De komende dagen staat het uitgaansleven in Amsterdam weer in het teken van het jaarlijkse Amsterdam Dance Event (ADE). Minder bekend is dat op zaterdag 21 oktober ook de tegenhanger van het festival, Amsterdam Danst Ergens Vóór (ADEV) plaatsvindt.
ADEV is een muziekdemonstratie die door de straten van Amsterdam trekt. Uitbundige praalwagens en vrachtwagens met muziek rijden op zaterdag 21 oktober al voor het vijfde jaar op rij door de stad, omringd door een grote groep dansende demonstranten. Ik sprak Mike Vermaak, mede-organisator van ADEV, over positief demonstreren en de toekomst van de underground scene. ‘We zijn niet tegen het ADE, we bieden alleen een alternatief.’
ADEV staat voor Amsterdam Danst Ergens Voor. Waar dansen jullie voor?
We dansen elk jaar weer voor iets anders, maar eigenlijk altijd voor vrijplaatsen en kraakpanden, de underground scene. Deze editie van ADEV staat geheel in het teken van het ADM-terrein in Amsterdam West, dat al 20 jaar gekraakt is en dit jaar ontruimd dreigt te worden. Daar willen we aandacht voor vragen.
Is ADEV ook een demonstratie tegen het ADE?
Nee, we dansen expliciet niet tegen het ADE, we grijpen alleen de kans om een tegengeluid te laten horen. Wij bieden het alternatief. Er zijn genoeg dingen aan het ADE om tegen te zijn, en terecht, maar wij hebben gekozen om vóór iets te dansen, namelijk vóór het behoud van onze vrijplaatsen en kraakpanden. Dat heeft wel met het ADE te maken, omdat bijna alle muziekstromingen die te horen zijn op het ADE, de ravecultuur en de dancemuziek, voortkomen uit de underground scene en de illegale feesten. Nu is er op het ADE en in Amsterdam nauwelijks meer ruimte voor ontwikkeling van de underground scene. Alleen in onze kraakpanden en vrijplaatsen kan die scene nog nieuwe kunst, nieuwe muziek maken in een vrije omgeving.
Wat is dat eigenlijk, de ‘underground scene’?
Dat is natuurlijk een beladen term. Er zijn boeken over het begrip volgeschreven en als je van jezelf zegt dat je underground bent, is het al bijna niet meer waar. Voor mij is het een term die de alternatieve feest- en ravecultuur omschrijft die je over het algemeen niet in de mainstream clubs vindt. Het is niet per definitie illegaal of buiten de regels om, maar het feit dat je een plek verovert, daar vervolgens strijd voor moet voeren en alles dan ook echt zélf moet opbouwen, zorgt voor een heel hoge mate van vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfbeschikking. Die vrijheid door verantwoordelijkheid is voor mij ook onlosmakelijk verbonden met de underground scene.
Staat de underground scene op het punt te verdwijnen of is het iets dat altijd zal blijven in een stad als Amsterdam?
Ik denk dat het altijd zal blijven bestaan, maar het is op dit moment niet zo groot als we zouden willen. Toen ik begon met kraken had je zo’n tien kraakcafé’s in de stad, nu zijn het er nog maar twee. Alles wordt ons moeilijker gemaakt vanuit de politiek. De stad staat in de uitverkoop, en daardoor worden alternatieve plekken als het ADM-terrein bedreigd. Dit is het vijfde jaar dat we ADEV organiseren, en er komen steeds meer regels bij. Het wordt ook steeds duurder om gewoon een demonstratie te organiseren. Ik heb echt het gevoel dat de politiek, van links tot rechts, probeert ons weg te poetsen uit de stad om het perfecte plaatje van Amsterdam compleet te maken. Toch zijn plekken als ADM er nog steeds, en de community is heel hecht.
ADEV staat ook voor een inclusieve uitgaanssfeer. Iedereen moet mee kunnen doen, ook als je weinig geld hebt. Maar is de underground scene wel toegankelijk voor iedereen?
Het leuke van de underground is dat het nooit naar je toekomt, je moet er altijd naar op zoek. Dat verborgene is ook de aantrekkingskracht. We krijgen vaak het verwijt: jullie zijn zo gesloten, jullie zijn zelf exclusief in plaats van inclusief. Daar ben ik het niet mee eens. Je moet naar ons op zoek, maar als je ons vindt word je met open armen ontvangen.
“Alles wordt ons moeilijker gemaakt vanuit de politiek.”
Dus als mensen dit artikel lezen en mee willen doen aan ADEV, dan kan dat gewoon?
Ja natuurlijk, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Het enige waar mensen zich bewust van moeten zijn is dat het niet zomaar een feestje is waar je kan komen voor de muziek en de goede sfeer en dan weer weg kan gaan. Naast die feestvreugde moet je wéten waar het over gaat. Je moet met elkaar een boodschap uitdragen, ergens vóór dansen. In de underground zijn we niet alleen consumenten van het feest, we dragen samen de verantwoordelijkheid voor elkaars vrijheid. We zijn een collectief. Dat geldt voor de kraakpanden, voor de vrijplaatsen, maar ook voor een feestje als ADEV.
ADEV begint zaterdag 21 oktober om 13 uur op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam.
www.adev.nu
https://www.facebook.com/amsterdamdanstergensvoor