze uitnodigen voor een kop normale Earl Grey-thee en een vanillemuffin zonder chocola. Een hartig gesprek voeren over hun gekleurde angsten.

“Meneer Tiran, wat ziet u op deze foto?”
“Doodbloedende immigrantenkinderen.”
“Eh… Dit is dus een regenboog en die ontstaat door…”

In zo’n gesprek kan hen verteld worden dat Hitler het ook al eens heeft geprobeerd, dat Bolsonaro het nu doet, en dat het er heel droevig uitziet vanuit het perspectief van miljarden mensen.

“Zijn dat dan meer dan miljoenen?” zullen ze vragen.
“Die liefde is groter dan de angst van een paar,” zullen we antwoorden.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.