Datingfraude: “Al mijn spaargeld en vertrouwen kwijt”

Beeld: Bron: Make Use Of.

7 oktober 2017, 12:54

Auteur: Frederique Teillers

Datingfraude: “Al mijn spaargeld en vertrouwen kwijt”

Beeld: Bron: Make Use Of.

7 oktober 2017, 12:54

Auteur: Frederique Teillers

Laatst vertelde Judith (46, single) mij over haar datingavonturen. Avontuurlijk bleken die verhalen echter niet, wel schokkend. Judith is slachtoffer van twee scammers, die haar vonden via Tinder en Parship. Haar en een ander slachtoffer, Jeanine (52), spreek ik over datingfraude, en de nare gevolgen ervan. 

Datingfraude: een fenomeen dat steeds vaker voorkomt maar nog niet heel bekend is. In 2016 is het aantal meldingen van dit soort fraude met meer dan dertig procent gestegen. Woordvoerder André Vermeulen van de Fraudehelpdesk ziet dat deze groei dit jaar gestaagd doorgaat: “Het aantal meldingen neemt helaas niet af. Ongeveer de helft bestaat uit slachtoffers. Gelukkig herkent men oplichters ook voordat er sprake is van oplichting”.

De datingsite Badoo.

De slachtoffers worden in de val gelokt en daarna opgelicht. “Ik wist niet dat het kon, maar verliefd worden op een fictief persoon is mogelijk”, vertelt Judith. “Achteraf gezien lijkt het allemaal te mooi om waar te zijn; een knappe, buitenlandse vent met een succesvolle baan, mooi verhaal en aspiraties om in Nederland te komen wonen. Daarbij is diegene altijd beschikbaar via Whatsapp of Viber en zegt precies die dingen die een vrouw op zoek naar een liefdevolle partner wil horen.”

Ik kwam uit een huwelijk van vijftien jaar. Ik had geen idee wat er in de datingswereld speelde.

Dat de lieve woordjes die scammers je influisteren moeilijk te weerstaan zijn, beaamt ander slachtoffer Jeanine. “Ik kwam net uit een mislukt huwelijk van vijftien jaar. Ik had totaal geen idee wat er zich in de datingwereld afspeelde.”

18.000 euro armer en een litteken rijker

Jeanine deed veel moeite voor de eerste man die ze ontmoette via datingsite Badoo. “Na lang contact via Viber en een mislukte afspraak om hem te ontmoeten, beweerde hij dat er door een werkongeval een rechtszaak tegen hem werd aangespannen. Maar ‘natuurlijk’ kwam hij geld tekort. Ik vertrouwde hem inmiddels volkomen en stelde hem voor het te lenen.”

Uiteindelijk was Jeanine 18.000 euro armer en een emotioneel litteken rijker. “Ik ben zelfs naar Cyprus gegaan samen met mijn zoon! Hij zou ons ophalen want hij zou daar zijn voor zijn werk, maar hij kwam niet opdagen. Toen werd ik bang en groeiden mijn vermoedens. Na drie weken nam hij weer contact op en heb ik hem ermee geconfronteerd. Ik heb hem zelfs ontmoet om het hele gedoe een plekje te kunnen geven.”

Ik heb hem zelfs ontmoet om het hele gedoe een plekje te kunnen geven.

Dat Jeanine haar spaargeld kwijt is, vindt ze minder erg dan de emotionele toestand die ze er aan heeft overgehouden. “Al mijn spaargeld en het vertrouwen in de mens was ik kwijt. Maar dat hij me emotioneel gebruikt heeft, vind ik veel erger.”

Ontmaskerd

Vermeulen benadrukt dat bijna alle slachtoffers tot een homogene groep behoren: “Ze zijn meestal boven de vijftig en hebben een ongelukkig liefdesverleden. Ongeveer 35% van de slachtoffers zijn mannen, die vaak verleid worden door Aziatische ‘zakenvrouwen’. Zowel zij als vrouwen die als een goed doelwit worden beschouwd, worden ook benaderd via Facebook, en niet alleen via datingsites.”

Ook Judith is via Facebook benaderd. “Maar die mannen negeer ik altijd. Tot nu toe heb ik gemerkt dat zulke scammers via alle kanalen actief zijn. Ze doen veel moeite om aan neprelaties te komen. Toen ik na drie maanden weigerde om geld over te maken aan ‘mijn scammer’, werd hij boos en uiteindelijk heeft hij me verteld dat hij uit Nigeria komt en 27 jaar is. Hij vertelde me ook hoeveel tijd hij in dit ‘werk’ stopt en hoe hij te werk gaat. Het bleek zijn fulltime baan te zijn en ook is hij overal in Europa, door speciale programma’s, op Tinder altijd ‘dichtbij’ zijn doelwit.”

Eigen schuld, dikke bult

“De Fraudehelpdesk is bezorgd om dit probleem,” vertelt Vermeulen. “Het is technisch gezien oplichting, maar de politie hier in Nederland noemt de afstand als een reden om te zeggen dat het eigen schuld, dikke bult is.”

Maar Jeanine en Judith zitten niet stil. “Ik kreeg de behoefte andere vrouwen te waarschuwen,” vertelt Judith. “Datingsites zijn nu off limits voor mij. Ondanks dat ik de scammers nu herken en het me nooit meer zal overkomen, durf ik niet meer te zoeken naar liefde via datingsites of -apps. Wie kun je vertrouwen?” Jeanine herkent scammers ook direct en neemt ze in de maling om ze vervolgens te ontmaskeren. “Ze moeten inzien wat ze andere mensen aandoen.”

 

 

lees ook:

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken