TEDxAUCollege: waar vorm en inhoud samenkomen

Beeld: Ella MacLaughlin en Mick ter Reehorst vlak na het winnen van de Pitch Night.

8 februari 2018, 13:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

TEDxAUCollege: waar vorm en inhoud samenkomen

Beeld: Ella MacLaughlin en Mick ter Reehorst vlak na het winnen van de Pitch Night.

8 februari 2018, 13:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Op 31 januari vond de TEDxAUCollege Pitch Night plaats. Tien enthousiaste jongeren betraden het podium om hun idee voor een TED-talk te pitchen. Binnen drie minuten probeerden ze het publiek en de jury ervan te overtuigen dat ze het verdienen om de volgende TED-spreker te worden op het evenement van 13 maart. Onze redacteuren Laurien Knorringa en Sarah Borgerdijn spraken met de winnaars: Mick ter Reehorst en Ella MacLaughlin.

Mick ter Reehorst (25) uit Haarlem is als favoriet gekozen door de jury. Tot 2014 studeerde hij internationale betrekkingen en journalistiek aan het Amsterdam University College (AUC). Ter Reehorst is oprichter van Are We Europe, een online non-profit magazine opgericht voor en door jonge Europeanen.

“Ondernemen zit in m’n bloed. Ik ben tijdens mijn studie al met bedrijfjes begonnen,” laat pitch-winnaar Ter Reehorst weten. “Maar ik wilde iets doen waar mijn passie ligt. Ik heb in 2015 met BNN 3 op Reis door Europa gereisd en jongeren geïnterviewd. ‘Dit vind ik vet’ dacht ik toen.” In Barcelona kwam Ter Reehorst een oud-studiegenoot tegen en toen ontstond het idee. “We gingen naar Catalonië en wilden het nationalisme vastleggen. Maar toen merkten we dat de jongeren daar zo positief waren over Europa, dat we een platform voor jonge Europeanen zijn begonnen.”

“Wat is Europa eigenlijk? Wie is Europa?” Mick ter Reehorst tijdens de Pitch Night van TEDxAUCollege.

Het doel van de organisatie is om jong Europees talent een podium te bieden om na te denken over ‘hun Europa’. De Europese Unie steekt in zulke campagnes miljoenen euro’s. “Wij willen dit op een organische manier bereiken. We heten daarom ook Are We Europe en niet We Are Europe,” licht Ter Reehorst toe. “Wat is Europa eigenlijk? Wie is Europa?”

‘EU-lovers’

Ter Reehorst benadrukt dat het tijdschrift wel pro-Europa is, maar niet perse pro-EU. “We worden wel snel in een hoek gezet als linkse EUlovers, maar onze focus ligt niet op de macro-politiek. We delen juist persoonlijke verhalen,” aldus Ter Reehorst. “Ik geloof dat dit zowel de Europese Unie, als de jongeren helpt.”

Volgens Ter Reehorst is de EU de normaalste zaak van de wereld voor de jongeren van nu. “Onze generatie heeft niks om naartoe te werken. Daarom probeer ik het op een cultureel-identiteitsvlak aan te pakken. Ik geloof in een Europa zonder diffuse grenzen. En vooral het behouden van de nationale en regionale culturen, terwijl Europa organisatorisch samenwerkt.”

Leuke uitdaging

Ter Reehorst vertelt dat hij TEDxAUCollege al kende. “Ik luister graag naar TED Radio Hour en de TED Talks Daily podcast. Ik zag de oproep voor Pitch Night en ik heb toen besloten dat ik op het punt ben dat ik het idee goed kan overbrengen. Maar het is makkelijker om er een uur over te praten dan drie minuten.” Op het podium staan is geen angst voor Ter Reehorst. “Maar de eerste paar seconden zijn wel zwaar. Je moet je verhaal overbrengen op een TED-achtige manier.”

Mick ter Reehorst

“Het wordt een uitdaging om bij TEDxAUCollege niet te veel over Are We Europe te vertellen, want ik wil geen verkooppraatje houden,” benadrukt hij. “De focus van mijn talk ligt op de missie erachter.”

