Donkere winter wordt cultureel verlicht

26 december 2017, 17:12

Auteur: Sascha Stouthamer

Donkere winter wordt cultureel verlicht

26 december 2017, 17:12

Auteur: Sascha Stouthamer

Ook in de donkere wintermaanden zijn er ’s avonds genoeg redenen om thuis onder de warme deken vandaan te komen. Tot in januari is het Amsterdam Light Festival te bewonderen in de grachten van onze hoofdstad. Een must see, maar hier alvast een voorproefje. 

Al voor de zesde keer zijn de Amsterdamse grachten omgetoverd tot een locatie voor de expositie ter water. Voor het eerst tijdens het Amsterdam Light Festival heeft ook het Marineterrein haar deuren geopend voor een expositie ter land. Ook de aandacht van Red Pers werd getrokken door de 35 lichtkunstwerken, geïnspireerd door het thema ‘existential’. De landelijke kunstwerken zijn nog te bewonderen tot 7 januari en de kunstwerken ter water tot 21 januari.

Met zijn kritische blik op de maatschappij heeft de beroemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei met zijn kunstwerk Thinline, een 6,5 kilometer lange rode lijn langs alle lichtkunstwerken, een grens geïllustreerd. Deze grens staat voor de verschillende beperkingen in de maatschappij en in het bijzonder op politiek gebied.
Wanneer je onder de brug door vaart, bij de kruising van de Herengracht en de Amstel, geven de kunstenaars Paul Vendel en Sandra de Wolf met hun kunstwerk Whole Hole je het idee dat je in een andere wereld terechtkomt.
Met het kunstwerk Light Wave kaart de Amerikaanse Lauren Ewing de problematische stijging van de zeespiegel aan. Locatie: Wertheimpark.
Het kunstwerk MYTH van Ben Zamora voor Hermitage aan de Amstel laat verscheidene patronen zien die een mythe vormen, waar dit verhaal over gaat wordt overgelaten aan de bezoekers.
Met de dromerige beelden van de installatie Light Matters wil kunstenaar ACTLD laten zien dat naast het toenemende kunstmatige licht de natuurlijke lichtfenomenen er ook toe doen. Locatie: Jonas Daniël Meijerplein.
Op de Herengracht tussen de Huidenstraat en de Wolvenstraat laat de Lighting Design Academy de spiegels van het kunstwerk Floating on a thousand memories reflecteren in het water, wat een ontspannende sfeer creëert.
Met de installatie Kattenburgerstraat 5 zorgt de kunstenaar Peter Vink voor een indrukwekkende entree van de expositie ter land op het Marineterrein.
Bij het kunstwerk Brocken 6 A van Yasuhiro Chida word je bij binnenkomst van de donkere kubus omgeven door het mysterieuze effect van de talloze lichtstralen door de minuscule gaatjes. Locatie: Marineterrein.
Op het platform van de installatie Save our souls van Bas Peeters op het Marineterrein voelt het alsof je aan boord bent van een groot schip. Je hebt een uitzicht over de woeste zee waar een SOS-signaal aan de horizon verschijnt.
Volgens de kunstenaar Takeo Sugamata, die de installatie The Garden of Schrödinger’s Cats heeft gemaakt op het Marineterrein, is de definitie van licht niet altijd zo duidelijk als we aannemen.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.