Saga Norrby en het jaar sinds haar TED-talk

30 januari 2018, 15:42

Auteur: Tess Castelijn

Saga Norrby en het jaar sinds haar TED-talk

30 januari 2018, 15:42

Auteur: Tess Castelijn

Dit jaar vindt weer een TEDxAUCollege-evenement plaats, maar nu met het thema ‘The Fifth Dimension’. Er zullen ook twee studenten van Amsterdam University College (AUC) zelf gaan spreken, de winnaars van de ‘Pitch Night’ die morgen plaatsvindt op AUC. Red Pers sprak met een van de winnaars van vorig jaar, Saga Norrby, om te kijken waar ze sindsdien mee bezig is geweest.

Norrby wist al voordat ze naar AUC kwam van het bestaan van TEDxAUCollege, de studentenorganisatie die elk jaar een TEDx-evenement organiseert. Ze gaf zich dan ook snel op om voor hun blog te schrijven, waar ze aanlopend naar de Pitch Night van vorig jaar mensen enthousiast begon te maken voor het evenement. Ze meldde zich aan om te spreken, maar had eigenlijk nog geen idee waarover. “Ik wist dat ik wilde spreken,” vertelt Norrby “en ik had wat verschillende ideeën.” Door het winnen van de Pitch Night kwam de kans om een TED-talk te geven veel eerder dan verwacht. “Ik had mijn expertise nog niet ontwikkeld,” zegt Norrby dan ook.

“Ik denk dat we niet bang zouden moeten zijn om iets bij te dragen”

Juist door met een frisse blik te kijken naar grote problemen zoals klimaatverandering zag Norrby dat ze allemaal verbonden zijn. Deze onderliggende filosofie is wat volgens haar een oplossing voor deze problemen kan zijn. “Het is een beetje een idealistisch, filosofisch idee waaruit ik mijn andere ideeën ben gaan uitwerken,” legt Norrby uit. Met haar drie minuten durende pitch getiteld ‘Solving all our problems by treating them as one’ won ze vorig jaar de Pitch Night. Vervolgens mocht ze in Tuschinski haar idee presenteren naast grote namen in de wetenschap en het bedrijfsleven.

Over het proces tussen de Pitch Night en het evenement in Tuschinski zegt Norrby: “Ik had mijn belangrijkste idee al gekristalliseerd in mijn pitch.” Ze werkte de verschillende delen van dat idee uit, maar hield wel vast aan een rode draad. Norrby’s speech laat zien dat je zelfs als eerstejaars student een waardevol idee kan presenteren. “Ik denk dat we niet bang zouden moeten zijn om iets bij te dragen,” zegt Norrby. “Als we zouden wachten met actie ondernemen tot we alles zouden weten, zou niemand ooit iets bereiken.”

 

 

Een nieuwe kijk op klimaatverandering?

Wat heeft spreken op zo’n grootschalig evenement haar gebracht? Ten eerste is Norrby nog meer gaan schrijven, onder andere voor Red Pers en recentelijk voor Are We Europe. “Ik spreek met mijn woorden,” zegt Norrby dan ook. Daarnaast kreeg ze de kans om haar filosofie te presenteren bij Student Talks. Norrby zegt dat ze zeker geniet van spreken in het openbaar, maar dat het bij haar nu wel op de tweede plek staat. “Spreken puur om het spreken in het openbaar is een beetje als beroemd willen zijn maar niet weten hoe,” stelt Norrby. Ze wil zich daarom eerst onderdompelen in de onderwerpen waar ze in geïnteresseerd is en er meer over leren. “En dan kan ik daar over schrijven en praten.”

 

 

Norrby zit ondertussen ook ver in het tweede jaar van AUC. Terwijl haar focus eerst nog lag op duurzaamheid en klimaatstudies, is ze zich nu meer aan het richten op filosofie. Maar juist Norrby’s eigen inzicht heeft ons laten zien dat de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. “Duurzaamheid is waar ik aan denk als ik filosofie studeer,” vertelt Norrby. “Juist filosofie heeft te maken met hoe wij onze levens inrichten.” Ze blijft desondanks bezig met het klimaat; zo was ze dit jaar naar een klimaatactie in Bonn.

Maar dit jaar heeft ze ook geleerd dat je niet altijd alle gevolgen van je acties kan overzien. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met haar eetgewoonten. “Ik wil liever geen dierenproducten eten als ik niet weet waar die vandaan komen,” vertelt Norrby, “maar ik heb me ook gerealiseerd dat het onmogelijk is om altijd te weten waar alles wat je consumeert vandaan komt.” In die zin is ze iets zachter geworden in haar filosofie dan vorig jaar, ook tegenover anderen. Deze nieuwe manier van kijken naar duurzaamheid heeft ook invloed op haar blik op (grotere) bedrijven. “Ik moest een keuze maken: wilde ik wantrouwend blijven, of zou ik ze het voordeel van de twijfel geven?” Norrby benadrukt wel dat ze kritisch blijft kijken naar wat bedrijven doen. Haar artikel voor Are We Europe laat zien hoe de twee samen kunnen komen. Zo combineert ze dus haar nieuwe gematigdere manier van kijken naar duurzaamheid met een blijvende scherpe blik.

Kortom, Norrby heeft niet stilgezeten sinds haar TED-talk van vorig jaar. Maar wat het haar vooral gebracht heeft is “meer kennis over mijn eigen sterktes maar ook mijn zwaktes,” aldus Norrby. Of ze nog tips heeft voor de studenten die morgen op Pitch Night staan? “Kies een onderwerp waar je echt om geeft,” zegt Norrby, “want als je dan je tekst vergeet weet je nog steeds wat je wilt zeggen.”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.