Liverpool en haar Beatles

3 december 2018, 11:16

Auteur: Bram Emmer

Liverpool en haar Beatles

3 december 2018, 11:16

Auteur: Bram Emmer

Na vijftig jaar stonden de Beatles in november weer bovenaan de hitlijsten. Muziekredacteur Bram Emmer over Liverpool, de ‘biggest band in the world’ en diens resonantie in deze muziekstad.

Bijna een maand geleden, op 9 november, stonden de Beatles voor het eerst sinds 1969 weer in de top 10 van de Billboard 200 Chart. ‘The White Album’ bracht na de originele uitgave al negen weken door als aanvoerder van de Billboard lijst, en een halve eeuw later weet het album nog steeds de hitlijsten te beklimmen. Het is, zacht uitgedrukt, duidelijk dat de Beatles nog altijd een gevestigde naam zijn, maar nergens wordt hun culturele erfenis zo duidelijk als in de geboortestad van de band die in slechts acht jaar tijd een ‘populairder dan Jezus’-status verwierf: Liverpool

Biggest band in the world

Het is vijftig jaar geleden dat het gelijknamige tiende studio album van de Beatles uitkwam, wat natuurlijk vraagt om een complete heruitgave, volledige met remaster en nog nooit eerder uitgebrachte nummers. De plaat, die vanwege haar minimalistische witte cover in de volksmond bekend staat als ‘The White Album’, was de bron van meerdere Beatles-klassiekers, waaronder ‘While My Guitar Gently Weeps’, ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’, ‘Blackbird’ en ‘Helter Skelter’. Als vervolg op het extravagante en kleurrijke ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ betekende dit album een terugkeer naar simpelere, meer toegankelijke muziek, wat resulteerde in het best verkopende album dat de groep geproduceerd heeft.

Als de duisternis langzaam inzet en de eerste pints worden getapt, worden ook de gitaarkoffers opengetrokken

In Liverpool wordt de verbintenis met de grootste band aller tijden bepaald niet onder stoelen en banken gestoken. Tijdens een wandeling door het centrum van Liverpool ontkomt de gemiddelde toerist niet aan het ‘Hard Days Night Hotel’, meerdere Lennon- en McCartney-pubs, en hier en daar een uit de kluiten gewassen gele onderzeeër. Bovendien zit de stad vol met Beatles-musea, met ieder een eigen focus en wisselende tentoonstellingen.

Jaar in jaar uit bezoeken honderdduizenden ‘pelgrims’ van over de hele wereld Liverpool om zo dicht mogelijk bij hun idolen te kunnen komen. Dit alles accumuleert in het jaarlijkse International Beatleweek Festival, waarbij ‘s werelds beste Beatles coverbands optreden.

De fameuze Cavern Club in Liverpool, waar vele Beatles-optredens hebben plaatsgevonden

Liverpool als muziekmetropool

Maar het stopt niet bij de rijke geschiedenis: Liverpool is nog steeds dé muziekstad van het Verenigd Koninkrijk. De stad heeft zesenvijftig nummer 1-hits voorgebracht, de meeste ter wereld, en staat in het Guinness World Records boek als de World Capital City of Pop. En dit is te merken. Als de duisternis langzaam inzet en de eerste pints worden getapt, worden ook de gitaarkoffers opengetrokken. Een golf van live pub- en straatmuziek valt elke dag als een warme deken over de stad. En wanneer iemand op straat of in de kroeg een nummer van de Beatles speelt, blijven de mensen toch nét iets langer staan, en zingen ze nét iets harder mee.

Op het ondergrondse podium van de legendarische Cavern Club, waar de Beatles aan het begin van hun carrière honderden keren hebben opgetreden, speelt sinds de jaren 90 dagelijks een coverband, compleet met pruiken en de originele dansmoves. Deze sensationele pub aan de iconische Matthew Street staat elke dag vol met fans, jong en oud, die voor een deel rechtstreeks van de ‘Magical Mystery Tour’-bus komen. Deze brengt Beatles fans door de stad, langs locaties als Strawberry Field en Penny Lane, beide vereeuwigd in Beatles-hits. Binnen wordt er gedanst, gezongen en wordt de geboorte van de popmuziek, nu meer dan vijftig jaar geleden, voor minimaal de komende vijftig jaar nog wel gevierd.

Op 12 december 2018 keert Sir Paul McCartney terug naar Liverpool met een concert in de Echo Arena. Kaarten zijn, zoals het bovenstaande artikel wellicht doet vermoeden, niet meer beschikbaar.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.