Voorzitter DWARS Amsterdam Adine Teillers: “Stemmen is zó belangrijk”

Beeld: Foto: Olivier Overberg

23 februari 2018, 11:38

Auteur: Frederique Teillers

Voorzitter DWARS Amsterdam Adine Teillers: “Stemmen is zó belangrijk”

Beeld: Foto: Olivier Overberg

23 februari 2018, 11:38

Auteur: Frederique Teillers

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dus is het belangrijk dat ook jongeren hun stemrecht gaan gebruiken. Adine Teillers, voorzitter van DWARS Amsterdam, zet zich daarvoor in. Ze vertelt over haar voorzitterschap bij de politieke jongerenorganisatie. “Bij DWARS kan je met mensen met dezelfde idealen in gesprek en je gelijken vinden. Dát spreekt mij aan.”

Teillers (21) is in een korte tijd voorzitter geworden van de Amsterdamse afdeling van DWARS: een onafhankelijke politieke vereniging van jongeren. Zij werken nauw samen met GroenLinks en zetten onderwerpen als de toekomst van de stad en het milieu op de kaart. Naast haar voorzitterschap studeert Teillers Sociale Psychologie aan de UvA en speelt ze hockey.

Hoe ben je zo snel voorzitter van DWARS Amsterdam geworden?

“Het begon eigenlijk vlak voor de verkiezingen van vorig jaar. Ik ben altijd wel geïnteresseerd in politiek geweest, maar was er nooit constant mee bezig. Ook omdat er in mijn studie niets mee wordt gedaan. Toen de verkiezingen er eenmaal aan kwamen en ik de campagnes volgde, realiseerde ik me dat ik er iets mee wilde doen. Ik heb me vervolgens ingeschreven bij DWARS, en ben naar een algemene vergadering gegaan. Dat vond ik zo tof dat ik nooit meer ben weggegaan. Ik was bij alle activiteiten en vergaderingen. Op een gegeven moment moest er een nieuw bestuur komen. Ik wilde me graag meer inzetten voor DWARS, dus heb ik gesolliciteerd en ben ik uiteindelijk uitgekozen.”

Wilde je per se voor het voorzitterschap gaan?

“Ik heb een tijdje nagedacht over wat ik wilde doen voor DWARS, maar ik vind het zelf heel tof om bezig te zijn met de Amsterdamse afdeling en contact te onderhouden met andere politieke jongerenorganisaties. De functie voor contactpersoon sprak mij aan, en daar past het voorzitterschap het best bij.”

Op jullie agenda staat een evenement genaamd ‘Silent Disco’. Wat houdt dat in?

“Dat evenement organiseren we in samenwerking met Jongeren Milieu Actief. Het komt mede voort uit een manifest over mobiliteit dat we een halfjaar geleden hebben getekend. We willen meer ruimte voor fietsers en voetgangers in de binnenstad en dat betekent dat de auto’s weg moeten. De silent disco is een actie om daar aandacht voor te trekken. We gaan een deel van de Roetersstraat in Amsterdam afzetten en daar het evenement organiseren.”

Hoe bereiden jullie je voor op de naderende gemeenteraadsverkiezingen?

“We zijn druk bezig met de voorbereidingen. Zo proberen we GroenLinks te ondersteunen in hun campagne. Daarnaast zoeken we contact met andere politieke organisaties voor eventuele samenwerkingen en het organiseren van evenementen. De silent disco is daar een voorbeeld van: ook daarmee willen we aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast vinden we het van groot belang dat jongeren gaan stemmen, ook al is dat niet op GroenLinks. Mede daardoor werken we samen met andere organisaties. Stemmen is zó belangrijk, maar helaas is niet iedereen bewust van het belang daarvan en van deze verkiezingen.”

Hoe kijk je tegen grote vraagstukken aan waar de gemeente nu mee worstelt, zoals het woonprobleem?

“Uiteindelijk is het vinden van woonruimte een kwestie van geluk hebben, of de goede mensen kennen. Dat is niet zoals het zou moeten, ik weet er zelf ook alles van. Bovendien is het een structureel probleem: er zijn te weinig huizen en er moet eigenlijk meer worden bijgebouwd. Maar niet ten koste van het groen en de mooie ruimtes in de stad. Ook moet er worden gekeken naar de sociale verhoudingen. Het moet niet zo zijn dat Amsterdam een gebied wordt waar alleen rijke mensen wonen.”

Waar ik wel heel benieuwd naar ben: Ken je Jesse Klaver persoonlijk?

“Ik ken Jesse niet. Met de landelijke politiek hebben we niet zoveel te maken, ook al heeft dat wel onze interesse. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink uit Amsterdam kennen we wel. Hij is heel aardig en dat zeg ik niet vanwege de politieke boodschap die hij overbrengt.”

Wat is jullie connectie met Groot Wassink?

“We proberen met de hele fractie in Amsterdam goed contact te houden. Wij leren van hen en zij hebben wat aan ons, want door ons weten zij wat er speelt onder jongeren in de stad. We zitten ook bij de fractievergaderingen en zouden hen er op kunnen aanspreken als we het ergens niet mee eens zijn, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Ik vind ook dat het een van de belangrijkste taken is van DWARS om GroenLinks kritisch te houden als dat nodig is, maar daar maken we geen misbruik van.”

Voel jij je je daar meer verantwoordelijk voor als voorzitter?

“Nee, niet echt. Als voorzitter heb ik een faciliterende rol. Ik sta in dienst van de rest van de afdeling. Ik zorg dat het allemaal goed verloopt op onze afdeling en ik spreek veel met andere politieke jongerenorganisaties, maar sta zeker niet boven iemand anders.”

Het lijkt me wel dat er een competitieve sfeer heerst binnen de organisatie. In hoeverre is daar sprake van?

“Er is wel een leuke rivaliteit tussen de politieke organisaties, maar naar mijn ervaring trekken we juist meer naar elkaar toe in de verkiezingstijd. Er zijn veel punten die we allemaal graag opgelost zien worden, daarom proberen we veel samen te werken. Sommige onderwerpen zijn breder dan de politieke partijen zelf, en daar proberen we via acties een eenheid voor te vormen.”

Wat zou je binnen DWARS als voorzitter willen realiseren?

“Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich fijn voelt binnen de afdeling in Amsterdam, ongeacht huidskleur, gender of opleidingsniveau. Bij DWARS kan je met mensen met dezelfde idealen in gesprek en je gelijken vinden. Dát spreekt mij aan. Ten slotte is het van groot belang dat ik voor iedereen benaderbaar ben en op elk moment kan klaarstaan om te helpen.”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.