Een waardevolle studieschuld

10 augustus 2018, 10:55

Auteur: Frederique Teillers

Een waardevolle studieschuld

10 augustus 2018, 10:55

Auteur: Frederique Teillers

Studeren is duur; veel studenten moeten daarom aan een lening bij de overheid geloven. Het kan daarom zo zijn dat aan het eind van je studie je een grote schuld boven je hoofd hebt hangen. Maar niet iedereen leent voor alleen de studie en het studentenleven, sommige studenten steken het geld op andere, meer creatieve manieren in hun toekomst. Redacteur Frederique Teillers sprak er drie.

Jakob Oudhof (20)

ODF J Top, zo luidt de artiestennaam van Jakob Oudhof. Hij is sinds drie en een half jaar bezig met het maken van muziek en had vorig jaar zijn eerste optreden. Daar heeft hij een music engineer en een studio voor nodig: “Die zijn duur. Een uurtje in de studio kost standaard zo’n vijftig euro.” Oudhof heeft de afgelopen jaren verscheidene studies gedaan, waaronder Chemie aan de Hogeschool van Utrecht en International Music Management aan Hogeschool Inholland. “Dit jaar ga ik Audio Engineering doen via United Pop, maar omdat dat een privé-opleiding is kan ik niet meer lenen. Voor februari leende ik https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimaal, nu werk ik meer om de lening die ik nu misloop te compenseren.”

“Het is veel geld, maar ik ben iemand die dan denkt: ik zie later wel hoe ik het ga oplossen.”

Oudhof leent om het maken van zijn muziek te bekostigen, van de duizend euro die hij leent gaat ongeveer zeshonderd per maand naar studiotijd en apparatuur. “Het is veel geld, maar ik ben iemand die dan denkt: ik zie later wel hoe ik het ga oplossen. Het is wel een beetje naïef, maar zo ben ik. Ik vertrouw erop dat ik m’n weg vind en daarnaast is het mijn droom waar ik het geld insteek. Die droom is niet zomaar iets, ik krijg energie van muziek maken.” Of hij dit ook zou doen als hij niet zou kunnen lenen? “Ja, zeker wel. Dan zou ik extra gaan werken.”

Tessel ten Zweege (20)

Tessel ten Zweege is student Literary and Cultural Analysis en daarnaast mede-oprichter van PISSWIFE, een feministisch zine met een vleugje kunst en politiek. In maart hebben ze hun eerste editie uitgebracht. “Dat kost natuurlijk geld. We begonnen met zijn twintigen en iedereen heeft destijds wat van hun studielening ingelegd, al is het natuurlijk niet het plan om dat steeds te doen. Met de opbrengst van het eerste nummer kunnen we de tweede uitgave bekostigen, en mocht de nood weer aan de man komen dan leen ik wel wat extra.”

Voordat PISSWIFE gelanceerd werd leende Ten Zweege rond de zeshonderd euro, voornamelijk bedoeld voor de huur. “Wat al dat geleende geld het waard maakt, is dat de reis met PISSWIFE me zoveel geleerd heeft. Niet alleen feitelijke kennis maar ook veel over mezelf. Met de andere redacteuren hebben we vaak kleine overwinningen behaald en dat is heel bevredigend – we zijn er echt trots op. We hoeven ook niet enorm veel winst te maken, zolang we maar een feministisch tegengeluid kunnen blijven bieden.”

Marieke Hofsink (21)

© Equineshot.com

“Wat heb je ons aangedaan?” heeft de vriend van Marieke Hofsink wel eens gegrapt als hij zich besefte hoeveel verantwoordelijkheid haar paard vergt. Hij houdt ook van het dier, maar het verzorgen van een paard kost veel geld. Hofsink studeert Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam en leent https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimaal van DUO. “Per maand gaat er ongeveer zeshonderd euro naar de verzorging en stalling van mijn paardje en daar betaal ik ook de benzinekosten van. Ik moet er natuurlijk ook iedere keer heenrijden. Ik zet een deel van die duizend euro ook opzij, want een paard verzekeren is heel duur.”

Angst voor de consequenties van de lening heeft Hofsink nauwelijks. “Ik vind het uiteindelijke bedrag dat je maandelijks moet betalen, mits je een baan hebt later, best meevallen. Als je een goede baan hebt, is het allemaal niet zo moeilijk. Daarnaast heeft mijn paard me ook heel veel gebracht.”

“Als je een goede baan hebt, is het allemaal niet zo moeilijk.”

Hofsink wil de passie die ze heeft voor haar paard later combineren met haar studie. “Ik ben erg geïnteresseerd in paardencoaching. Ik loop nu stage op een zorgboerderij met autistische kinderen en de omgang met mijn paard helpt me daarbij. Zonder het hebben van een eigen paard was ik daar ook nooit terechtgekomen, denk ik. Mentaal gezien knappen die kinderen daar echt van op, van de connectie met zo’n dier. Dat snap ik ook beter omdat ik een eigen paard heb en kan ze daarom beter helpen omdat ik ook zo’n connectie heb. Misschien wil ik daar later wel mee verder, maar voor nu ben ik gewoon heel gelukkig met mijn paardje. Ondanks de grote verantwoordelijkheden.”


Wat we hier zien zijn creatieve manieren om met bijlenen om te gaan. DUO specificeert niet waar de lening voor gebruikt moet worden: als je als student staat ingeschreven kun je studiefinanciering krijgen en bijlenen. Studieschuld wordt door velen opgebouwd om de ‘papiertjes’ te halen voor je cv. Maar Oudhof, Ten Zweege en Hofsink bewijzen dat die studieschuld, naast het behalen van diploma’s, nog ergens goed voor kan zijn. De kans bestaat, mede door de jaren van terugbetaling en slechtere kansen op hypotheekverstrekking, dat een studieschuld je toekomst negatief kan beïnvloeden. Maar als je creatief bent, kun je er ook veel voor terugkrijgen. En dat is best positief.


Dit is het tweede artikel in onze serie over studentenschulden. Het eerste artikel ging over de geschiedenis van de studiefinanciering: is het hebben van een studieschuld van alle tijden of wordt studeren (weer) voor de elite?

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.