Syrische student mist VN-conferentie door inreisverbod Trump

Beeld: Donald Trump

9 juni 2018, 12:15

Auteur: Keeke van Paassen

Syrische student mist VN-conferentie door inreisverbod Trump

Beeld: Donald Trump

9 juni 2018, 12:15

Auteur: Keeke van Paassen

Afgelopen dinsdag vertrok het team van Right2Education, een Nederlandse non-profit organisatie die ernaar streeft om het integratieproces van vluchtelingen te versoepelen, naar New York voor de ‘Together’ conferentie van de Verenigde Naties (VN). Het team was echter niet compleet: de Syrische evenementenorganisator van Right2Education werd door Trumps inreisverbod gedwongen om in Nederland achter te blijven.

In januari 2017 heeft President Trump een inreisverbod ondertekend als een maatregel tegen terrorisme, wat de toegang tot Amerika verbiedt voor buitenlanders uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan, Jemen en Syrië. Het probleem is echter dat de ‘Together’ conferentie in New York wordt gehouden, waardoor bestuurslid Katherine* niet mee kan. Zij is namelijk van Syrische afkomst.

Niet onze schuld

“Het is ontzettend vervelend,” zegt Katherine. “Vooral omdat wij, Arabische mensen of Moslims, er helemaal niets aan kunnen doen.” Volgens haar slagen politici erin om met anti-Islam propaganda mensen te overtuigen van het idee dat terrorisme deel is van de Islam. “Het kwetst mij om te zien dat sommige mensen alles geloven wat zij zien in de media, want deze mensen maken het mogelijk voor Trump om zo’n inreisverbod in te stellen,” zegt Katherine.

“Het hele idee achter integreren is dat je dit doet met de vluchtelingen, niet alleen voor de vluchtelingen.”

Ellen Ackroyd, PR-manager en medeoprichter van Right2Education, zegt dat het een afschuwelijke realiteit is dat Katherine niet mee kan naar de conferentie. “Het is werkelijk belachelijk, omdat de conferentie draait om integratie en het hele idee achter integreren is dat je dit doet met de vluchtelingen, niet alleen voor de vluchtelingen,” zegt Ackroyd. Dit idee definieert Right2Education. Een begripvolle relatie met vluchtelingen is alleen succesvol en ook duurzaam als het van twee kanten komt, zegt Ackroyd. Volgens Ackroyd kan gelijkheid worden bereikt door culturele uitwisseling. “Je moet niet alleen geven, maar ook leren te ontvangen,” zegt ze.

Right2Education werd opgericht in januari 2016 door studenten van het Amsterdam University College (AUC). Hun doel was om kansen op onderwijs te creëren voor vluchtelingen in Nederland. “Het idee was om ruimte te creëren voor mensen met een vluchtelingenachtergrond waar zij de verschillende lagen van hun identiteit kunnen herstellen,” zegt Ackroyd.

Mens kunnen zijn

Volgens Ackroyd is er een sterk verband tussen de ruimte waarin iemand zich bevindt en diens identiteit. “Als je in een vluchtelingenkamp bent, dan kun je nooit iets anders dan een vluchteling zijn.” Daarom, zegt Ackroyd, vonden de oprichters van Right2Education het zo belangrijk om vluchtelingen een plek te bieden waar zij simpelweg mens, en niet alleen vluchteling konden zijn.

Het concept van Right2Education werd opgevangen door de VN, waarna de non-profitorganisatie werd uitgenodigd om hun concept te pitchen tijdens de ‘Together’ conferentie. Het doel van deze conferentie, waar verschillende universiteiten, maatschappelijke vertegenwoordigers, politici en investeerders samenkomen, is om inclusief onderwijs voor vluchtelingen te verzekeren. “Onderwijsinstellingen kunnen namelijk een grote rol spelen in het versoepelen van het integratieproces,” zegt Ackroyd. Volgens Ackroyd willen ze daarnaast het gesprek rondom vluchtelingen op een andere manier voeren, zodat zij niet meer als een bedreiging worden gezien.

Niet volledig geïntegreerd

Volgens Ackroyd zijn wij ook niet volledig geïntegreerd. “De samenleving verandert continu door de instroom van nieuwe mensen en toch zijn we koppig genoeg om te denken dat wij niet hoeven te veranderen,” zegt Ackroyd. “Maar de tegenzin en onwil om ons aan te passen aan de veranderende samenleving vergroot slechts de scheiding tussen ‘ons’ en ‘zij’.”

“Als je mensen een plek in de samenleving wilt geven, dan moet je eerst ruimte voor hen maken,” aldus Ackroyd. “Dit is wat Right2Education probeert te doen.” De ironie is echter dat Katherine, die uit ervaring over de integratie van vluchtelingen kan vertellen, door Trumps inreisverbod geen plek krijgt op de VN ‘Together’ conferentie in New York. Ondanks dat zij een waardevolle stem heeft, houdt haar vluchtelingenachtergrond en Syrische nationaliteit haar tegen om het belang van wederzijdse integratie te bespreken.


*De naam van de Syrische studente is geanonimiseerd, omdat zij bij publiciteit persoonlijk of professioneel gevaar zou kunnen oplopen vanwege haar vluchtelingenachtergrond. Haar naam is bekend bij onze hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.