VU on the Roof: Een wereldreis zonder de stad te verlaten

Beeld: Foto door Peter Valckx

4 september 2018, 12:39

Auteur: Laura Hoogenraad

Vier pareltjes uit de wereldcinema worden tussen 4 en 7 september getoond op het dak van de Vrije Universiteit. Tijdens de zevende editie van het jaarlijkse filmfestival staat de vraag centraal: wat betekent het om te leven in een wereld waar alles en iedereen met elkaar verbonden is?

VU on the Roof Film Festival (Vu on the Roofff) belooft meer dan een mooie film op een beamer. Elke film speelt zich af in een ander continent, waardoor de kijker steeds een ontdekkingsreis maakt naar een nieuwe cultuur. “Die film kan je natuurlijk ook gewoon kijken in een willekeurig filmtheater, de bioscoop of op de bank. Maar een filmfestival is een belevenis”, zegt programmamaker Joël Friso. Iedere avond heeft een uniek programma dat is aangepast op de bestemming van de film.  Het thema van de film komt terug in het eten, de live muziek, talkshows, optredens, en de nabesprekingen van elk avondprogramma. 

“Supa Modo” (2018)

De vier films zijn een selectie van World Cinema Amsterdam, een initiatief van Rialto. Dinsdag reis je naar het einde van de koude oorlog met Sergio & Serguéi (2017, Ernesto Daranas), een film over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een Russische astronaut en een Amerikaanse radiomaker. Op woensdag word je meegenomen naar de Mexicaanse jungle en wordt het belang van uitstervende talen benadrukt met I dream in another language (2017, Ernesto Contreras). Negenjarige Jo die ernstig ziek is wordt door haar Keniaanse dorpsgenoten uitgeroepen tot superheldin in Supa Modo (2018, Likarion Wainaina), op donderdagavond. Vrijdag is Weldi (2017, Mohamed Ben Attia) te zien, waarin je de negentienjarige Sami volgt op zijn tocht naar Syrië waar hij zich wil aansluiten bij een jihadistische beweging.

“de belangrijkste reden om naar On the Roofff te komen is het uitzicht”

“Ik kan urenlang praten over de films, de sprekers, de artiesten en het eten. Maar de belangrijkste reden om naar On the Roofff te komen is het uitzicht”, vindt Friso. “Het is gewoon prachtig.” Het dak van de VU zit op de negentiende verdieping en biedt een uniek panoramisch uitzicht over de stad.  “Het dak is in principe nooit open en wordt niet gebruikt voor andere activiteiten.” On the Roofff is de enige uitzondering.

De eerste twee avonden zijn in het Engels en beginnen met een talkshow begeleid door Annelies Verbeke, dit jaar aangesteld als Vrije Schrijver aan de VU. Op dinsdag gaat Verbeke in gesprek met Alec Badenoch, hoogleraar Transnationale Media, over de ‘digitale helden’ van de koude oorlog. Op woensdag zijn Gaston Dorren, taaljournalist, en Diederik Oostdijk, hoogleraar Engelse letterkunde, te gast. Zij zullen zich buigen over de uitsterving van kleine talen in een globaliserende Engelssprekende wereld. De laatste twee avonden zijn in het Nederlands en worden geleid door Marjan Slob, filosoof en columnist voor de Volkskrant. Zij zal met het publiek in gesprek gaan over de betekenis van de film.

“Een goede film resoneert een week later nog in je hoofd”, meent Friso, en dat is dan ook het doel van VU on the Roofff: mensen bij elkaar brengen en discussies starten, met een prachtig uitzicht over de stad die zich langzaam hult in de nacht.

Praktische informatie

Regulier (incl. maaltijd):  € 19,50
Regulier (excl. maaltijd): ‪€ 12,50
Studenten en leden VU-vereniging (incl. maaltijd): ‪€ 12,50
Studenten en leden VU-vereniging (excl. maaltijd): ‪€ 7,00
Website & tickets: vu.ontheroofff.nl
Facebook: https://www.facebook.com/events/2071707676404897/

Laura Hoogenraad

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken