#Metoo en de veertien vermoorde vrouwen in Montreal

Beeld: Foto via Malta Today

31 oktober 2017, 13:00

Auteur: Tess Castelijn

#Metoo en de veertien vermoorde vrouwen in Montreal

Beeld: Foto via Malta Today

31 oktober 2017, 13:00

Auteur: Tess Castelijn

Op weg naar huis loop ik langs een boekenwinkel. Het is donker en de felrode neonletters in de etalage verleiden me om een boek kopen. Op de tweedehands afdeling vind ik er één. Later blijkt dat precies dit boek alles te maken heeft met de discussie die losbarstte na de “Weinsteinaffaire”.

Dancing in Red Shoes Will Kill You door Donna Decker werd gepubliceerd in 2015, maar gaat over een gebeurtenis die al lang geleden plaatsvond. Op 6 december 1989 opende Marc Lépine het vuur in de ‘École de Polytechnique massacre’: de universiteit van ingenieurswetenschappen in Montreal. De man begon de schietpartij nadat hij een klaslokaal binnenliep en de vrouwen scheidde van de mannen. De mannelijke studenten mochten naar buiten. Uiteindelijk schoot hij 28 mensen neer, waarvan 24 vrouwen. Veertien vrouwen kwamen uiteindelijk om het leven. Daarna pleegde hij zelfmoord. Lépine verklaarde dat hij wilde vechten tegen het feminisme: hij had het op vrouwen gemunt. Het boek volgt de fictieve verhalen van drie vrouwen die betrokken raken bij de schietpartij en beschrijft in het eerste deel van het boek uitgebreid hun dagelijks leven. Daardoor komt het extra hard aan als de datum van de aanval aanbreekt in het boek.

Non-fictie

Hoewel de verhalen van de vrouwen in het boek fictief zijn, was de Montreal massacre dat niet. Veertien vrouwen werden die dag vermoord, puur omdat Marc Lépine het had gehad met het vrouwelijk geslacht en de gedachte dat vrouwen gelijkheid verdienen. Juist de laatste weken bleek dat dit soort discriminatie nog lang niet de wereld uit is. De allegaties tegen Hollywoodmagnaat Harvey Weinstein hebben het stof doen opwaaien rondom seksueel geweld en seksuele intimidatie. Volgens een onderzoek van de New York Times en de New Yorker vertoont Weinstein al sinds 1990 een systematisch patroon van seksuele intimidatie. Ondertussen hebben al meer dan 50 vrouwen in de filmindustrie en daarbuiten zich uitgesproken over hun ervaringen met Weinstein.

De realiteit dichtbij

Dat Weinsteins en Lépines acties geen geïsoleerde incidenten waren, werd duidelijk toen ik met een groep vrienden naar een studentenbar ging in Toronto. The Madison is een vaste spot voor exchange studenten. Minstens eens in de twee weken kun je mij en mijn vrienden er vinden, bier in onze hand, verhalen uitwisselend over onze levens in verschillende uithoeken van de wereld. Maar deze week, precies de week waarin ik begon te lezen over de gebeurtenissen op 6 december 1989, sloeg de sfeer om. Opeens merkte ik dat een vriendin van mij verdwenen was. Het bleek dat ze naar huis was gegaan omdat drie mannen haar op de dansvloer zo goed als omsingeld hadden, terwijl ze om de beurt haar probeerden te, er is geen beter woord voor, schuren. Het deed me denken aan Fris (feestjes voor iedereen van twaalf tot zestien jaar, die vroeger heel populair waren) en wazige avonden in de Nyx, waar het normaal is om opeens iemand tegen je aan te voelen terwijl je aan het dansen bent. Het is iedereen die ik ken weleens gebeurd, en meestal voelt het als een klein ongemak op een avond uit. Helaas weet ik maar al te goed dat zoiets ook heel beangstigend kan zijn.

#Metoo

Waar vrouwen én mannen allemaal mee moeten dealen, wordt ook terwijl ik dit artikel schrijf steeds duidelijker. Mijn tijdlijn blijft zich vullen met posts met de hashtag #metoo, een reactie op het nieuws rondom Harvey Weinstein. Hiermee laten allerlei slachtoffers van seksueel geweld zien dat ook zij hierdoor geraakt zijn. Mensen die ik nauwelijks ken, beroemdheden die het internet verbazen met hun bekentenissen, maar ook goede vriendinnen waarvan ik geen idee had dat ook zij een vorm van seksueel misbruik hebben ondervonden.

Dancing Red Shoes Will Kill You van Donna Decker

Maatschappelijke discussie

De beschuldigingen tegen Harvey Weinstein hebben een brede maatschappelijke discussie heropend. Het grote aantal verhalen dat gedeeld wordt met de hashtag #metoo laat zien hoe omvangrijk het probleem van seksuele intimidatie is. Geweld en discriminatie tegen vrouwen is nog steeds iets wat we dagelijks meemaken. De Montreal massacre is een extreem voorbeeld: het is tot heden de dodelijkste schietpartij in Canada. De schietpartij is echter wel een voorbeeld van een probleem waar nog dagelijks ontzettend veel vrouwen mee geconfronteerd worden. Zo paste het boek dat ik kocht in een tweedehandsboekenwinkel opeens perfect bij de gebeurtenissen die ik deze week meemaakte.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.