“The typical American college experience”

5 oktober 2017, 14:25

Auteur: Laurien Knorringa

“The typical American college experience”

5 oktober 2017, 14:25

Auteur: Laurien Knorringa

Een studente op Hofstra University kwam laatst naar mij toe voor advies: zal ze wel of geen masterprogramma doen? Het zou haar 57.000 dollar per jaar kosten. Ze heeft al een enorme schuld, dus ze twijfelt of een vervolgopleiding het wel waard is. Waar moeten zij en andere Amerikaanse studenten op letten bij het maken van zulke studiekeuzes?

Ik ben in New York gaan studeren voor de ‘typical American college experience’, maar ik ben er achter gekomen dat dit een bittere realiteit is. De populariteit van particulier onderwijs in de Verenigde Staten maakt enorme leningen niet ongewoon, waardoor masterprogramma’s niet vanzelfsprekend zijn. Particulier onderwijs groeit ook aanzienlijk in Nederland, maar in Amerika is het voor een vierde van de studenten al tientallen jaren de norm.

Het gemiddelde collegegeld dat je betaalt voor een particuliere universiteit varieert tussen de 23.500 en 42.000 dollar (1 dollar staat op dit moment gelijk aan 0,85 eurocent), terwijl openbare opleidingen ‘maar’ zo’n 16.000 dollar kosten. Het gemiddelde inkomen in New York in 2015 was 60.000 dollar. In Nederland is het wettelijk collegegeld 2.000 euro en het besteedbaar inkomen 35.000 euro. Als je het rekensommetje maakt, zie je al snel wat een behoorlijk verschil dit is. Hierdoor is een universitaire opleiding in de Verenigde Staten niet voor iedereen een optie.

Particulier of openbaar?

Nederland telt verschillende particuliere opleidingen, waaronder de Nyenrode Business universiteit en Hogeschool Tio. Hiervoor ben je zo’n 20.000 euro per jaar kwijt aan collegegeld. De meeste Nederlandse studenten kiezen voor een ‘normale’ universiteit. Van de 1,2 miljoen studenten zijn er maar 126.000 die studeren aan een particuliere opleiding.

Rosalie Hume

Waarom kiezen Amerikaanse scholieren vaker voor particuliere instituten? Ik sprak local Rosalie Hume (23), Master of Business Administration-studente, geboren en getogen in de Bronx (New York City). “Ik heb niet bewust voor een particuliere opleiding gekozen, maar voor een diploma van Hofstra University, omdat het goed op je cv staat. Niet omdat het particulier is dus, maar omdat het een prestigieuze universiteit is.” Katrina Tacconelli (21), bachelorstudente Finance uit Pennsylvania vertelt: “Ik kom niet uit deze staat, dus ik betaal voor een openbare universiteit twee keer zoveel als een New Yorker. Dan kan je net zo goed naar een privéschool gaan. Ook vergroot het meestal je kansen op een goede baan.”

De gemiddelde studieschuld in Amerika is zo’n 57.600 dollar

Studieschuld

Nederland heeft sinds 2015 een nieuw leenstelsel voor studenten. In de Verenigde Staten is lenen voor velen de enige optie om een opleiding te financieren. “Je hoeft niet altijd het volledige collegegeld te betalen: leningen of beurzen zijn vaak aan de orde. Je betaalt alleen het hele bedrag als je ouders het kunnen veroorloven,” vertelt Rosalie. De gemiddelde studieschuld in Amerika is zo’n 57.600 dollar, maar dit bedrag verschilt aanzienlijk per studie. Rechten en medicijnenstudenten hebben een schuld van ongeveer 150.000 dollar. “Ik heb veel geluk gehad,” licht ze toe. “Iemand met mijn achtergrond zou niet vanzelfsprekend naar een particuliere universiteit gaan. Mijn vader heeft altijd twee banen gehad, maar tijdens zijn pensioen heeft een investering veel geld opgeleverd. Van dat vermogen kan ik studeren.”

Master

Door de hoge studiekosten is het wel of niet volgen van een masterprogramma vaak een dilemma, maar voor Rosalie was het een duidelijke keuze: “Ik heb een bachelor in marketing, maar dat is een erg algemene opleiding. Het is hier heel normaal om tussen je bachelor en master een paar jaar te werken. Maar ik wist nog niet precies welke kant ik op wilde. Hierdoor ben ik wel één van de jongsten. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 30.”

Katrina Tacconelli

Voor Katrina was particulier altijd de standaard, maar daar komt nu waarschijnlijk verandering in. “Doordat ik mijn hele leven op particuliere scholen heb gezeten is het geld gewoon op. Ik heb al een lening, dus ik weet niet of een master het waard is. Ik zou graag naar Law School willen, maar dat kost 170.000 dollar. Tenzij je meer schulden aankan of een beurs hebt is dat het overwegen waard. Je doet tenslotte een master om meer geld te verdienen. Maar zal het zich wel terugbetalen? Dat is erg onzeker door de huidige banenmarkt.”

Ik ben een typische Nederlander: ik klaag graag en ik klaag veel. Niet alleen over het weer en de politiek, maar ook over het leenstelsel. De ‘typical American college experience’ heeft mij geleerd dat wij voor ons onderwijssysteem af en toe wel iets dankbaarder mogen zijn.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.