Goed nieuws: de beste journalistiek volgens Red Pers

Beeld: Bron: INCT.

17 oktober 2017, 15:03

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Goed nieuws: de beste journalistiek volgens Red Pers

Beeld: Bron: INCT.

17 oktober 2017, 15:03

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Verdwaal jij ook wel eens in het oerwoud van nieuws op Facebook? Red Pers leest gelukkig bijna alles. In ‘goed nieuws’ tippen onze redacteuren het beste wat zij deze maand gelezen, gezien of gehoord hebben.

We weten weinig over de burgerslachtoffers die de internationale coalitie in Irak en Syrië maakt, schreef onze Midden-Oostencorrespondent Coen Ramaer onlangs al. Het relaas van Volkskrant-correspondent Ana van Es vertelt het menselijke verhaal achter de luchtaanvallen in de Syrische provincie Raqqa, tipt redacteur Eva Forceville. “Als dit de prijs is, hoef ik de bevrijding van IS niet.”

© SPUTNIK/ HIKMET DURGUN

Seksisme op de werkvloer blijkt niet alleen een probleem van techbedrijven. Theaterredacteur Nuno Blijboom las op Vlaams cultuurmagazine Rekto:verso over de manier waarop vrouwen behandeld worden in de culturele sector. Vijftig vrouwen vertellen anoniem over hun ervaringen met seksisme in de Belgische kunstindustrie. “Het is nog steeds moeilijk om als actrice neutraal op het podium te staan.”

Catalanen zouden eens aan ex-Joegoslaven moeten vragen hoeveel ‘moois’ hun eigen staten hen gebracht hebben. Het artikel van Olaf Tempelman, oud-correspondent Oost-Europa voor de Volkskrant, werpt een nieuw licht op de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië, vindt eindredacteur Joanna den Blijker. In een persoonlijk reisverhaal vertelt een Kroatische psycholoog over de ‘psychische kater’ van het onafhankelijkheidsstreven.

Eberhard van der Laan.

Aan overleden burgemeester Eberhard van der Laan kunnen niet genoeg herinneringen worden opgehaald, maar het in memoriam van de Groene Amsterdammer raakte precies de juiste snaar, stelt eindredacteur Nina Rijnierse. Margreet Fogteloo en Xandra Schutte prijzen het morele leiderschap van Van der Laan en verklaren waarom hij zo geliefd was – en is.

 

“Build that wall” waren drie woorden die de presidentiële campagne van Donald Trump nieuwe energie gaven. Adjunct-hoofdredacteur Sophie van Oostvoorn prijst USA Today, dat met een team van dertig verslaggevers uitzocht wat er nu al gebeurt op de zwaarbewaakte grens tussen Mexico en de Verenigde Staten en welke consequenties het massieve bouwwerk zou hebben. Het eindresultaat is niet alleen een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek, maar vertelt verhalen ook op een nieuwe manier, via virtual reality, podcasts en interactieve kaarten.

Bron: CNC3.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.