Floortje Dessing is verfrissender in nieuw seizoen

Beeld: Bron: BM (Broadcast Magazine)

4 januari 2018, 12:38

Auteur: Patrick Karg

Floortje Dessing is verfrissender in nieuw seizoen

Beeld: Bron: BM (Broadcast Magazine)

4 januari 2018, 12:38

Auteur: Patrick Karg

Het nieuwe seizoen van Floortje naar het einde van de wereld is begonnen. Het tv-programma staat vooral bekend om de bijzondere verhalen op vaak geïsoleerde plekken over de hele wereld. Veel oude ingrediënten zijn dit seizoen hetzelfde gebleven, maar de receptuur is merkbaar aangepast en zorgt dit jaar voor de nodige verfrissing.

Inmiddels is Floortje Dessing toe aan het zesde seizoen van haar prijswinnende reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld. Met zo’n 2,5 tot 3 miljoen kijkers per aflevering in het afgelopen seizoen is het programma onverminderd populair. Tot afgelopen week: ‘slechts’ 1,4 miljoen kijkers. Of de lagere score aan de tijd van het jaar te wijten valt, zo tussen kerst en oud en nieuw, blijft gissen. Floortje pakt het dit seizoen in ieder geval net iets anders aan. Afgelopen week trapte ze af met haar reis naar Alaska.

Al in de eerste minuten van de aflevering valt er iets op: Floortje lijkt definitief te hebben afgerekend met de voice-over. De stemmen van de hoofdrolspelers – de mensen waar het tenslotte echt om gaat – klinken vanaf de eerste seconden, en dat voelt meteen goed. Ook verschijnt Floortje niet langer in presentator-modus voor de camera. De context gaat door deze veranderingen overigens niet verloren. Sterker nog, deze aanvankelijke gebreken worden ruimschoots gecompenseerd door haar actievere rol gedurende het programma. Bovendien word je op deze manier meer in het verhaal meegenomen, nu de voice-over het niet meer onderbreekt. Chris ‘we zijn nu in het prachtige Alanya’ Zegers is er beroemd mee geworden, maar gouden Televizier-Ring winnares Floortje is het inmiddels ontstegen; ze laat nu vooral de mensen spreken.

Het voelt aan als een volwaardige documentaire

Andere subtielere veranderingen zorgen ook voor een nieuwe impuls. Neem de zwarte balken aan de boven- en onderkant van het beeld, die gebruikelijk zijn bij films en videoclips. Bij sommige mensen wekken ze irritatie op, maar Floortje komt ermee weg; het geheel voelt erdoor als een volwaardige documentaire aan. Het feit dat de sprekers niet altijd in beeld zijn wanneer ze praten, draagt daar verder aan bij. Ook komt Floortje er zelf beter vanaf. Haar Engels lijkt dit seizoen te zijn verbeterd, wat voor nog meer verdieping zorgt.

Naast deze nieuwe elementen is het programma wat je ervan gewend bent: indrukwekkende drone-beelden, passende muziek en oprechte verhalen, getriggerd door een betrokken presentatrice. Elke aflevering is daardoor weer een feestje om naar te kijken.

Aflevering 2 van het nieuwe seizoen is vanavond om 21:30 uur te zien op NPO 1.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.