Het jaar

31 december 2017, 12:40

Auteur: Thijs Booden

Het jaar

31 december 2017, 12:40

Auteur: Thijs Booden

Het jaar van veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen, in twee richtingen, met Donald Trump als president van Amerika en de #metoo-beweging als TIME Person of the Year. Het jaar van incasseren, winnen of verliezen en je uitspreken. Het jaar van populistische machomannen en van vrouwen – álle vrouwen.

Het jaar van Tijn, die nog voor zijn zevende verjaardag overleed, maar in dat korte bestaan meer voor de mensheid heeft betekend dan vele volwassenen, mij incluis. De wereld werd even beter toen hij nagels lakte en werd minder toen hij ons weer verliet, maar zijn ster aan de hemel is een blijvende.

Het jaar van nieuwe aanslagen en bruut verwoeste toekomstdromen, van Istanbul tot Sint-Petersburg, van Las Vegas tot Londen en van Manchester tot Stockholm. De vele slachtoffers die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren, en de krankzinnigen die op dat moment en op die plek besloten de trekker over te halen: zelden was het verschil tussen goed en kwaad, of onschuld en schuld, zo duidelijk zichtbaar.

Het jaar van Eberhard van der Laan en de leegte die hij achterlaat in het politieke debat, in Amsterdam en in Nederland. Het jaar van Abdelhak Nouri en de leegte die ook hij achterlaat, in de nu betraande ogen van voetballiefhebbers, zijn familie en zijn vele, vele fans. Twee totaal verschillende mensen, maar toch ergens helemaal hetzelfde: verbindend.

Het jaar van Tom Dumoulin, Max Verstappen en Dafne Schippers, die winnen, blijven winnen en zelfs sport hatende televisiekijkers tot op het puntje van hun stoel lieten zitten. Het jaar van de verliezende Leeuwen en de winnende Leeuwinnen. Een verliezer kan ook mooi zijn: de grote Arjen Robben maakte nog één laatste rondje langs de mensen die hem adoreren, met tranen over zijn wangen, denkend aan Zuid-Afrika, aan Brazilië en hoe dat nooit meer terugkomt.

Het jaar van eindelijk. Eindelijk weer eens Feyenoord de beste, eindelijk weer eens een écht goede Star Wars-film, eindelijk weer eens typisch Hollandse discussies over non-onderwerpen als oliebollen.

En ook het jaar van natuurlijk. Natuurlijk weer hommeles bij Ajax, natuurlijk weer een wanstaltig slechte winnaar van het Eurovisiesongfestival en natuurlijk weer na drie vlokken sneeuw het hele land dagen plat.

Het jaar van iedereen, jong of oud, goed of slecht.

Ontkurk die fles, kijk elkaar aan en neem afscheid van een veelbewogen jaar.

 

 

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.