Google Home: eng of een stap naar de toekomst?

Beeld: Google Home.

1 maart 2018, 11:00

Auteur: Daimy Comijs

Google Home: eng of een stap naar de toekomst?

Beeld: Google Home.

1 maart 2018, 11:00

Auteur: Daimy Comijs

“Uw trein is 15 minuten vertraagd,” zegt de Google Home, nét voordat je de deur uit gaat. De virtuele assistent houdt je graag up-to-date bij wijzigingen, en dat is slechts een van de vele functies van het apparaat. Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker toegepast in de productontwikkeling. Maar moeten we deze vooruitgang omarmen, of neemt technologie langzamerhand ons leven over?

Waar assistenten zoals Siri alleen nog maar vragen beantwoorden, is Google Home meer dan dat. Google wil zijn assistent nog intelligenter maken door een grote variatie aan functies toe te voegen. Zo is Google Home het centrale apparaat in huis waarmee alle apparaten te bedienen zijn, waaronder de smart-koelkast, (slimme) verlichting, temperatuur en de TV.

Bovendien is het mogelijk om een volwaardig gesprek met de Google Home te voeren, want het apparaat is in staat om vervolgvragen te stellen om de zoekopdracht te verfijnen. Ook is er stemherkenning ingebouwd zodat het verschillende gebruikers kan onderscheiden. Ten slotte doet Google er nog een schepje bovenop door de functie ‘pro-active assistance’ te introduceren. Deze functie zorgt ervoor dat Google Home je leert ‘kennen’ en informatie kan geven voordat je er daadwerkelijk naar vraagt. Dat is mogelijk omdat gevoerde gesprekken worden opgeslagen en geanalyseerd.

Schaduwkant van techniek

Google Home klinkt als een waardevolle toevoeging, alhoewel er volgens wetenschappers en technici als Bill Gates, Stephen Hawking en Elon Musk ook een schaduwkant aan zit. Zij waarschuwen al langer dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we ingehaald worden en ondergeschikt zullen zijn aan kunstmatige intelligentie. Met de komst van computergestuurde assistenten zoals Siri, Cortana en nu ook Google Home zetten we wederom een stap in de richting van het creëren van onafhankelijk denkende technologische producten.

Zelfs Plato stelde rond 300 voor Christus al dat het schrift, een van de eerste technologische ontwikkelingen, de ondergang zou betekenen voor de zelfdenkende mens. Het zou je vergeetachtig maken en ervoor zorgen dat je je eigen ideeën niet meer kan herinneren. De angst om compleet afhankelijk te worden van technologie is dus niet nieuw.

Angst onder ogen zien

Dat mensen bang zijn voor producten zoals Google Home vindt Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van mens en techniek aan de Universiteit Twente, begrijpelijk. “Je laat zo’n apparaat toch je privésfeer binnen, waar je informatie prijsgeeft die niet de hele wereld hoeft te weten. Wanneer iemand toch je systeem binnendringt kan hij met die gegevens veel schade aanrichten.”

Maar angst is een slechte raadgever, meent Verbeek. “We hebben nu de kans om op een ethische manier om te leren gaan met techniek. Juist door een angst te hebben voor de technologische vooruitgang, zet je jezelf buitenspel. De technische ontwikkelingen volgen elkaar op in zo’n rap tempo, dat het nu belangrijk is om mensen te leren om kritisch over technologie na te denken en ze er ethisch mee om te laten gaan”. Apparaten als Google Home kunnen volgens hem ook van grote maatschappelijke waarde zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld eenzaamheid onder ouderen tegengaan door controlevragen te stellen of de gezondheid van iemand in de gaten houden. “Wanneer je last hebt van bepaalde angsten en naar een psychotherapeut gaat, leert hij jou ook je angsten onder ogen te zien. Dat is precies wat we ook moeten doen met technologie.”

We moeten de uitdaging aangaan om de techniek op een verantwoordelijke manier te gebruiken

De angst om compleet afhankelijk te worden van techniek is onnodig, vindt Verbeek. “De mens is van nature afhankelijk van de techniek. Het is zelfs zo dat onze darmwerking een product is van de technologie, namelijk het koken van vlees”. Technologie zal een steeds prominentere plaats innemen in onze maatschappij en dat zal, zeker voor de oudere generatie, even wennen zijn. Volgens Verbeek is dat slechts een kwestie van tijd. “In de Japanse cultuur is de sociale acceptatie van robots heel normaal, en op den duur zal dit ook gebeuren in de westerse wereld. Om Google Home te introduceren in de maatschappij is niet meer dan logisch. We moeten de uitdaging aangaan om de techniek op een verantwoordelijke manier te gebruiken.”

Met de introductie van Google Home zetten we dus weer een stap in de richting van een samenleving waarin we steeds afhankelijker worden van techniek. We kunnen er voor kiezen om ons er tegen te verzetten of de angst in de ogen te kijken en ervoor zorgen dat we er op ethische manier mee omgaan. Volgens Verbeek is het in ieder geval een kwestie van tijd voordat producten als Google Home niet meer weg te denken zijn in onze maatschappij.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.