“Ik vond Pitch Night een leuke uitdaging. Ik denk dat het tegenwoordig een belangrijke skill is dat men hun verhaal concreet kan vertellen. Bij TEDx komen vorm en inhoud samen.” Tot slot laat Ter Reehorst weten: “Ik hoop dat ik op 13 maart het publiek ervan kan overtuigen dat we een new European narrative nodig hebben. Als we maar wat genuanceerder over Europa nadenken.”

Ter Reehorst staat op 13 maart niet alleen op het podium, ook Ella MacLaughlin (19) zal dan een TED-talk geven. Zij bleek tijdens de Pitch Night publieksfavoriet.

Vrienden met een andere mening

Toen Ella MacLaughlin bij een gastgezin in Turkije woonde, leerde ze haar gastvader kennen als een lieve man, die goed voor zijn gezin zorgde en haar kopjes thee kwam brengen als ze ziek was. Dat hij tegelijkertijd aanhanger was van de Turkse nationalistische partij, de Armeense genocide ontkende en Koerden slechte mensen vond, paste niet in het beeld dat ze van hem had. MacLaughlin worstelde met de vraag: maakten zijn politieke voorkeuren haar gastvader tot een slecht mens?

Een soortgelijke ervaring had ze deze zomer in Marokko, toen ze wekenlang optrok met Arabische vrienden die over dingen zoals homoseksualiteit en de acceptatie van transgenders fundamenteel andere ideeën hadden dan zij. “Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: is het slecht dat ik vrienden ben met deze mensen?”

MacLaughlin: “Empathie opbrengen voor intolerantie zorgt er juist voor dat je het effectiever kan bestrijden.”

Empathie als middel tegen intolerantie

MacLaughlin realiseerde zich dat empathie opbrengen voor andersdenkenden geen zonde is, maar juist de sleutel tot het begrijpen van hun beweegredenen – en praatte daarover in haar pitch. “De stereotypische liberale houding tegenover ideeën die ‘anders’ zijn, is reageren met afkeur of shaming. Wanneer je je in plaats daarvan oprecht probeert in te leven in de leefwereld van een ander, en op een menselijke manier met diegene communiceert, leidt dit tot een beter onderling begrip van mensen met andere opvattingen.”

MacLaughlin spoort mensen niet aan om tolerant te zijn tegenover intolerantie, maar ziet in dat inlevingsvermogen tonen de sleutel is tot begrip. “Mensen zouden continu tegen intolerantie moeten vechten. Empathie opbrengen voor intolerantie betekent niet dat je het accepteert, het zorgt er juist voor dat je het effectiever kan bestrijden.”

Luid applaus

Dit idee sloeg aan tijdens de Pitch Night en leverde MacLaughlin een luid applaus op. “Ik was ongelofelijk nerveus,” geeft ze achteraf toe. “Vooral vlak van tevoren, omdat ik bij de laatste repetities een deel van mijn tekst vergeten was. Toen ik eenmaal op het podium stond, voelde ik een ontzettende opluchting. Vlak na mijn pitch dacht ik: ‘Yes, het ging goed!’. Toch had ik niet verwacht dat ik zou winnen, want het niveau van de andere pitches was hoog.”

Ella MacLaughlin

Wat kunnen we op 13 maart van MacLaughlin verwachten? “In mijn pitch kwam vooral mijn eigen perspectief aan de orde en geen achtergrondonderzoek,” vertelt ze. “Mijn TED-talk wordt meer gebaseerd op onderzoek en er komen meningen van anderen aan bod.”

Door TED-talks van anderen te kijken, weet MacLaughlin wat ze wel en niet goed vindt. “Sommige sprekers betrekken het publiek niet of formuleren hun talk te wetenschappelijk. Het is belangrijk dat het publiek zich betrokken voelt bij de boodschap, dat ze zich erdoor aangesproken voelen. Ik wil mensen het gevoel geven dat ze een wezenlijk verschil kunnen maken in hun alledaagse leven.”

“Mijn persoonlijke doel is dat iedereen die kijkt achteraf anders denkt over meningen waar ze normaal gesproken op zouden reageren met afgunst of afwijzing,” vertelt MacLaughlin gepassioneerd. “Bedenk dat die persoon ook een moeder, vader, zoon of zus is. Realiseer je dat diegene maar één kant van het verhaal heeft gehoord, net als jij trouwens.”

Kaartjes om de pitches bij te wonen zijn vanaf vandaag te koop via de facebookpagina van het evenement.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.