Avocado show

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

17 februari 2019, 10:46

Auteur: Florian Teufer

Avocado show

Beeld: Florian Teufer, columnist van Red Pers.

17 februari 2019, 10:46

Auteur: Florian Teufer

Het is groen, zit boordevol gezonde vetten en is hartstikke populair. Zelfs zo populair dat er emoticons en speelgoed van zijn gemaakt. Dames en heren, ik heb het natuurlijk over de … avocado.

In de volksmond vaak uitgesproken als advocado, wat komt door de verwarring met advocaat (die dikke likeursmurrie, niet gemaakt van avocado). Voor de mensen die nog niet overtuigd zijn: de groente is zelfs zo populair dat er een restaurant is dat elk gerecht met avocado bereidt, de Avocado Show.

De restauranteigenaren hebben slim ingehaakt op de trend rondom deze groente. Het loopt storm en krijgt media aandacht van over de wereld. Hoe kan dat? Buiten het feit dat de avocado een hoge voedingswaarde heeft – eiwitten, vezels, micronutriënten, vitamine C, vitamine B en mineralen – is het ook hartstikke fotogeniek. In de binnenstad zit een tostirestaurant, waar een vriend van mij werkte. Van een tostirestaurant denkt niemand: dat wordt een succes. Nee, een tosti bouw je thuis als je terug komt van het stappen, met een dikke klodder mayonaise ernaast.

Het maakt niet meer uit of het lekker is, als het er maar goed uitziet

Dan zal het je niet verbazen dat de tosti voor hen een secundair goed is. Ja, ze verkopen tosti’s, maar daar draait het concept niet om. Wat zij verkopen is Instagramwaardige content. Say whut? Bloggers, vloggers, YouTubesterretjes, meisjes met rijke papa’s, allemaal komen ze graag naar Amsterdam. De stad van vrijheid, blowen, hoeren en mooie plaatjes. Op andere blogs, vlogs, platforms, zien ze Instagramwaardige (of in het Engels: grammable) content. Hier vallen horecazaken met een mooi interieur en gerechten die er esthetisch mooi uitzien ook onder.

Eten dient niet meer alleen als brandstof – daar hebben we poedertjes en voedingssupplementen voor. Eten moet mooi zijn. Het maakt niet meer uit of het lekker is, als het er maar goed uitziet. Ik vind dat een van de belachelijkste trends van het moment. De vriend van het tostirestaurant gaf aan: ‘Vaak maken ze een aantal foto’s en laten ze het eten staan.’ Zo diep zijn we dus gezonken.

Nu denk je: een fotootje kan geen kwaad. Als die domme pubers zich daarmee bezighouden, is dat altijd nog beter dan lamballen, stelen of papa lastig vallen. Toch is er iets geks aan de hand omtrent die avocado. Wat blijkt nou: de immense vraag ernaar zorgt voor ontbossing en erbarmelijke werkomstandigheden voor boeren in Mexico – dan kun je wel heel gezond zijn, als er geen zuurstof meer is heb je er niks aan. Die boeren zijn onderhevig aan kartelvorming. Echte avocadogangsters dus.

Lekker hè? Die avocado.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.