‘Kom me pijpen’: negeren of aangifte doen?

16 november 2017, 13:09

Auteur: Joanna den Blijker

‘Kom me pijpen’: negeren of aangifte doen?

16 november 2017, 13:09

Auteur: Joanna den Blijker

Als een van de eerste steden voerde Amsterdam begin dit jaar een verbod op straatintimidatie in. Dit betekent dat naroepen of seksueel getinte voorstellen doen op straat strafbaar is. Vanaf 1 januari 2018 gaat de politie hier ook daadwerkelijk tegen optreden, maar politie is natuurlijk niet altijd aanwezig. Wat kun je zelf doen?

Sinds begin dit jaar is straatintimidatie strafbaar in Amsterdam. Toch was het bij mij vorige week voor de zoveelste keer raak. Nadat een auto mij had afgesneden, werd ik uitgescholden voor sletje en hoer en mocht ik de bestuurder van de auto ‘wel even komen pijpen’. Toen hij vervolgens vloekend en tierend door het rode licht reed, draaide een andere bestuurder zijn raampje open en zei: “Ja meisje, zo gaat het nou eenmaal in Amsterdam.” Moet ik me er, ondanks het verbod, dan maar bij neerleggen dat mannen mij voor van alles en nog wat kunnen uitmaken? Ik vroeg het na bij de politie.

“Zo gaat het nou eenmaal in Amsterdam”

Toen ik dit voorval vertelde aan vriendinnen keken ze er amper van op. Enkelen van hen zeiden zelfs dat ze iedere confrontatie in het verkeer of op straat zoveel mogelijk vermijden, omdat ze weten dat ze toch wel weer uitgescholden worden. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat 83% van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar in Amsterdam zich weleens geïntimideerd voelt op straat. Dit intimideren varieert van nafluiten tot fysiek in het nauw drijven en betasten. De uitspraak van de omstander dat het ‘nou eenmaal zo gaat in Amsterdam’ lijkt dus waar te zijn, maar betekent dat ook dat we dit gedrag moeten accepteren?

In februari dit jaar is straatintimidatie strafbaar gesteld door de gemeente Amsterdam in de Algemene Plaatselijke Verordening. Hiervoor is toen een actieplan opgesteld dat ervoor moet gaan zorgen dat vanaf 1 januari 2018 er daadwerkelijk opgetreden kan worden tegen straatintimidatie. Hieronder valt ook het doen van oneerbare voorstellen, zoals bij mij het geval was. De boete die hiervoor staat bedraagt 190 euro, maar de precieze hoogte is afhankelijk van de situatie. “Ook als het slachtoffer geen aangifte wil doen maar de straatintimidatie wordt gesignaleerd door een agent, kan hiertegen worden opgetreden” vertelt Frans Zuiderhoek, woordvoerder van de politie Amsterdam.

Altijd aangifte doen

Maar wat als er geen politie in de buurt is? “Ook dan kun je aangifte doen,” zegt Zuiderhoek. “Je kunt een afspraak maken door 0900-8844 te bellen, maar je kunt ook online aangifte doen.” Hij geeft aan dat het belangrijk is bij je aangifte te kunnen vertellen onder welke omstandigheden de intimidate plaatsvond, en als je het hebt onthouden, kenmerken van de verdachte. “Als er getuigen waren, noteer dan hun gegevens.”

“Ook als je geen getuigen hebt of weinig informatie over de verdachte, heeft het zin om aangifte te doen,” benadrukt Zuiderhoek. “Dan weten we waar dit soort incidenten plaatsvinden en kunnen we de inzet van de politie op straat bepalen.”

Public shaming

Nog steeds baal ik ervan dat ik er tijdens het voorval niet aan heb gedacht om het nummerbord van de scheldende man te onthouden. Dat was natuurlijk erg handig geweest om te kunnen vermelden bij mijn aangifte, maar ook spookte het idee door mijn hoofd dit verhaal openbaar te maken. Een nummerbord erbij vermelden zou dan de ultieme wraak zijn. Zuiderhoek raadt public shamen echter iedereen af: “Dat is geen verstandige keuze. Je maakt jezelf hiermee mogelijk bekend en de kans dat je wordt aangeklaagd voor smaad en/of laster is mogelijk aanwezig.”

Één van de organisaties waarmee de gemeente Amsterdam samenwerkt om straatintimidatie een halt toe te roepen.

Nee tegen straatintimidatie

Het gaat niet, zoals de omstander beweerde, ‘nou eenmaal zo in Amsterdam’, blijkt uit navraag bij de politie. Of in ieder geval, men zou willen dat het niet zo zou gaan. Afgelopen zomer is er een bewustwordingscampagne gestart, ter voorbereiding op het strenger optreden tegen straatintimidatie vanaf 2018. Daarnaast is de gemeente bezig met het in kaart brengen van onveilige plekken en buurten, in samenwerking met politie en bewoners. Vanaf 1 januari zal de politie extra alert zijn op intimidatie op straat, en zal de gemeente alle meldingen van straatintimidatie monitoren om zo op de juiste plekken politie te kunnen inzetten. Aangifte doen, ook al heb je weinig informatie, is dus erg belangrijk!

 

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.