Een nieuwe hoofdredactie voor Stichting Red Pers

Beeld: Joey de Gruyl, Max van Geuns en Olivier Overberg

7 januari 2019, 12:01

Auteur: Joanna den Blijker

Een nieuwe hoofdredactie voor Stichting Red Pers

Beeld: Joey de Gruyl, Max van Geuns en Olivier Overberg

7 januari 2019, 12:01

Auteur: Joanna den Blijker

Na twee jaar vol mooie verhalen is het voor Red Pers tijd voor een volgend doel: continuïteit waarborgen. Vlak voor de jaarwisseling werd daarom Stichting Red Pers opgericht. Daarnaast is er een nieuw gezicht  toegetreden tot de hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png; filosofiestudent Joey de Gruyl.

Joey de Gruyl is geen onbekende bij Red Pers. Sinds juni 2018 is hij het hoofd van de eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png. De Gruyl begon vijf jaar geleden met schrijven bij Sociologisch Mokum, het blad voor studenten en docenten sociologie aan de UvA. Al snel werd hij daar eindredacteur en later ook hoofdredacteur.

Olivier en ik willen graag scoren met scoops en clicks, maar Joey zorgt met zijn literaire bewustzijn voor het nodige evenwicht. 

Joey de Gruyl.

Toen De Gruyl filosofie ging studeren verschoof zijn aandacht en werd hij onderdeel van de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van het faculteitsblad van de geesteswetenschappen aan de UvA, Babel. “De https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van Babel was compleet anders dan ik gewend was,” vertelt De Gruyl. “Ik hield vooral van theoretische stukken, maar hier werkte ik ook aan interviews. Ik moest ineens een ingewikkeld gesprek van anderhalf uur reduceren tot een behapbare tekst van achthonderd woorden. Dat is heel leerzaam geweest.”

De Gruyl ondersteunt vanaf 2019 Olivier Overberg en Max van Geuns in de hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png als https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngchef en hoofd van de eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png. Voorheen was Olivier Overberg de hoofdredacteur en Van Geuns de adjunct-hoofdredacteur, maar zij wisselen van plaats. Van Geuns komt dus weer op zijn oude plek als hoofdredacteur terecht, waar hij ook zat toen hij Red Pers oprichtte met Overberg, Tess Castelijn en Nuno Blijboom.

Beide studenten zeggen dat ze De Gruyl hard nodig hebben in de hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png. “Hij is op bepaalde punten doordachter en meer literair aangelegd dan Olivier en ik,” zegt Van Geuns. “Wij zijn misschien wel goede managers, maar Joey weet echt hoe je een goed stuk schrijft. Olivier en ik willen graag scoren met scoops en clicks, Joey zorgt met zijn literaire bewustzijn voor het nodige evenwicht.”

Het ultieme doel is om van Red Pers een zelfstandig platform te maken.

Van Geuns zal dan dus verdergaan op de plek waar hij ooit begon: als hoofdredacteur van Red Pers. “De cirkel is nu rond,” zegt Van Geuns. “Waar we samen zijn begonnen, eindigen we ook samen en vertrekken we samen.” Hij en Overberg zullen zich namelijk over een half jaar namelijk volledig gaan richten op hun master en dus niet meer actief zijn bij Red Pers. Toch blijven ze betrokken bij het platform, omdat ze sinds kort bestuursleden zijn van de nieuw opgerichte Stichting Red Pers.

Van eenmanszaak naar stichting

Stichting Red Pers wordt eigenlijk het toezichtsorgaan van de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png,” zegt Van Geuns. “We gaan ons straks dus niet meer inhoudelijk met keuzes bemoeien, maar zorgen wel voor de continuïteit van Red Pers en we beslissen mee over wie er in de hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png zitten.” Van Geuns en Overberg realiseren zo dat Red Pers op eigen benen kan gaan staan nu het geen eenmanszaak meer is maar een stichting. Als stichting kunnen namelijk fondsen worden verworven, waarmee Red Pers zich verder kan ontwikkelen. “In mijn ogen is het ultieme doel om van Red Pers een zelfstandig platform te maken,” zegt Overberg. “Ik denk dat de stichting een mooie basis is om daar grote stappen in te zetten.”

Tess Castelijn, Max van Geuns en Olivier Overberg.

Toen Maximum Amsterdam twee en een half jaar geleden Red Pers werd, was Tess Castelijn daar nauw bij betrokken. Van Geuns als voorzitter en Overberg als penningmeester hebben haar daarom gevraagd om als secretaris het bestuur van de stichting compleet te maken. “We hebben de afgelopen jaren goede jonge schrijvers aangetrokken,” zegt zij, “en ik denk dat we hen als stichting nog beter kunnen helpen groeien.”

Toekomst

Wat gaat Red Pers in de toekomst brengen? Castelijn hoopt dat er meer ruimte is voor diepgaande journalistiek en dat dat ook zichtbaarder zal zijn. De Gruyl sluit zich hierbij aan. “Onderzoeksjournalistiek en niche thema’s zijn goede mogelijkheden waarop Red Pers zich kan onderscheiden van andere journalistiek.”

Van Geuns en Overberg zien een zelfstandig platform voor zich dat is voorbereid op de toekomst en kwaliteit kan blijven leveren. Terugkijken op de afgelopen jaren doen ze ook graag, maar niet omdat ze trots zijn op zichzelf. Van Geuns: “Ik ben eigenlijk vooral trots op de redacteuren. Veel Red Pers-alumni zijn op mooie plekken terecht gekomen, zoals de Persgroep-kranten, NRC Media en de publieke omroep. Dat betekent dat Red Pers slaagt in wat zij probeert te doen: een springplank vormen naar de grote media.”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.