Goed nieuws: de beste journalistiek volgens Red Pers

Beeld: Bron: INCT.

19 januari 2018, 12:07

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Goed nieuws: de beste journalistiek volgens Red Pers

Beeld: Bron: INCT.

19 januari 2018, 12:07

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Verdwaal jij ook wel eens in het oerwoud van nieuws op Facebook? Red Pers leest gelukkig bijna alles. In ‘goed nieuws’ tippen onze redacteuren het beste wat zij deze maand gelezen, gezien of gehoord hebben.

 Is naar de media stappen de oplossing voor elk (al dan niet zelfbenoemd) slachtoffer van seksueel misbruik? Theaterredacteur Nuno Blijboom las in het kader van de #MeToo-discussie een scherp opiniestuk van New York Times-redacteur Bari Weiss over de beschuldiging van Amerikaans acteur Aziz Ansari. “There is a useful term for what Grace experienced on her night with Mr. Ansari. It’s called ‘bad sex’. It sucks.”

Aziz Anzari, een Amerikaanse stand-up comedian die momenteel wordt beschuldigd van seksueel misbruik.
Bron: Atrossity Photography

Elke bijdrage aan de wekelijkse Volkskrant-serie, waarin artsen vertellen over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde, is leerzaam volgens eindredacteur Joanna den Blijker. In het meest recente artikel beschrijft plastisch chirurg Irene Mathijssen de les die ze leerde van de gezichtscorrectie bij de 7-jarige Cato. “In de spiegel zag ze een totaal ander gezicht, ze herkende zichzelf niet eens meer.”

Millenials zijn volgens deze productie van The Huffington Post ook wel ‘generation screwed omdat ze, van alle generaties sinds de Grote Depressie, de engste financiële toekomst tegemoet gaan. Adjunct-hoofdredacteur Sophie van Oostvoorn is vooral te spreken over de innovatieve vormgeving van het artikel: een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen webdesigners en journalisten.

Het begin van het artikel over Millenials op de site van The Huffington Post.

Wie op Twitter zit, was vorige week misschien al getuige van de klimaat-fittie tussen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en NOS-weerman Gerrit Hiemstra, ontketend door deze tweet. Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal viel Baudet bij in een opiniestuk in de Volkskrant. Daarop volgde deze analyse van Jelmer Mommers in De Correspondent, en die geeft als enige de juiste genuanceerde uitleg, stelt Max van Geuns, redacteur en hoofd marketing en financiën.

Benieuwd hoe het nu is met dierenwinkelier Dennis en het gezin van Ramona en Ron uit de bekroonde Human-televisieserie Schuldig? Eindredacteur Patrick Karg is enthousiast over de podcast van zes afleveringen, waarin regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould een jaar na de eerste uitzendingen de balans opmaken.

Wat was voor jou het mooiste moment van 2017? Voor Parool-columnist James Worthy was dat toen hij voor de kist van oud-burgemeester Eberhard van der Laan stond. Onze redacteur Tess Castelijn tipt zijn mooie terugblik die eind december verscheen. “Dit is wat ieder mens moet nastreven, dacht ik, toen ik voor zijn kist stond. Geliefd worden. Dat is het enige wat telt.”

Als de wekker in Washington om 5:30 uur afgaat, zet President Trump als eerst CNN aan, daarna ‘Fox & Friends’ en soms nog wat MSNBC’s ‘Morning Joe’, zo las columnist Thijs Booden in dit artikel van The New York Times dat een dag in het leven van Trump beschrijft. “As he ends his first year in office, Mr. Trump is redefining what it means to be president.”

 

 

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.